Nipala

Testosteroni, ikääntyminen, ja mieli

Kun miehet (ja, että asia, naiset) ajattelee toimivalta testosteronia, ne eivät todennäköisesti harkita mielen prosesseja. Todellakin, mieshormoni on paljon selvempi rooli ihmisen ruumis. Silti uusi tutkimus osoittaa, että testosteroni voi olla yllättävä rooli maskuliininen mentaliteetti.

Ennen kuin miettiä, miten testosteroni vaikuttaa mielen - ja ennen kuin edes alkaa miettiä hormonihoito - sinun pitäisi tietää, miten testosteronia tuotetaan, miten se vaikuttaa elimistöön, miten se muuttuu iän myötä, ja miten se mitataan.

Testosteroni-yhteys

Vaikka testosteroni on voimakkain mieshormoni (androgeeni), se on vain yksi monista. Kun antiikin kreikkalaiset edellyttäen nimi, he valitsivat hyvin: "androgen" tulee sanoista "man-maker", ja todellakin, androgeenien tekevät miehen, tai ainakin hänen ominainen uros piirteitä.

Androgeenituotantoa vaatii monimutkaisen tapahtumaketjun (katso kuva alla). Kaikki alkaa aivoissa, jossa hypotalamus tuottaa gonadotropiinia vapauttavan hormonin (GnRH, tunnetaan myös nimellä luteinisoivaa hormonia vapauttava hormoni, LHRH). Hormonit ovat kemikaaleja, jotka on tuotettu jossakin kehon osassa, sitten matkustaa toiseen osaan, jossa he tekevät työtään. GnRH on totta hormoni, mutta sillä ei ole pitkä työmatka, että se toimii lähellä osa aivoista, aivolisäkkeestä. Vuorostaan, aivolisäke erittää kaksi ylimääräistä hormonit, follikkelia stimuloiva hormoni (FSH) ja luteinisoivan hormonin (LH). FSH ja LH nimettiin niiden vaikutuksia naisten munasarjat, mutta ne ovat aivan yhtä tärkeää, että miehet, koska ne toimivat kivekset: LH laukaisee testosteronin tuotantoa, ja FSH, joka toimii testosteroni, stimuloi siittiöiden tuotantoa.

Androgen Cascade

Androgen Cascade

Testosteroni tuotetaan Leydigin solujen kivekset. Lähtökohtana on kolesteroli, tunnettu sen vaikutuksia sydän mutta kriittisiä rooliaan rakennuspalikka kaikkien sukupuolihormonien, sekä miehiä että naisia. Kun useita välivaiheita, kolesteroli muuttuu androsteenidionin, hormoni surullisen Mark McGwire kuin sääntelemätön "ravintolisä" Andro. Olipa androsteenidioni tulee kehosta tai pullo, se muuntuu nopeasti testosteronia.

Testosteroni on monia suoria vaikutuksia uros anatomia ja aineenvaihduntaa. Se vastaa syvällä äänellä, lisääntynyt lihasmassa, ja vahvat luut, jotka luonnehtivat sukupuoli. Se stimuloi punasolujen luuydin. Hormoni on myös ratkaisevan tärkeää, jos puutteellisesti, vaikutuksia uroksen käyttäytymiseen: Se edistää aggressiivisuutta, ja se on välttämätöntä libido (sukupuolivietti), sekä normaali erektio ja seksuaalista suorituskykyä. Testosteroni stimuloi sukuelimiin murrosikä, ja se on vastuussa siittiöiden tuotantoa koko aikuisiän ajan. Lopuksi se vaikuttaa kolesterolin aineenvaihduntaan, mutta tutkijat eivät ole vieläkään varma miten se vaikuttaa terveyteen.

Vaikka testosteroni vaikuttaa suoraan monissa kudoksissa, jotkut sen vähiten toivottuja vaikutuksia ei esiinny, kunnes se muutetaan toiseksi androgen, dihydrotestosteroni (DHT). DHT toimii iholla, joskus tuottaa akne, ja karvatupet, laittaa hiukset rinnassa, mutta usein ottaa se pois päänahan. Mies-kaljuuntuminen on yksi asia, mutta eturauhasen sairaus aivan toinen: DHT myös stimuloi eturauhasen solujen, jotka tuottavat normaali kasvu nuorilla vaan edistää eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun ja eturauhassyövän monissa vanhemmilla miehillä.

Noin 95% miehen testosteronin tuotetaan kiveksissä valvonnassa LH. Loput 5% tuotetaan hänen lisämunuaisten. Naiset myös testosteronin niiden lisämunuaiset. Molemmilla sukupuolilla, lisämunuaisen hormonin tuotanto ei riipu LH tai FSH, ja molemmilla sukupuolilla, tärkeä esiaste testosteroni dehydroepiandrosteroni (DHEA), toinen hormoni, joka on laajalti suosittu kuin nonprescription "ravintolisä".

Testosteroni aineenvaihdunta on lopullinen monimutkaisuutta. Viimeisimmässä kourissa, tämä pohjimmainen mieshormoni muuttuu estradiolia, suuri naishormoni. Suurin osa tästä lopullista muuntaminen tapahtuu rasvasolujen, minkä vuoksi ylipainoisilla miehillä ja naisilla on korkeampi estrogeenitaso kuin laiha miehiä ja naisia.

Testosteroni ja elinkaaren

Miehillä testosteronin tuotanto alkaa jo hyvin aikaisin, yleensä alussa seitsemännellä viikolla alkion kehityksen. Testosteronitaso pysyy korkealla tasolla koko sikiövaiheessa, mutta ne jäävät juuri ennen syntymää, joten he ovat vain hieman korkeampi vastasyntyneillä pojilla kuin tytöillä. Poikalasten kokemus blip testosteronin tuotantoon kolmesta kuuteen kuukauden iässä, mutta vuosi niiden taso on takaisin alas. Kuudesta kahdeksaan vuotta, lisämunuaisen androgeenien tuotanto nousee, liipaisu ohimenevää kasvupyrähdys ja vähän karvoituksen mutta mitään seksuaalista kehitystä.

Murrosikä, nousun GnRH ja LH tulipalon jopa testosteronin tuotantoa, ja testosteronin jatkuu edistää kasvua luita ja lihaksia, tuotannon punasoluja, laajentuminen äänihuulten, kasvua kasvojen ja kehon karvat, laajentuminen sukupuolielimissä, ja herääminen sukupuolitoimintoihin ja lisääntymiskykyä. Useimmissa nuorten miesten testosteronin tuotanto on huipussaan noin 17-vuotiaana, ja taso on edelleen korkea seuraavien kahden tai kolmen vuosikymmenen aikana. Keskimäärin terveillä nuorilla miehillä tuottaa noin kuusi milligrammaa testosteronia päivässä.

Joillakin miehillä, testosteronitaso pysyy korkealla tasolla koko elämän, mutta useimmissa ne alkavat laskea noin 40 vuotias. Toisin jyrkkä pudotus hormoneja, että naiset kokea vaihdevuodet kuitenkin vähentynyt miehillä on asteittaista, keskimäärin hieman yli 1% vuodessa. Tämä pudotus on huomaamaton aluksi, mutta iän 70, keskimääräinen miehen testosteronin tuotanto on 30% alle huipussaan. Silti testosteronitaso pysyvät normaalin rajoissa vähintään 75% vanhemmista miehistä, minkä vuoksi monet miehet voivat isä lapsia heidän 80s ja sen jälkeen. Ja vanhemmat miehet, jotka murehtia laskussa testosteroni voi rauhoittaa tehdyssä tutkimuksessa todettiin, eivät liity toisiinsa alhainen testosteronitaso ja riski erektiohäiriön sekä toinen, joka ei löytänyt suhdetta vanhempi miehen testosteroni taso ja hänen kuolleisuus.

Mikä on normaalia?

Se on yksinkertainen kysymys monimutkaisen vastauksen. Sijasta yhden normaali taso testosteroni, normaali miesten näyttely monenlaisia, joiden testosteronitaso välillä 270 ja 1070 nanogrammaa desilitraa (ng / dl). Mutta, kuten niin monet biologiset toiminnot, testosteronin tuotanto vahat ja vähentyessä yli 24 tunnin ajan; tuotanto on korkein klo 8 ja alin kaksikymmentäyksi Mittauksissa olisi merkitystä, ne olisi saatu Standard Time, yleensä ensimmäinen asia aamulla. Ajoitus on erityisen tärkeää, kun testataan vanhemmat miehet, koska ikä vie enemmän verotti aamun ruuhka tuotantoa kuin iltapäivällä tasangolla, myöhään päivän tasolle voi näyttää normaalilta, mutta heikko aamulla aalto voi silti jättää miehen 24 tunnin tuotantoa alhaisen.

Ikääntyminen tuo lopullinen monimutkaisuutta. Testosteroni kulkee verta kahdella tavalla, joko sidottu yhteen kaksi proteiinia tai vapaa ja sitoutumaton. Hormoni sitoutuu tiukasti sukupuolen sitovan globuliinin mutta vain heikosti toiseen, albumiini. Ainoastaan ​​vapaa ja albumiiniin sidottu muotoja testosteroni ovat biologisesti aktiivisia, yhdessä, ne tunnetaan biologisesti testosteronia. Sukupuolihormoneja sitova proteiini nousee iän myötä, joten vanhempi mies voi olla normaali yhteensä testosteronin tasoa, mutta silti pieni sillä on merkitystä, on biologisesti testosteronia.

Mies ei ehkä tarvitse tietää kaikki perinpohjin testosteronin aineenvaihduntaan, mutta hänen pitäisi ymmärtää, että tämä monimutkaisuus muodostavat tärkeän puutteita paljon tutkimusta testosteronin korvaushoitoa. Jos sinun täytyy tietää, missä seisotte, sinun pitäisi pyytää, että teidän koko testosteronin ja vapaan tai biologisesti testosteronitasoja mitata, mieluiten aikaisin aamulla. Alla olevassa taulukossa testosteronitasoja havaittiin yhdessä tutkimuksessa terveiden miesten välillä 40 ja 79-vuotiaita.

Taulukko 1: testosteronitaso (ng / dl) terveillä miehillä

Ikä

Yhteensä testosteroni

Vapaa testosteroni

Biologisesti testosteronia

40-49

252-916

5,3-26,3

101-499

50-59

215-878

4,2-22,2

80-420

60-69

196-859

3,7-18,9

69-356

70-79

156-819

2,2-14,7

41-279

Mars ja Venus

Sekä miehet että naiset ovat Earthbound, mutta joskus tuntuu että ne todella eri planeetalta. Biologinen malli sukupuoli-identiteetin attribuutteja ero hormonit ja geenit, kun taas sosiaalinen malli tutkii kulttuuri-, koulutus, ja familiaalinen vaikutteita. Itse asiassa molemmat tekijät vaikuttavat käyttäytymiseen eroja, jotka pysyvät lausutaan niinkuin meidän yhteiskunta muuttuu tasa-arvoisempi.

Pääsääntöisesti miehet ovat yleensä vähemmän sosiaalisia ja itsenäisempiä, vähemmän kommunikatiivisen ja aktiivisempia. Miehet ottavat enemmän riskejä ja ovat aggressiivisempia. Miehet voivat kiittää näitä piirteitä heidän poliittinen valta-asema ja taloudellinen menestys, mutta ne myös osaltaan tapaturmien, onnettomuuksien, päihteiden ja väkivallan, jotka maksavat niin monet miehet heidän elämäänsä. Ongelma on erityisen akuutti nuorilla miehillä. 15 - ja 24-vuotiaiden ihmisten, esimerkiksi kuolleisuus miehillä on kolme kertaa suurempi kuin naisilla. Moottoriajoneuvo-onnettomuuksien ja henkirikosten osuus paljon eroa, mutta itsemurha on myös yleisempää teini-poikia kuin tyttöjä.

Kulttuuristen odotusten ja peer paineet varmasti huomioon monia käyttäytymisen eroja sukupuolten välillä. Mutta hormonit myös tärkeä rooli, erityisesti testosteroni edistää aggressiivista käyttäytymistä, etenkin suurina annoksina. Neurologit ovat alkaneet koota tietoja osoittaen rakenteellisia ja toiminnallisia eroja aivojen miesten ja naisten. Esimerkiksi tutkijat Saksassa raportoi, että miehet ja naiset käyttävät eri osissa aivoja navigoida tiensä ulos sokkelo - ja että miehet ovat noin 28% nopeampi navigointi. Se on mielenkiintoinen havainto, mutta tutkijat eivät tarjoa mitään selitystä legendaarinen mies haluttomuus kysyä tietä, kun heidän merenkulkutaito epäonnistua. Miehet yleensä paremmin tiettyjä maankäytön tehtäviä, mutta naiset taitavia tiettyjä käsin tehtäviä jotka vaativat tarkkuutta. Miehet päihittävät naiset testeistä matemaattista päättelykykyä, mutta naiset pärjäävät paremmin matemaattisiin laskelmiin testeissä. Miehillä on taipumus olla ylivoimainen musiikillisia ja matemaattisia taitoja, naiset, parantaa verbaalinen kykyjä.

Nämä erot tietysti ovat kaukana ehdoton, ja se ei ole lainkaan selvää, jos ne riippuvat biologian tai kulttuurin, luonnon tai hoivata. Silti uusi tutkimus osoittaa, että testosteroni voi olla tärkeä rooli kognitiivisten toimintojen.

Testosteroni ja mieli

Kaikki kehon attribuutteja muutu iän, ja henkistä toimintaa ei ole poikkeus. Muisti on haavoittuvimpia psyykkistä toimintoa. Iän, uusi oppiminen on hitaampaa, uusi tieto käsitellään vähemmän huolellisesti ja yksityiskohdat usein luistaa. Lyhytkestoisen muistin tyypillisesti heikkenee, mutta pitkällä aikavälillä muisti on hyvin säilynyt. Nämä muutokset aiheuttavat "Senior hetki" terveillä vanhimmat ja kognitiivinen heikentyminen ja dementian jotka eivät ole niin onnekkaita.

Testosteroni pitoisuus pienenee iän myötä, juuri kun muisti alkaa hidastua. Might kuuluvat hormonitasot selittää osan ongelmasta?

Ehkä. Tiedot ovat päästy lopputulokseen, mutta jotkut tutkimukset viittaavat linkki:

  • 2005 tutkimuksessa 565 toisen maailmansodan veteraanit totesi, että korkeampia testosteronitasoja keski-iän liittyivät säilyvät paremmin aivokudoksen joidenkin, mutta ei kaikkien, alueilla aivoissa loppuvuodesta elämässä.

  • 2004 tutkimuksessa 400 miestä ikä 40-80 todettu, että korkea testosteronitaso liittyi paremmin kognitiivinen suorituskyky vanhemmilla miehillä. Ei linkkiä havaittu nuoremmat.

  • 2004 raportin Baltimore pitkittäistutkimus of Aging arvioitiin 574 miestä yli 19 vuoden ajan. Alhainen vapaa testosteroni tasot ennustivat lisääntynyt riski sairastua Alzheimerin tautiin, jopa sen jälkeen muut dementian riskitekijät otettiin huomioon.

  • 2002 tutkimuksessa 310 miestä keski-ikä 73 todettiin, että korkeampi biologisesti testosteroni liittyi parempi pistemäärän kolme testiä kognitiivisten toimintojen.

  • 2002 tutkimuksessa 407 vuotiaiden miesten 51 ja 91 havaittiin, että miehet, joilla on korkeampi vapaa testosteroni tasot saavutetaan suurempi tulos neljään kognitiiviseen toimintaan testien ja visuaalinen ja verbaalinen muisti.

  • 1999 tutkimuksessa 547 vuotiaiden miesten 59 ja 89 havaittiin, että korkea testosteronitaso vanhemmilla miehillä liittyi parempaa suorituskykyä useiden kognitiivisten toimintojen testejä.

Jos korkea testosteronitaso on todellakin liittyy parempaan henkiseen tilaan, ei hoitoja, jotka vähentävät hormonitasot johtaa kognitiivisen heikkenemisen? Androgeenideprivaatio hoito on tehokas hoito edenneen eturauhassyövän ja hyödyllinen lisä sädehoitoa paikallisesti edennyt eturauhassyöpä. Kolme julkaistut tutkimukset 2005 ja 2006 liittyvät androgeenien puute hoidon heikentynyt suorituskyky eri kognitiivisiin toimintoihin testejä. Vaikutukset olivat kuitenkin vaatimattomaksi, ja varmasti ei pitäisi estää miehiä, jotka tarvitsevat androgeenideprivaatio terapiaa vastaanottamisesta.

Nyt 47770€ kysymyksen: Voiko testosteronihoidon parantaa henkistä toimintaa vanhemmilla miehillä, jotka ovat terveitä tai vaikea kognitiivinen heikentyminen? Vain muutamia pieniä, lyhytaikaisia ​​tutkimukset ovat tarkastelleet tätä kysymystä. Hienovarainen parannuksia kognitiiviseen toimintaan testeissä on raportoitu, mutta 2006 tutkimuksessa todettiin ole hyötyä terveille vanhemmille miehille tai Alzheimerin tautia. Ja laboratoriokokeissa, korkea testosteronitaso voi laukaista apoptoosin, prosessi solun itsetuhon. Kunnes lisää tutkimusta on saatavilla, miesten ei pitäisi käyttää testosteronia tai muita androgeenien parantaa psyykkistä toimintoa.

Testosteroni ja mieliala

Tutkimukset testosteronin ja mieliala ovat vielä lapsenkengissä. Jotkut tutkimukset osoittavat, että miehet, joilla poikkeuksellisen alhainen testosteronitaso, joko siksi hypogonadismi (ks. alla) tai androgeenideprivaatio hoito, on lisääntynyt esiintyvyys masennus, mutta muita tutkimuksia eri mieltä. Pieni, lyhyen aikavälin tutkimukset viittaavat siihen, että testosteroni hoito voi lievittää oireita masennuksen joillakin miehillä vaan että hyvin korkeat annokset voivat edistää aggressiivinen tai maaninen käytös. Kaiken kaikkiaan, bottom line on tuttu: Lisää tutkimusta tarvitaan.

Testosteronihoidon

Miehet, jotka ovat todella testosteroni puutteellisia pitäisi saada korvaushoitoa. Institute of Medicine arvioi, että neljä-viisi miljoonaa miehet ovat tähän luokkaan, mutta että vain 5% heistä saavat testosteroni.

Testosteronin puute on nimeltään hypogonadismi. Syitä ovat kivesten toimintahäiriötä johtuu geneettisestä virheitä, sikotauti, vakava trauma, alkoholismi, ja syövän kemoterapiaa ja säteily. Muissa tapauksissa ongelma on peräisin aivolisäkkeen aivojen; syitä ovat kasvaimet (lähes kaikki hyvänlaatuinen), pään vamma, aivoleikkaus, eri lääkkeitä, jotkut perinnölliset sairaudet, vakavasta aliravitsemuksesta, ja kroonisia sairauksia.

Miten lääkärit diagnosoida testosteronin puute? Mukaan hormonaalisia Society, miehet yli 50-vuotiaita, joilla on yhteensä testosteronitasot on 200 ng / dl tai pienemmäksi ovat hypogonad, ne vaativat arviointia aivolisäkkeen toiminto ennen alkua testosteronihoidon. Miehet, joilla testosteronitaso välillä 200 ja 400 ng / dl ovat rajatapauksia ja pitäisi olla lisätestaus ennen kuin tarkastellaan hoidon ja miesten tasolla yli 400 ng / dl ei tarvitse lisätestejä tai hoitoa.

Viime aikoihin asti, miehiä, jotka tarvitaan testosteronia tarvitaan injektioiden hormoni jokaisen kolmen viikon ajan. Se on muuttunut dramaattisesti. Nyt useimmat ihmiset käyttävät iholaastarit (Testoderm, Androderm), geelit (AndroGel, Testim), tai tabletit, jotka on sijoitettu pinnalle purukumi, jossa ne muodostavat geelin, joka vapauttaa hormoni, joten se voi imeytyä koko suun limakalvojen (Striant). Kaikki nämä tuotteet vaativat lääkärin määräyksestä ja lukuun ottamatta injektionesteisiin, kaikki ovat kalliita. Turvallinen testosteronin pilleri ei ole vielä kehitetty.

Testosteroni puuhastelun

Jos Institute of Medicine n arviot ovat oikeita, noin 250000 eurooppalaiset miehet saavat testosteronin hypogonadismi, ainoa sairaus, johon hormoni on hyväksytty. Mutta jotkut 1750000 reseptejä testosteronin tuotteita oli kirjoittanut eurooppalaisista lääkäreistä vuonna 2002, jonka kustannukset olivat 300 M€ - ja numerot ovat edelleen voimakkaasti. Miksi kaikki nämä miehet ottamaan testosteroni? Ja heidän pitäisi?

Muisti ei ole ainoa asia, joka heikkenee iän myötä. Miehet myös menettää lihasmassaa ja luun tiheyden, punasolujen määrä ajautuu alas, seksuaalinen kiihko heikkenee, ja rasvaa lisää. Teoriassa, ainakin, testosteroni hoito saattaa heikentää tai kääntää nämä muutokset.

Valitettavasti lääkärit eivät tiedä, jos teoreettiset hyödyt testosteronin voivat toteutua käytännössä; hyvin suunniteltu, pitkän aikavälin tutkimuksia ei ole tehty. Ja koska liittovaltion rahoittajat ajattelevat mahdolliset riskit testosteronihoidon voi olla tärkeämpää kuin mahdolliset hyödyt, nämä tutkimukset voivat olla pitkään olleet tulossa.

Vakavin pitkän aikavälin riskejä testosteronihoidon ovat eturauhasen sairaudet, sekä eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun ja eturauhassyövän. Muita mahdollisia haittavaikutuksia ovat polysytemia (liiallinen määrä punasoluja), uniapnea (hengitys pysähtyy unen aikana, joka saattaa lisätä riskiä korkea verenpaine, sydänkohtaus ja aivohalvaus ), gynekomastia (hyvänlaatuinen rintojen suureneminen), akne, ja maksasairaus. Kolesteroli poikkeavuuksia ja sydänsairaudet olivat kerran luetteloon, mutta nyt ne näyttävät epätodennäköisempää.

Lääkärit on aloitettava alusta, jossa pienet, Lyhytaikaisissa tutkimuksissa testosteronin vanhemmilla miehillä. Jos hyödyt ovat suuremmat kuin riskit, seuraava vaihe on suurempi, pidempi tutkimuksissa nuorempia miehiä. Vasta sitten miehet tietävät, jos testosteronin hoito on tehokas tai turvallinen.

Se vie aikaa. Samaan aikaan miehet, jotka ovat todella hypogonad pitäisi saada testosteronia, mutta muita miehiä ei pitäisi. Kokemus miljoonille eurooppalaisille naiset ottivat hormonikorvaushoito ennen tutkimukset osoittivat, että se oli enemmän haittaa kuin hyötyä pitäisi auttaa miehiä vastustaa kiusausta.

Mutta se ei tarkoita sinun pitäisi vain istua ja odottaa tieteen kertoa mitä tehdä. Pidä mielesi nuori ja notkea henkistä toimintaa, liikuntaa, hyvä ravinto ja säännöllinen sairaanhoidon. Ja voit myös saada monet väitetystä hyödyt testosteronia kehosta ilman sen riskit. Yhdessä terveellisen määrän proteiinia, vastus harjoituksia ja muuta voimaharjoittelua auttavat säilyttämään lihasmassaa ja voimaa, luuntiheyttä ja liikuntaelinten toiminto. Kohtuullinen kulutus kalsiumia (1200 milligrammaa päivässä) ja D-vitamiinia (800 kansainvälistä yksikköä päivässä) auttaa ehkäisemään osteoporoosia. Ennen kaikkea, ehkä ohjelma säännöllinen liikunta ja vähärasvainen, kuitupitoista, vihannes-ja hedelmä-ruokavalio auttaa estämään ateroskleroosin, verenpainetaudin ja diabetes - kolme suurta syitä sairauden, työkyvyttömyyden ja erektiohäiriöt vuonna vanhemmat miehet. Ja koska sairaus ja lihavuus nopeuttaa ikään liittyvä lasku testosteronitaso, terveellisistä elämäntavoista voi todella tehdä testosteronitasoja 10 vuotta nuorempi.

Koskaan ei ole liian myöhäistä alkaa ajatella nuoria ja elävät nuoret - ja koskaan ei ole liian aikaista, joko.