Nipala

HIV ja AIDS yleiskatsaus

Immuunikatovirus (HIV) on virusinfektio, joka heikentää kehon immuunijärjestelmää ja aiheuttaa immuunikato (AIDS).

HIV voi vahingoittaa immuunijärjestelmää, joten et voi taistella muita infektioita ja tauteja. Useimmat ihmiset, joilla HIV lopulta kehittää aids, joka on mahdollisimman myöhäisessä HIV-infektio. AIDS tarkoittaa, että immuunijärjestelmä on vakavasti vaurioitunut. Noin puolet HIV-tartunnan saaneiden kehittämään aidsin 10 vuotta.

AIDS on oireyhtymä, ryhmä oireita, jotka yhdessä osoittavat sairauden. On AIDS: n tapauksessa, oireita voivat olla kehittyy tiettyjä uusia tartuntoja ja syöpiä. AIDS lopulta aiheuttaa kuoleman.

Syyt

Hiv ja aids voi tarttua:

  • Seksuaalisen kanssakäymisen: HIV leviää yleisimmin seksuaalisessa kontaktissa tartunnan kumppani. Virus siirtyy kehon kautta limakalvon vagina, vulva, penis, peräsuolen tai suun yhdyntää. Voit suojata itseäsi tartunnalta käyttämällä lateksi kondomia seksin aikana ja rajoittamalla seksikumppaneita kuin tiedät ei ole sukupuolitauteja tai HIV.

  • Veriteitse: HIV voi levitä kosketukseen tartunnan verta. Kuitenkin, koska seulonta veren todisteita HIV-infektion riski hankkia HIV verensiirtoja on erittäin alhainen.

  • Puikot: HIV on usein levitä neulojen, ruiskujen tai huumeiden käyttö laitteita jonkun kanssa, joka on virustartunta. Vaihteisto potilaasta hoitohenkilökunta, tai päinvastoin tahattomasti tikkuja saastuneiden neulojen tai muiden lääketieteellisten instrumenttien, on harvinaista.

  • Välillä äiti ja vauva: HIV voidaan myös levitä vauvoja syntynyt, tai rintaruokittavista, äidit virustartunta.

HIV ei voi levitä syljen, hien, kyyneleet, rento yhteyttä esimerkiksi jakaa ruokaa tai käyttöesineitä, uima-altaat, puhelin, wc-istuimet ja pistävät hyönteiset.

Oireet

Early HIV-infektio aiheuttaa usein mitään oireita. Jotkut saattavat kehittyä flulike sairauteen kuukauden tai kahden kuluttua altistumisesta. Mutta oireet häviävät yleensä viikon kuukaudessa ja ovat usein luullaan jonkin toisen virusinfektio.

Pysyviä tai vakavia oireita saattavat näkyviin aikaisintaan 10 vuotta tai enemmän, kun HIV ensin tulee kehon aikuisilla tai kahden vuoden kuluessa syntyneitä lapsia, joilla HIV-infektio. Tämä oireeton aika infektio on erittäin vaihteleva henkilöittäin. Tänä aikana HIV aktiivisesti tartuttamisesta ja tappaa soluja immuunijärjestelmä. Sen ilmeisin vaikutus on vähentynyt veren CD4 + T-solujen (kutsutaan myös T4-soluja) - immuunijärjestelmän keskeiset infektio taistelijoita. Virus aluksi poistaa tai tuhoaa näitä soluja aiheuttamatta oireita. Koska immuunijärjestelmä heikkenee, komplikaatiot alkavat pintaan, mikä johtaa aidsiin.

Diagnoosi

Diagnosoinnissa HIV tehdään testaamalla ihmisen verta vasta-aineiden läsnäolo (tauti-taistelevat proteiinit) HIV: lle. Nämä HIV-vasta-aineita yleensä eivät ylitä tarpeeksi korkea havaita standardin verikokeita kunnes yksi-kolmekuukausi infektion jälkeen, ja se voi kestää niin kauan kuin kuusi kuukautta. Ihmiset altistuvat HIV olisi testattu HIV-infektion heti, kun ne ovat todennäköisesti kehittää vasta-aineita virusta. Kun henkilö on erittäin todennäköisesti saanut HIV-tartunnan ja silti vasta-testit ovat negatiivisia, testi läsnäolo HIV itsensä verestä tehtävissä. Toista vasta-testaus myöhemmin usein myös suositeltavaa.

Tällä hetkellä ei ole olemassa parannuskeinoa HIV. Mutta varhainen havaitseminen tarjoaa enemmän hoitovaihtoehtoja, jotka voivat hidastaa nopeutta, jolla HIV heikentää immuunijärjestelmää. On olemassa myös hoitoja, jotka voivat ehkäistä tai parantaa sairauksia, jotka liittyvät AIDSiin.