Nipala

Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS)

Mikä se on?

Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) on yleinen sairaus, joka aiheuttaa erilaisia ​​oireita, kuten vatsakipu, ripuli ja / tai ummetus, turvotus, gassiness, ja kouristelua. Koska nämä oireet voivat johtua useista eri suolistosairauksien, IBS diagnosoidaan yleensä vasta lääkäri toteaa sinulla ei ole vakavampi ongelma.

Häiriön vakavuus vaihtelee henkilöittäin. Jotkut ihmiset kokevat oireita, jotka tulevat ja menevät ja ovat vain lievästi ärsyttävää, kun taas toiset ovat niin vakavia päivittäin suolisto-ongelmia, että IBS vaikuttaa heidän kykyynsä työskennellä, nukkua ja nauttia elämästä. Lisäksi oireet voivat muuttua ajan myötä. Henkilö voi olla vakavia oireita useita viikkoja ja sitten voi hyvin kuukausia tai jopa vuosia. Useimmat ihmiset eivät koskaan parantua IBS, mutta häiriö ei liity muita sairauksia ja ei kehity mikään muu sairaus, kuten haavainen paksusuolen tulehdus tai paksusuolen syöpä.

IBS alkaa yleensä nuorella aikuisiällä. Se vaikuttaa kaksi kertaa niin paljon naisia ​​kuin miehiä. Noin 10%: sta 20% väestöstä on IBS, mutta vähintään puolet kaikkien ihmisten kanssa tauti koskaan hakeutumaan lääkärin hoitoon niiden oireita. Kukaan ei tiedä mikä aiheuttaa IBS. Joidenkin tutkimusten mukaan hermot paksusuolen voi olla paljon herkempi kuin tavallisesti ihmisillä, joilla on IBS. Tavanomaista liikkumista elintarvikkeiden ja kaasun läpi paksusuolessa aiheuttaa kipua, suoliston kouristukset ja epäsäännöllinen kuvio suoliston liikkeitä.

Aiemmin luultiin, että stressi voi aiheuttaa IBS. Tämä ei enää pidä paikkaansa. Stressi ei aiheuta IBS, mutta stressi voi lisätä oireita, etenkin kipua.

IBS on kutsuttu ärtynyt paksusuoli, spastinen paksusuoli, limakalvojen koliitti ja toiminnallinen suolistosairaus.

Oireet

Ihmiset, joilla on IBS voi olla joitakin tai kaikkia näistä oireista:

 • Lievä tai vaikea vatsakipu, epämukavuus tai kouristelua, joka yleensä menee pois, kun suolen

 • Jaksot ripulia tai ummetusta tai vuorotellen nämä kaksi oiretta

 • Turvotus, gassiness tai tunne, laajentunut vatsa

 • Limaa suolen

 • Tunne, ikään kuin suolen on epätäydellinen

 • Äärimmäisissä tapauksissa, pahoinvointi, huimaus tai pyörtyminen

Vaikka oireita IBS usein muuttuvat ajan myötä, ihmiset yleensä kehittää omaa mallia. Esimerkiksi jotkut ihmiset ovat enimmäkseen ripuli, jotkut ovat enimmäkseen ummetus ja muut ovat vatsakipu ilman suuria muutoksia suoliston liikkeitä.

Diagnoosi

Ei ole testi IBS. Lääkäri diagnoosi IBS, jos sinulla on tyypillisiä oireita ja on testattu muita sairauksia, jotka voivat aiheuttaa samanlaisia ​​symptoms.Your lääkäri kysyä sairaushistoria ja oireita. Lääkäri tutkii sinut, testaat vatsan arkuus ja tunne onko sisäelimiin ovat tavanomaista suuremmat. Lääkäri tarkistaa kuumetta tai laihtuminen. Jos sinulla on jokin näistä oireista, sinulla voi olla jotain muuta kuin IBS.

Riippuen sairaushistoria, lääkäri voi tehdä kokeita poistamaan muita sairauksia, jotka voivat aiheuttaa samanlaisia ​​oireita. Nämä testit voivat olla:

 • Verikokeet

 • Ulostenäyte, tarkistaa veren tai infektion oireista

 • Sigmoidoskopiaa, jossa on joustava, valaistu putki, jossa on pieni kamera pää työnnetään peräsuoleen ja vasenta laitaa paksusuolen tai kolonoskopia, jossa pidempi putki tarkastellaan koko paksusuoli

 • Barium X-ray, jossa kalkkipitoinen liuos on nielty tai pumpataan peräsuolessa takki sisäpuolelle ruoansulatuskanavassa ja esiin poikkeavuuksia

 • Pyytää sinua lopettamaan syöminen tai juominen tiettyjä ruokia jopa kolme viikkoa selvittää jos ruokavalio on edistää oireesi (esimerkiksi lääkäri voi pyytää sinua poistamaan maitotuotteita, jos hän epäilee laktoosi-intoleranssi)

Odotettu kesto

IBS oireita voivat olla päivittäinen ongelma kaikkialla ihmisen elämässä, tai oireet voivat tulla ja mennä, kestävät päivän, viikon tai kuukauden ennen katoamistaan. Hoito voi päästä eroon oireista, ja ruokavalion muutokset voivat auttaa harventamaan tai oireiden vakavuudesta.

Ehkäisy

Koska kukaan ei tiedä, mikä aiheuttaa IBS, on mahdotonta estää häiriö. Kun diagnosoitu IBS, henkilö saattaa pystyä harventamaan ja oireiden vaikeusasteen vähentämällä stressiä tai muuttamalla ruokavaliota.

Hoito

Yksi eniten hyötyä tapoja käsitellä IBS on muuttaa ruokavaliota. Tämä voi minimoida oireita, tai se voi vähentää todennäköisyyttä, että IBS hyökkäys tapahtuu.

Lähes kaikissa tapauksissa, eri elintarvikkeisiin on taipumus laukaista IBS oireita. Lääkärit suosittelevat seuranta mitä syöt, jotta voit selvittää, mitä söit ennen hyökkäystä. Kun olet löydä erityisesti laukaista elintarvikkeet, poistaa ne omasta ruokavaliosta. Joitakin yleisiä IBS laukaista elintarvikkeet ovat:

 • Kaali, parsakaali, lehtikaali, palkokasveja ja muita kaasua tuottavat elintarvikkeita

 • Kofeiini

 • Alkoholi

 • Maitotuotteet

 • Rasvaisia ​​ruokia, kuten täysmaitoa, kermaa, juustoa, voita, öljyjä, lihaa ja avokadoja

 • Raaka hedelmiä

 • Ruoat, kumit ja juomat, jotka sisältävät sorbitolia, keinotekoinen makeutusaine

Miten syöt voi auttaa luomaan IBS oireita. Syöminen suuria aterioita voi aiheuttaa kouristelua ja ripuli, niin syö pienempiä aterioita useammin voi auttaa joitakin ihmisiä IBS. Syöminen nopeasti voi aiheuttaa voit nielemään ilmaa, joka voi aiheuttaa röyhtäilyä tai kaasun.

Lisäämällä kuitua ruokavalioosi, varsinkin jos ummetus on yksi isoimmista oireita, voi auttaa löysää ulosteet ja vähentää vatsakipu. Aluksi kuitu korottaa kaasun järjestelmään, joten lisää kuitua vähitellen. Ajan, kehon sopeutuu vaikutuksia kuidun ja gassiness vähenee. Hedelmiä, vihanneksia ja koko jyvä leivissä ja viljat ovat hyvää ruokaa kuidun lähteitä. Lääkäri voi suositella kuitu täydentää. Jotkut asiantuntijat uskovat, että kuitu metyyliselluloosaan luo vähiten kaasun ja tuotemerkit Tämän kuidun usein suositella henkilöille, joilla IBS. Psyllium on myös hyvä kuidun lähde.

Jos oireet eivät lievity sinua poistamaan laukaista elintarvikkeet ja lisää kuitua, lääkäri voi määrätä lääkkeitä. Riippuen siitä, mitä vaikeimmista oireet ovat, lääkkeet voivat olla:

 • Antidiarrheals - loperamidia (Imodium), diphenoxylate (Lomotil ja muut tuotenimet)

 • Antispasmodiset vähentää kouristelua - dicyclomine (Bentyl)

 • Pain-pelkistimet - amitriptyliini (Elavil), desipramiini (Norpramin)

Yksi muu lääkitys on saatavilla hoitoon vakavia oireita. Alosetroni (Lotronex) käytetään naisten hoitoon IBS, joilla on hyvin vaikea ripuli. Jos otat tätä lääkettä, sinun täytyy saada se asiantuntija, jolla on kokemusta käyttäen lääkitystä (lääkäri on rekisteröidyttävä lääkkeen valmistajan ja saavat koulutusta olla määrääjälle) ja sinun täytyy allekirjoittaa lomakkeen, jossa että olet tietoinen siitä, että elämä- komplikaatioita tukossa, revennyt tai vaurioitunut suolen voi johtua tätä lääkettä.

Kun soittaa ammatillinen

Se on hyödyllinen kaikille, joilla on ärtyvän suolen oireita keskustella heidän oireensa lääkärin kanssa, niin että ruokavalio, kuitu-ja päihdehuollon strategioita voidaan suunnitella.

Kun on diagnosoitu ärtyvän suolen oireyhtymä, sinun olisi syytä palata kanssa lääkärille, jos sinulla on episodi vakavia oireita. Sinun pitäisi myös nähdä lääkärillesi, jos sinulla on verta ulosteessa, jos vatsakipu liittyy oksentelua, huimausta tai pyörtyminen, jos vatsakipu tai ripuli ääressä havahtuu unesta, tai jos sinulla on selittämätön laihtuminen tai kuumetta.

Ennuste

Ei ole parannuskeinoa IBS, mutta oireita voidaan hoitaa muuttamalla ruokavaliota, vähentää stressiä ja tarvittaessa lääkityksellä. On tavallista, että IBS on krooninen ongelma, vaikka se ratkaisee joillakin yksilöillä.