Nipala

Aivolisäkkeen

Aivolisäkkeen on yksi elimistön umpirauhasissa. Sitä kutsutaan toisinaan "master rauhanen", koska se hallitsee toimintoja muiden Umpieritysrauhaset.

Umpirauhasten vapauttaa kemiallisia sanansaattajia (hormonit) verenkiertoon tarkoitus toteuttaa elimiin ja kudoksiin koko kehoon.

Aivolisäkkeen sijaitsee pohjan aivojen. Se on pieni ja se on jaettu kolmeen osaan: etulohkoon, väli-lohko ja taka koru. Etulohkoon on suurin, mikä on noin 80 prosenttia rauhanen.

Etulohkoon tuottaa seuraavat hormonit:

  • Kasvuhormonia, joka vaikuttaa monet muut rauhaset

  • Prolaktiini, joka stimuloi maidontuotantoa naisilla synnytyksen jälkeen

  • Adrenokortikotropiinihormonin, joka stimuloi lisämunuaisten

  • Kilpirauhasta stimuloiva hormoni, joka stimuloi kilpirauhanen

  • Luteinisoivan hormonin, joka stimuloi munasarjat tai kivekset

  • Follikkelia stimuloiva hormoni, joka stimuloi munasarjat tai kivekset

Väli lohko tuottaa Melanosyytti, hormoni, joka säätelee ihon pigmentti.

Posterior koru aivolisäkkeen myymälää ja vapauttaa antidiureettihormonin joka lisää veden imeytyminen munuaisten kautta. Tämä lohko myös tallentaa ja vapauttaa oksitosiini, hormoni, joka aiheuttaa kohdun supistumaan, auttaa hidastaa verenkiertoa aikana synnytysprosessi ja aiheuttaa maidon virtaamaan, kun nainen rinta-syötteitä.

Aivolisäkkeen on läheisesti mukana kasvuun, kehittämiseen, ylläpitoon ja lisääntymiselle. Aivolisäkkeen tarvikkeita kasvu-hormoni, joka on vastuussa kasvua ennen syntymää loppuun kasvun lopussa murrosiän. Aivolisäkkeen määrittää ajoituksen puberteetin ja pyöräily naisen kuukautiskierto. Se säätelee kilpirauhashormonien tuotanto, jotka ohjaavat koko elimistön aineenvaihdunnassa. Se myös ohjaa tuotannon kortikosteroidit, jotka auttavat hallitsemaan sellaisia ​​toimintoja kuten elektrolyytti huolto-, verenpaine-, tulehdusreaktio, ja vastaus stressiä.