Nipala

Endometrioosi yleiskatsaus

Endometrioosi on gynekologinen sairaus, jossa kudos, joka normaalisti linjat naisen kohtuun kasvaa ulkopuolella kohtuun, aiheuttavat usein kipua.

Endometrioosi on yleinen sairaus, erityisesti naisten hedelmällisessä iässä. Se vaikuttaa arviolta 2-10 prosenttia eurooppalaisista naisista tässä ikäryhmässä. Endometrioosi voi olla heikentävä sairaus joillekin naisille, jotka tuntevat jatkuvaa kipua, kun taas toiset eivät ole mitään oireita. Se on myös tekijä hedelmättömyyttä.

Lääketieteellisiä ongelmia

Taudin nimi tulee sanasta "kohdun limakalvoa", joka on kudos, joka peittää kohtuun. Aikana naisen säännöllinen kuukautiskierto, tämä kudos rakentaa ja on karistanut jos hän ei tule raskaaksi. Naiset, joilla on endometrioosi kehittää kudos, joka näyttää ja toimii kuten kohdun limakalvon kudoksen ulkopuolella kohtu, yleensä muihin sukuelimiin sisällä lantion tai vatsaonteloon. Joka kuukausi, tämä väärä kudos reagoi hormonaalisia muutoksia kuukautiskierron rakentamalla ja hajottaa aivan kuten kohdun limakalvon tekee, jolloin sisäinen verenvuoto.

Toisin kuukautiskierron nestettä kohtu, joka on karistanut elimistöön, veren kadonnut kudos on mennä minnekään. Tämä aiheuttaa ympäröiviin kudoksiin endometrioosin tulehtuvat tai turvoksissa. Tämä prosessi voi tuottaa arpikudosta ympäri aluetta, joka voi kehittyä vaurioita tai kasvaimet. Joissakin tapauksissa, erityisesti silloin, kun munasarja on mukana, veri voi olla upotettu kudos, jossa se sijaitsee. Se voi sitten muodostaa verikuplan että tulee ympäröi kuitu kysta.

Endometrioosi on useimmiten löytyy munasarjat. Mutta se voi myös löytyä muissa paikoissa, mukaan lukien munanjohtimet, nivelsiteet, jotka tukevat kohtu, sisäinen alue emättimen ja peräsuolen, ulkopinnan kohtu, ja limakalvon lantio-onteloon.

Endometrioosi pidetään merkittävä syy naisten hedelmättömyys. Lievää tai kohtalaista tapauksissa lapsettomuus voi olla vain väliaikaista. Näissä tapauksissa leikkaus poistaa kiinnikkeistä, kystat, ja arpikudosta voi palauttaa hedelmällisyyttä. Vuonna hyvin pieni osa, naiset voivat jäädä hedelmättömiä.

Syy

Syy endometrioosi on vielä tuntematon. Yksi teoria ehdottaa, että kuukautisten aikana joitakin kudoksen varmuuskopioi kautta munanjohtimet vatsaan, eräänlainen "käänteinen kuukautiset", jossa se kiinnittyy ja kasvaa. Toisen teorian mukaan tietyt perheet ovat voineet altistavia geneettisiä tekijöitä taudin. Nykyinen tutkimus etsii myös rooli immuunijärjestelmän aktivoimalla soluissa, jotka voivat erittää tekijöitä, jotka stimuloivat endometrioosi.

Riskitekijät

Vaikka jokainen nainen voi kehittyä endometrioosi, seuraavat naiset näyttävät olevan suurentunut riski taudin: naisia, jotka ovat ensimmäisen asteen sukulaisella (äiti, sisko tai tytär) kanssa sairauden, naiset, jotka synnyttävät ensimmäisen kerran ikävuoden jälkeen 30, valkoihoisilla naisilla, ja naisten epänormaali kohtu.

Diagnostisia testejä ja menettelyjä

Monille naisille, yksinkertaisesti ottaa diagnoosi endometrioosi tuo helpotusta. Diagnoosi alkaa gynekologi arvioida potilaan sairaushistoria ja täydellinen lääkärintarkastus, johon kuuluu lantion tentti. Diagnoosi endometrioosi voi olla vain tietyt, kun lääkäri suorittaa laparoskopia. Laparoskopia on pieni kirurginen toimenpide, jossa laparoscope (ohut putki objektiivin ja kevyt) työnnetään viillon vatsan alueelle. Käyttämällä laparoscope nähdä osaksi lantion alueella, lääkäri voi määräävät usein paikoissa, laajuus ja koko kohdun limakalvon kasvaimet. Muut testit, jotka voivat auttaa diagnosoinnissa endometrioosi kuuluvat koepala, ultraääni-, tietokonetomografia (CT tai CAT scan) ja magneettikuvaus (MRI).

Hoidot

Yleensä hoitoa endometrioosi voi kuulua "valpas odottaa" tarkkailla taudin kulkuun, kipulääkettä, ja hormonihoito. Joskus yhdistelmää hoitoja käytetään, kuten konservatiivinen leikkaus (laparoskopia) hormonihoito.