Nipala

Ihokeliakia

Mikä on ihokeliakia?

Ihokeliakia on voimakkaasti kutiava (kutiseva) ihosairaus ominaista purkaukset pienet rakkulat tai rakkulat (pieni nousu ihon sisältävien nestettä) ja pieniä kuoppia tai näppylöitä (pieni, kiinteä, julkisivut iholla). Ihokeliakia esiintyy yleensä nuorilla aikuisilla. Se vaikuttaa enemmän miehiä kuin naisia.

Mitä laukaisee ihokeliakia?

Ihokeliakia liittyy IgA talletukset ihon alle. Nämä talletukset esiintyy vastauksena vievää gluteenit (proteiinit) ruokavalion, kuten löytyy vehnä, ohra, ruis ja kaura tuotteita. Kuitenkin, kun IgA talletukset esiintyy, ne ovat hitaasti poistuu kehon, vaikka henkilö on gluteeniton. Tauti ei ole yleisempää Afrikkalainen-ihmisiä tai aasialaiset. Henkilöt, joilla ihokeliakia on usein korkea esiintyvyys autoimmuunisairauksiin ja kilpirauhasen sairaus.

Mitkä ovat oireet ihokeliakia?

Seuraavat ovat yleisimpiä oireita ihokeliakia. Kuitenkin jokainen yksilö voi kokea oireita eri. Oireita voivat olla:

  • klustereita kutiava, pieniä rakkuloita, lähinnä kyynärpäissä, alaselkä, pakarat, polvet, ja takaraivoon

  • kutinaa ja kirvelyä ovat usein vakavia

Useimmat yksilöt on myös joitakin vaurioita suolisto.

Oireita ihokeliakia voi muistuttaa muita ihosairauksia. Aina lääkärin diagnoosin.

Miten ihokeliakia diagnosoidaan?

Lisäksi sairaushistoria ja lääkärintarkastus, ihokeliakia on yleensä vahvistettu ihobiopsialla kanssa immunofluoresenssilla (erikoistuneissa tahra, joka auttaa havaitsemaan IgA vasta-aineet).

Hoito ihokeliakia:

Erityistä hoitoa ihokeliakia päätetään lääkärin perustuu:

  • ikäsi, yleistä terveyttä, ja sairaushistoria

  • taudin levinneisyys

  • oman toleranssin erityinen lääkitys, menettelyjä ja hoidot

  • odotus taudinkulku

  • mielipiteesi tai mieluummin

Oireita ihokeliakia voi poistaa, kun kaikki gluteeni poistetaan ruokavaliosta, vaikka paraneminen voi kestää useita viikkoja tai kuukausia. Hoito voi myös lääkehoito. Dapsoni, lääkitys, joka voi parantaa oireita estämällä ihon vastetta, voidaan määrätä. Kuitenkin dapsoni on liittynyt joitakin sivuvaikutuksia, erityisesti anemia. Lääkäri tarkasti seurata verenkuva, jos määrätty tätä lääkettä.