Nipala

Akne yleiskatsaus

Akne on sairaus aiheuttaa tukossa karvatupet ja talirauhasia, mikä voi johtaa näppylöitä ja rakkuloita.

Akne on hyvin yleinen, lähes 80 prosenttia ihmisistä vuotiaille 11 ja 30 vuotta vanha vaikuttavat sitä jossain vaiheessa.

Syyt

Akne useimmiten alkaa murrosikä, kun mies sukupuolihormonien (androgeenien) kasvaa sekä pojille että tytöille. Tämä aiheuttaa talirauhasten aktiivisempi, mikä johtaa lisääntyneeseen öljyn tai tali.

Tali normaalisti kulkee talirauhasten ihon pinnalle karvatupet. Kuitenkin ihosolut voi ampua munarakkuloiden estää tali. Kun munarakkulat tukkeutua, ihon bakteerit alkavat kasvaa sisällä follikkelia, aiheuttaa tulehdusta.

Mustapäiden: Keskeneräinen tukkeutuminen karvatupen tuloksia mustapäät.

Valkoinen pää: Täydellinen tukkeutuminen karvatupen tuloksia whiteheads.

Näppylöitä: Lopulta kytketty follikkelia murtuu, valuu öljyä, ihosoluja, ja bakteerit iholle pinnalle. Puolestaan ​​iho ärsyyntyy ja pimples tai muutoksia alkaa kehittyä. Akne voi olla pinnallinen (finnejä ilman paiseet) tai syvä (kun tulehtunut pimples alaspäin ihoon aiheuttaen missä täytetty kystat että repeämä ja johtaa suurempiin paiseet).

Body akne: Akne voi esiintyä missä tahansa kehon. Kuitenkin useimmiten esiintyy alueilla, joilla on runsaasti talirauhasia, kuten kasvoissa, rinnassa, yläselän, hartioiden ja niskan.

Rising hormonitasot murrosiässä ovat yksi syy akne. Lisäksi akne on usein perinnöllinen. Muita syitä voivat olla hormoni-tason muutoksia kuukautiskierron aikana, tietyt lääkkeet (kuten kortikosteroidit, litium, ja barbituraatit), öljy ja rasva päänahan, mineraali-tai ruokaöljyä tai tietyt kosmetiikka, ja bakteerit sisällä näppylöitä.

Akne voi pahentaa puristamalla pimples tai pesemällä iho liian kova. Iho voi myös tulla ärtynyt kitka tai painostuksen kypärät, reput, tai tiukka kaulukset. Joitakin ympäristöön sairaudet, kuten pilaantumista tai kosteus voi ärsyttää ihoa samoin.

Hoito

Tavoitteena akne kohtelu on minimoida arpia ja parantaa ulkonäköä. Riippuen vakavuutta akne, lääkäri voi määrätä ajankohtaisista lääkitys (iholle) tai systeeminen lääkitys (suun kautta). Joissakin tapauksissa yhdistelmä, paikallisen ja systeemisen lääkitys voidaan suositella.

Vaikka akne usein on krooninen sairaus, vaikka se päättyy, kun nuoruus, se voi jättää elinikäinen arvet, jotka tyypillisesti näyttävät "ice pick" kuoppa arpia tai kraaterimaisen arvet. Vaikka oikea hoito akne voi minimoida arpia, useita dermatologinen menettelyjä voi olla hyötyä sekä myös dermabrasion, kemiallinen kuorinta, kollageenin injektionesteisiin, ja laser pinnoitus.