Nipala

Akuutti keuhkoputkitulehdus

Mikä se on?

Akuutti keuhkoputkentulehdus on limakalvon tulehdus keuhkoputkien, ontto ilma kulkee jotka yhdistävät keuhkot henkitorvi (henkitorvi). Tulehdus voi johtua infektio tai muita tekijöitä, jotka ärsyttää hengitysteiden, kuten tupakointi, allergiat ja altistuminen kaasujen joidenkin kemikaalien.

Akuutti keuhkoputkentulehdus aiheuttama infektio alkaa yleensä ylempien hengitysteiden sairaus, kuten flunssan tai flunssa (influenssa), joka leviää nenän ja kurkun alas hengitysteihin. Akuutti keuhkoputkentulehdus ei vaikuta keuhkoihin kuten keuhkokuume tekee. Keuhkokuume osoittaa ylös keuhkojen röntgenkuvauksessa, mutta akuutti keuhkoputkentulehdus ei.

Useimmissa tapauksissa akuutti bronkiitti ovat virusten aiheuttamia, vaikka tauti voidaan myös bakteerien aiheuttamia.

Akuutti keuhkoputkentulehdus on hyvin yleinen, ja se vaikuttaa noin 5% Yhdysvaltojen väestöstä vuosittain.

Oireet

Tärkein oire akuutti keuhkoputkentulehdus on yskä. Yskä voi olla kuiva tai se voi tuottaa yskös, limaa kaltainen aine esille keuhkoista. Yskös voi olla selvää, pilvinen, ruskea, keltainen tai vihertävä. Muita oireita voivat olla hengityksen vinkuminen, puristava tunne rinnassa tai kipua, hengenahdistus, kurkkukipu, nenän tukkoisuus, kuume ja väsymys.

Diagnoosi

Voit diagnosoida akuutti keuhkoputkitulehdus, teidän terveydenhuollon tarjoaja kysyä teidän sairaushistoria, varsinkin onko sinulla viime aikoina ollut ylähengitysteiden infektio. Lääkärisi kuuntelee myös rintaa stetoskooppi yrittää havaita ääniä vinkuminen tai tukossa hengitysteihin. Happipitoisuus veressä voidaan testata käyttämällä pieni laite, joka sulkeutuu kevyesti yli sormi. Jos terveydenhuollon tarjoaja kuulee epäilyttäviä keuhkoäänistä aikana lääkärintarkastus, tai jos happipitoisuus on normaalia alhaisempi, hän voi määrätä keuhkojen röntgenkuvauksessa tarkistaa keuhkokuume.

Odotettu kesto

Useimmissa tapauksissa akuutti bronkiitti mennä pois ilman hoitoa viiden päivän kuluessa, vaikka yskä kestää yleensä seitsemän 10 päivää. Joissakin tapauksissa, yskä jatkuu viikkoja tai jopa kuukausia sen jälkeen, kun infektio on poissa, koska keuhkoputken vuoraukset ovat edelleen ärtynyt ja ne voivat olla kapea, kuten astma. Inhalaattorit voi auttaa hoitoon yskä näissä tapauksissa. Kun keuhkoputkentulehdus tulee takaisin usein tai tapahtuu useimpina päivinä kuukaudessa vähintään kolmen kuukauden vuodessa kahden vuoden ajan, se on nimeltään krooninen keuhkoputkentulehdus, joka usein liittyy tupakointiin.

Ehkäisy

Ei ole mitään keinoa estää kaikissa tapauksissa akuutti bronkiitti. Kuitenkin riski keuhkoputkentulehdus ja komplikaatioita voidaan vähentää ei tupakointi ja saamalla flunssa laukausta vähentää riskiä saada flunssa, joka voi johtaa akuuttiin keuhkoputkentulehdus.

Hoito

Useimmissa tapauksissa akuutti bronkiitti eivät vaadi lääkehoitoa. Ihmiset diagnosoitu akuutti keuhkoputkentulehdus käskettiin levätä ja juoda runsaasti nesteitä pitää liman ohut, vetinen ja helppo pussistaan. Lämmin, kostea ilma voi myös löysää sputum ja tehdä yskimistä ja hengitys helpompaa. Siksi, että monet lääkärit suositella ainakin yksi seuraavista ihmisille, joilla on keuhkoputkentulehdus:

  • Käyttämällä höyrystin tai ilmankostuttimen

  • Seisoo tai lähellä kuuma suihku

  • Juo kuumaa teetä tai keittoa

  • Hengitys höyryä pesuallas tai potin täynnä kuumaa vettä. Voit saalis enemmän höyryä telttailuun pyyhe pään yli, kun kumartuneena vettä. Turvallisuussyistä, älä hengitä potin kiehuvaa vettä, joka on edelleen liesi.

Jos sinulla on kuumetta, useimmat lääkärit suosittelevat aspiriinia, ibuprofeenia (Advil, Motrin ja muut) tai parasetamoli (Parasetamoli) alentaa kuumetta. Kuitenkin aspiriini ei pitäisi antaa alle yli 19 välttää riski Reyen oireyhtymä, harvinainen, mutta vakava, mahdollisesti kuolemaan johtava sairaus, joka voi ilmetä, kun lapsi kuume kestää aspiriinia.

Ihmiset, jotka tupakoivat tulisi välttää tupakointia sairauden aikana vähentää hengitysteiden ärsytystä.

Jos keuhkoputkentulehdus on aiheuttanut bakteeri-infektio, ja ei parane itsestään, antibiootti voidaan määrätä. Antibiootit annetaan vasta, kun on aihetta epäillä, että keuhkoputkentulehdus on aiheuttanut bakteeri-infektio. Se johtuu lisääntyvää huolta antibioottiresistenssin, jossa bakteerit kehittyä tavoilla, joiden avulla ne hengissä antibiootteja. Tämä ongelma on kasvussa ja on aiheuttanut, osittain antibiootteja käytetään väärin ja kun niitä ei tarvita. Jos sinulle annetaan antibiootti, ottaa kaikki lääkitys täsmälleen ohjeiden mukaan. Tämä on tärkeää varmistaa, että kaikki bakteerit aiheuttavat taudin tapetaan.

Joissakin tapauksissa lääkärit voivat määrätä keuhkoputkia, hengitettynä lääkitys, joka auttaa hengitysteiden auki. Nämä ovat samoja lääkkeitä käytetään joidenkin ihmisten kanssa astma helpottaa hengitys aikana astmakohtauksen.

Kun soittaa ammatillinen

Tehdä ajanvarauksen kanssa teidän terveydenhuollon tarjoaja jos lievä yskä pahenee jälkeen viikon tai jos sinulla on yskä, joka tuottaa paksu, verinen, pahanhajuinen tai vihreäsävyisenä limaa. Sinun pitäisi soittaa lääkärille, jos:

  • Hengityksesi vaikeutuu tai kivulias.

  • Huomaat uusia vinkumista tai olet pahenemista astman oireita.

  • Sinulla on korkea kuume, joka ei tullut alas ottamisen jälkeen kuumetta lievittävä lääkitys, kuten aspiriinia.

  • Jos kuume kestää yli kolme päivää.

Sinulla esiintyy rintakipua, sinun pitäisi soittaa lääkäriltä neuvoa. Rintakipu voi tulla sydämestä sekä keuhkoihin.

Riskiryhmään komplikaatioita akuutti keuhkoputkentulehdus - kuten imeväisten, vanhusten ja krooninen keuhkosairaus tai sydänsairaus - pitäisi kutsua lääkäri ensimmäisiä merkkejä keuhkoputkentulehdus.

Oireita akuutti bronkiitti ovat usein samanlaiset oireita lievä astma. Ihmiset, jotka ovat usein jaksoja akuutti keuhkoputkentulehdus kannattaa harkita varaamalla lääkärin nähdä, jos heillä olisi diagnosoimatta astma.

Ennuste

Vuonna keskimäärin terve ihminen, akuutti keuhkoputkitulehdus yleensä paranee nopeasti oman tai antibioottihoitoa. Jotkut ihmiset, kuten vanhukset, imeväiset, tupakoitsijoita tai ihmisiä, joilla on sydän-tai keuhkosairautta, on suurempi riski sairastua keuhkokuume akuutti keuhkoputkentulehdus.

Lisätietoja

National sydän-, keuhko-ja veri-instituutin (NHLBI)
6701 Rockledge Drive
PO Box 30105
Bethesda, MD 20824-0105
Puhelin: (301) 592-8573
http://www.nhlbi.nih.gov

Euroopan Lung Association
1740 Broadway
New York, NY 10019
Puhelin: (212) 315-8700
Maksuton: (800) 586-4872
http://www.lungusa.org