Nipala

Mitä voit tehdä estää ateroskleroosin

Hyvälle terveydelle on vihollinen: ateroskleroosi. Ateroskleroosi on yhteinen, ja sen vaikutukset voivat olla tuhoisia, aiheuttaa aivohalvauksia, sydänkohtauksia ja kuolemaan. Hyvä uutinen on, että voit ryhtyä toimiin suojautua tästä taudista.

Mikä on ateroskleroosi?

Terveet verisuonet ovat kuin putkia uudessa talossa. Niiden sisällä seinät ovat sileät ja puhtaat, jolloin on mahdollista helposti kuljettaa verta elimistö tarvitsee. Mutta valtimoissa, kuten putket, voi tukkeutua. Rasva-aineet, kuten kolesteroli, voi pitää kiinni sisäseiniä valtimon. Nämä talletukset, nimeltään plaketti, voi lopulta hidastaa tai estää veren virtausta. Tämä tukos on ateroskleroosi, ja se voi vaikuttaa mihinkään keskipitkän suurikokoisten valtimo elimistössä. Kun ateroskleroosin vaikuttaa verisuonia, jotka välittävät verta sydämeen, sitä kutsutaan sepelvaltimotauti.

Miten kolesteroli mitataan?

National Heart, Lung and Blood Institute (NHLBI) suosittelee, että kaikki aikuiset yli 20 on niiden kolesterolin taso tarkistetaan viiden vuoden välein. Tämä tehdään verikoe tehdään paaston jälkeen yhdeksän 12 tuntia. Testissä pitäisi olla kokonaiskolesterolia, LDL ("huono") kolesteroli, HDL ("hyvä") kolesteroli ja triglyseridit. NHLBI sanoo, että LDL taso on oltava alle 100 mg / dl, jos sinulla on suuri riski sydänsairauksiin. Sinun kokonaiskolesteroli pitäisi olla alle 200 mg / dl, ja HDL tulisi olla yli 40 mg / dl.

Olenko vaarassa?

Nämä tekijät laittaa sinut suurempi riski ateroskleroosin:

  • Tupakointi

  • Korkea verenpaine

  • Korkea kolesteroli

  • Suvussa ateroskleroosin tai sydänsairaus

  • Liikunnan puute

  • Liikalihavuus

  • Diabetes

Useampi kuin yksi riskitekijä voi lisätä riskiä entisestään. Voit ohjata useimpien edellä riskitekijöitä. Seuraavien vihjeiden avulla voit estää ateroskleroosin ja parantaa yleistä terveydentilaa. Itse asiassa, ottamalla näitä ohjeita, saatat pystyä pysäyttämään etenemistä, jos sinulla on ateroskleroosi.

Tupakointi

Jos tupakoit, lopeta. Tutkijat ajattelevat, että tupakointi voi aiheuttaa ateroskleroosin, koska se vahingoittaa valtimoiden seinämien, mikä helpottaa plakin rakentaa. Tupakointi aiheuttaa entistä vaarallisemman riskin, kun sinulla on muita riskitekijöitä, kuten korkea verenpaine tai diabetes. Lopeta tupakointi tänään. Jos haluat auttaa lopettamista, keskustele lääkärisi kanssa. Hänellä on tietoa lääkkeistä ja ohjelmia auttamaan lopetus helpompaa. Vältä myös paikkoja, joissa on tupakansavua. Tutkimus osoittaa, että savun muut voivat lisätä riskiä ateroskleroosin.

Ruokavalio

Tehdä muutoksia omaan ruokavalioon. Ruokavalion runsaasti tyydyttyneitä rasvoja ja kolesterolia voi nostaa kolesterolia. Kun sinulla on korkea kolesteroli, enemmän plakkia on saatavilla linja valtimoiden seinämiin ja tarkentaa valtimoissa. European Heart Association suosittelee, että vähentää kolesterolia ja tyydyttyneitä rasvoja ruokavalioosi. Tyydyttyneitä rasvahappoja ja kolesterolia löytyy useimmiten eläinperäisiä tuotteita, kuten lihaa, kalaa, munia, maitoa ja muita maitotuotteita. Tarkista elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä löytää paljon tyydyttyneitä rasvoja tuotteen. Vältä myös suuria määriä suolaa ja sokeria. Ole varovainen jalostettuja elintarvikkeita, kuten jäädytetty illallisia. Ne voivat olla runsaasti rasvaa, sokeria, suolaa ja kolesterolia. Valitse paljon tuoreita tai pakastettuja hedelmiä ja vihanneksia, pienempiä osia vähärasvaista lihaa ja kalaa ja täysjyvätuotteita, kuten kaura ja koko vehnä. Valitse tyydyttymättömiä kasviöljyt, kuten rypsiöljy sijasta tyydyttyneitä rasvoja, kuten voita.

Liikunta

Käyttää säännöllisesti. Säännöllinen aerobinen liikunta voi auttaa taistelussa ateroskleroosin vähentämällä rasvan määrää veressä, alentaa verenpainetta ja kolesterolia, ja voit hallita painoa. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa harjoittelu. Reipas kävely, uinti ja pyöräily ovat hyviä valintoja. Se on OK aloittaa hitaasti ja työskennellä jopa 30 minuuttia useimpina päivinä. Mutta ennen kuin aloitat, kysy lääkärin ohjeita siitä, millainen liikunta ohjelma sopii sinulle.

Tarkastukset

Tilaa säännöllisesti tarkistuksia. Onko lääkärisi tarkistaa verenpaineesi ja kolesterolia. Korkea verenpaine voi edelleen vaikeuttaa ateroskleroosin aiheuttamalla valtimoiden seinämien kovettua ja paksuuntua, sairaus nimeltä valtimonkovettumistautiin. Keskustele oman terveyden ja riskitekijöitä ateroskleroosin lääkärisi kanssa.

Diabetes

Ohjaa diabetes lääkärin apua. Ihmiset, joilla on diabetes kehittyy ateroskleroosi nopeammin. Jos sinulla on diabetes, hallita verensokerisi huolellisesti.

Tiedän, että minulla on se?

Ehkä ei. Ateroskleroosi on sairaus, joka kehittyy hitaasti ajan mittaan ja voi alkaa jo teini-ikäistä. Sen alkuvaiheessa, sinulla ei ole mitään oireita. Mutta sen myöhemmissä vaiheissa, kun valtimot ovat lähes tai täysin tukossa, sinulla voi olla oireita, kuten puutumista, heikkous, rintakipu tai kramppeja. Tai, et välttämättä huomaa oireita, kunnes sinulla on aivohalvauksen tai sydänkohtauksen.

Koska oireet näkyvät vasta, kun vahinko on jo tapahtunut, älä odota Oireiden muodostumista ennen kuin teet jotain ateroskleroosi. Aloita tekemällä elintapojen muutoksia edellä, vaikka tunnet olosi hyväksi.

Yhdessä sinun ja lääkärisi voi päättää, mihin toimenpiteisiin täytyy ryhtyä voittaa taistelun.