Nipala

Crohnin tauti

Crohnin tauti tosiseikat

Crohnin tauti edellyttää yleensä ohutsuolessa, mutta joissakin tapauksissa sekä pienten ja suurten suolet ovat vaikuttaneet. Lue lisää ›

Oireet: Crohnin tauti

Crohnin tauti on krooninen tulehdus maha-suolikanavan ja yksi muoto tulehduksellinen suolistosairaus. Crohnin tauti, elimistön immuunijärjestelmä virheellisesti hyökkää terveitä kudoksia vastauksena ruokaa tai infektion ruoansulatuskanavassa. Tauti voi vaikuttaa jokin osa ruoansulatuskanavan, mutta se yleisimmin vaikuttaa alaosaan ohutsuolessa (ileum). Muita aloja, joihin sisältyvät suu, ruokatorvi, maha, ohutsuoli, paksusuoli ja peräsuoli.

Klassisia oireita Crohnin tauti ovat vatsakipu ja turvotus ja usein jaksot ripuli. Crohnin tauti voi vaikuttaa vakavasti henkilön kykyä osallistua normaaliin päivittäiseen toimintaan ja voi aiheuttaa vakavia komplikaatioita, kuten aliravitsemus ja tukos suolistossa. Lapset, joilla on Crohnin tauti voi esiintyä kasvun ongelmia.

Lue lisää Crohnin tauti ›

Hoito: tulehdus

Sydänsairaudet ja syöpä, kaksi tappavin tappajat aikamme, kukin vaikuttaa immuunivasteen, joka voi olla keskeinen rooli monia kroonisia sairauksia, tutkijat sanovat.

Että immuunivaste on tulehdus.

Tulehdus on normaalia ja välttämätöntä taistella sinus infektio tai auttaa parantamaan leikata. Silti joskus se voi kohota käsistä, mikä aiheuttaa vakavia sairauksia ja kuolemaa. Prosessi, joka tekee tulehdus hurjana on monimutkainen. Se näyttää vaihtelevan liipaisinta ja kehon osaa se tunkeutuu.

"Meidän arvostusta, mitä tulehdus voi tehdä kasvaa", sanoo Carl Nathan, Ph.D., New York immunologian asiantuntija. "Monella tapaa meillä on epidemia kroonisen tulehduksen."

Lue lisää tulehdusta ›

Eläminen: Crohnin tauti

Crohnin tauti on tulehduksellinen suolistosairaus (IBD), joka on krooninen sairaus, joka voi toistua useita kertoja koko eliniän ajan. Se edellyttää yleensä ohutsuolessa, useimmiten alaosan nimeltään ileum. Kuitenkin joissakin tapauksissa, sekä pieni ja paksusuolen vaikuttaa. Joskus tulehdusta voidaan myös vaikuttaa koko ruoansulatuskanavan, kuten suun, ruokatorven, mahalaukun, pohjukaissuolen, liite tai peräaukon.

Crohnin tauti vaikuttaa miesten ja naisten tasa-arvoisesti. Se näyttää suorittaa joissakin perheissä, joissa noin 20 prosenttia ihmisistä, joilla on Crohnin tauti, jossa on veren suhteellinen jonkinlainen tulehduksellinen suolistosairaus.

Lisätietoja elää Crohnin tauti ›