Nipala

Kasvukipuja: eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun

Vaikka pähkinä-muotoinen eturauhanen on osa sukuelimiin, se aiheuttaa ongelmia virtsaaminen, ei seksiä, kun se on suurennettu. Se johtuu virtsaputken, putki, joka kuljettaa virtsan pois rakko, kulkee läpi eturauhasen.

Kuten muutkin elimet, eturauhasen on kasvupyrähdys murrosiässä ja kasvu pysähtyy aikuisiässä. Toisin kuin muut elimet, mutta eturauhanen on toinen kasvun aikaa, joka alkaa hitaasti keski-iän, ja kerää nopeutta vanhuuteen. Tuloksena on eturauhasen liikakasvu tai BPH.

Uusi kirurginen hoito ja parannettu terapiat antavat miesten kanssa BPH uusia valintoja vanha ongelma.

Mikä aiheuttaa BPH?

Kaksi asiaa ovat välttämättömiä BPH kehittää: ikä ja testosteroni. Mutta lääkärit eivät tiedä, miksi jotkut miehet kehittää BPH toiset eivät. On todennäköistä, että erilaiset kasvutekijät edistää eturauhassyövän solut miehillä BPH.

Tutkijat eivät ole vielä löytäneet syyn BPH. Mutta he ovat tunnistaneet joitakin tärkeitä riskitekijöitä:

 • Vatsan lihavuus

 • Tupakointi

 • Liikunnan puute

 • Huono ruokavalio

 • Liiallinen alkoholin nauttiminen

Lääkärit eivät tiedä, jos terveiden elämäntapojen voi estää BPH. Mutta koska nämä samat riskitekijät osaltaan sydänsairauksien, syövän, aivohalvauksen ja diabeteksen, terveellisistä elämäntavoista on fiksu valinta kaikille.

Oireita BPH

Viime aikoihin asti, lääkärit ajattelivat, että oireita BPH liittyi suoraan koko rauhanen. Mutta uusi tutkimus osoittaa, että se ei ole niin yksinkertaista. Itse asiassa jotkut miehet erittäin suuria prostates on muutamia oireita, kun taas jotkut suhteellisen pientä rauhasta on paljon oireita.

Jotkut oireet voivat johtua kaventuminen virtsaputken, niin paljon kuin etusormi ja peukalo voi hidastaa nesteen virtauksen pillin läpi:

 • Ottaa rasitusta ja odottaa aloittaa virtsatessa

 • Heikko, hidas, virtsan

 • Kun pitkään mitätöidä ja kuolaaminen lopussa

 • Ei rakon tyhjentämisen kokonaan. Sen vakavin, tämä tarkoittaa, ihminen ei voi virtsata lainkaan, kiireellinen ongelma nimeltä akuutti virtsaumpi.

Tai ne voivat johtua virtsarakon ärsytys:

 • Kiireellinen, joskus hallitsematon, tarve mitätöidä ja usein kulkua pieniä määriä virtsaa

 • Tiheä virtsaamistarve öisin

Voit arvostella oireet käyttämällä Euroopan Urological Associationin (AUA) Oireet indeksi sen Potilaan opas.

Vakavat komplikaatiot BPH ovat harvinaisia, mutta ovat:

 • Täydellisen lukkiutumisen virtsan virtaus, joka vaatii kiireellistä hoitoa

 • Virtsa varmuuskopioiden kohti munuaiset, vähentää munuaisten toiminta

 • Virtsakiviä, verenvuotoa tai virtsatietulehdus

BPH ei lisää miehen eturauhassyövän riskiä. Se voi kuitenkin vaikeuttaa diagnoosi eturauhassyövän, koska BPH aiheuttaa usein veren eturauhasen spesifisen antigeenin (PSA) tulokset tasoja, joiden katsotaan epäilyttäviä syöpään.

Diagnosoinnissa BPH

Laaditaan lääketieteelliset testit eivät ole tarpeen diagnosoida BPH. AUA Oireet indeksi on tärkein osa arviointia. Mutta lääkäri olisi myös:

 • Tarkistaa muita sairauksia, jotka voivat aiheuttaa virtsateiden oireita, kuten diabetes, ja neurologiset häiriöt

 • Suorittaa eturauhasen arvioida eturauhasen kokoa ja tarkistaa poikkeavuuksia, jotka voisivat viitata syöpä tai infektio

 • Tarkista munuaisten toiminta, jossa virtsa ja verikokeita

PSA verikoe voi myös seuloa eturauhassyövän. Lisätestejä saatavilla miehille komplikaatioita. Miesten tulisi ilmoittaa myös lääkkeitä, jotka voivat hidastaa virtsan virtausta, kuten tukkoisuutta ja antihistamiinit.

Hoitovaihtoehtoja

BPH on niin vakava joillakin miehillä vaatia välitöntä hoitoa. Mutta useimmat miehet, BPH etenee hitaasti. Ne voivat itse päättää, kun ja jos ne olisi käsiteltävä. Tässä ovat vaihtoehdot.

Valpas odottaa on turvallinen valinta sekä ainoa vaihtoehto miehille, joilla on alhainen Oire indeksipistelukua. Se on myös järkevä valinta monille muille, jotka huomaavat, että yksinkertaiset säädöt elämäntapa pienentää päivittäistä riesa-tekijä BPH. Tässä muutama elintapojen muutoksia kokeilla:

 • Vähentää saanti nesteitä, erityisesti päivällisen jälkeen.

 • Rajoita alkoholin ja kofeiinin, ja välttää niitä puolivälin jälkeen iltapäivällä, molemmat ovat diureetteja, jotka lisäävät virtsan kulkua.

 • Vältä lääkkeitä, jotka stimuloivat lihaksia virtsarakon kaulan ja eturauhasen, kuten Pseudofedriinihydrokloridin ja muut tukkoisuutta.

 • Vältä lääkkeitä antikolinergiset jotka heikentävät rakon supistelua. Antihistamiinit, kuten difenhydramiini ovat yleisimpiä rikolliset. Erilaiset masennuslääkkeet ja antispasmodics olla samanlaiset ominaisuudet.

 • Jos käytät diureetteja korkean verenpaineen tai sydänvaivoja, kysy lääkäriltäsi yrittää vähentää annosta tai korvata sen toisella lääkitys, joka toimi niin hyvin lisäämättä virtsan kulkua.

 • Koskaan ohittaa mahdollisuus vessassa, vaikka rakko ei tunnu täynnä. Vie aikaa, joten voit tyhjentää rakko mahdollisimman paljon. Suunnittele pysähtyä säännöllisin väliajoin auto matkoja. Pyydä käytäväpaikan lentomatka tai teatteri-ja urheilutapahtumia.

 • Kun olet uudessa ympäristössä, oppia sijainnin kylpyhuoneen ennen kuin todella tarvitset sitä.

 • Tee yöajan matkoja kylpyhuone helppoa ja turvallista. Olla varma, että siellä on tarpeeksi valoa nähdä, mihin olet menossa. Vältä kirkasta valoa, että tärähdyksiä sinut hereillä, mikä vaikeuttaa voit saada takaisin nukkumaan. Muista ei ole sähköjohdot, puhelin johdot, löysä mattoja tai harhailla esineitä, jotka saattavat laueta sinut.

Jos et voi elää mukavasti BPH, tee se. Mutta jos oireet ovat kiusallinen, sinulla on useita uusia ja parannettuja vaihtoehtoja harkita.

Reseptilääkkeiden voi vähentää kiusallisia oireita BPH.

 • Alfa-salpaajat rentoutua sileän lihaksen soluissa, eturauhasen ja virtsarakon. Vanhempi huumeita, teratsosiini ja doksatsosiini voi aiheuttaa huimausta alentamalla verenpainetta liikaa joillakin miehillä BPH. Uudempia lääkkeitä, tamsulosiini ja alfutsosiinihydrokloridi on paljon vähemmän vaikutus verenpaineeseen. Kaikki nämä lääkkeet toimittava viikkoa, ja noin 70% miehistä BPH parantamiseksi. Haittavaikutuksia ovat nenäntukkoisuus, päänsärky, suun kuivuminen, ja laski siemensyöksy (harvemmin alfutsosiinilla).

 • Hormoni-salpaajat, finasteridi ja dutasteridi, oikeastaan ​​supistaa rauhanen. Nämä lääkkeet toimivat hitaasti - yli 6 kuukautta tai kauemmin - ja ne ovat vain hyödyllisiä miesten kanssa melko suuri prostates. Haittavaikutuksia ovat vähentynyt seksuaalinen toiminta.

 • Yhdistelmäterapia alfasalpaajan ja hormoni esto voi vähentää komplikaatioiden riskiä miehille, joilla on keskivaikea tai vaikea BPH.

Leikkaus käytetään olla ainoa tehokas hoito BPH ennen nykyaikaisen lääkkeitä. Vaikka lääkkeet ovat tehokkaita monille miehille BPH, jotkut vielä tarvitse leikkausta. Useat menettelytavat ovat saatavilla:

 • Höyläysleikkaus eturauhasen (TURP) on "kultakanta" BPH hoidon. Viime vuosina kuitenkin sen kiilto tahranneet - ei ongelmien vuoksi itse operaation (se on oikeastaan ​​mennyt paremmin), mutta koska uusien lääketieteellisten ja kirurgisten kilpailijat. TURP ei vaadi viilto ihon läpi, mutta 90 minuutin toiminta ei vaadi sairaalahoitoa ja selkärangan tai yleisanestesiaa. Kirurgi kulkee resektoskoopin läpi potilaan virtsaputken, sitten käyttää sähkö-silmukan leikata pois eturauhasen kudosta, joka hidastaa virtsan virtauksen. Foley katetri jätetään paikoilleen tyhjentää rakon päivän tai kaksi, jonka jälkeen potilas voi mitätöidä omasta. Jos kaikki menee hyvin, hän on kotona kaksi tai kolme päivää. Vaikka tulokset vaihtelevat, TURP vähentää BPH oireita 80%: sta 90%: lla potilaista. Mutta voi olla aikaisin komplikaatioita, kuten infektio tai verenvuoto. Myöhemmin 50%: sta 75%: lla potilaista esiintyy kuiva siemensyöksy, 5%: sta 10%: lla on erektiohäiriö, ja 1%: sta 3%: kokemus inkontinenssi. Ja koska eturauhanen voi kasvaa takaisin, jopa 20%: TURP potilaat tarvitsevat enemmän hoitoa 10 vuoden kuluessa.

 • Uudempi, vähemmän invasiivisia Therapies kuulostaa sekametelisoppa: TUMT, tonnikala, TUIP, HIFU taputtaa, TUBD, esimerkiksi. Jotkut hoidot käyttävät energiaa laserit, mikroaaltouuni, ultraääni tai sähköä tuhota toivottuja eturauhasessa, kun taas toiset luottavat pieniä viiltoja rauhanen. Koska nämä hoidot ovat uusia, ne eivät ole saatavilla kaikissa sairaaloissa. Pitkän aikavälin tulokset eivät ole tiedossa, mutta useimmat näyttävät tehokkaampi kuin lääkehoito, mutta vähemmän onnistuneita kuin TURP. Silti, jos ne ovat käytettävissä terveyskeskus, ne voivat olla harkitsemisen arvoinen, koska ne ovat yleensä pienempi riski komplikaatioita kuin tärpätti ja nopeammin palata normaaliin toimintaan.