Nipala

Tosiseikat ihmisen papilloomaviruksen (HPV)

Ihmisen papilloomavirus (HPV) on ryhmä yli 100 eri viruksia. Nämä virukset voivat aiheuttaa syyliä, kuten sukupuolielinten syyliä. HPV on yleisin sukupuolitauti Euroopassa. Kutsutaan myös papillomas, sukupuolielinten syyliä ovat noncancerous kasvaimia, jotka voivat tulla esiin tai sukuelimet. On yli 30 erilaista sukuelinten HPV. Erotella HPV-tyypit, jokaisella on useita, kuten HPV-16. Osa näistä on yhdistetty eri syöpätyyppien, kuten kohdunkaulan, peniksen, peräaukon, emättimen, ulkosynnyttimien ja suun syöpiä.

Mitkä ovat oireet HPV?

Näkyvin oireita HPV ovat sukupuolielinten syyliä. Nämä löytyvät peniksen ja peräaukon ympärillä miehillä. Naisilla, he löytyy vulva, peräaukon ympärillä, emättimen, ja kohdunkaula. Joissakin tapauksissa, syylät voivat näkyä suun alueelle. HPV syylät ovat yleensä lihanvärisenä ja on cauliflowerlike ulkonäkö. Ne eivät usein aiheuttaa kipua, mutta voi aiheuttaa kutinaa. Syyliä emättimen tai kohdunkaulan eivät näy eivätkä ne välttämättä aiheuta oireita.

Miten HPV tarttuu?

Vaikka sukuelinten HPV voi levitä ihon-to-ihokosketus, se on yleensä tarttuu emättimen, suun tai anaali yhdynnässä henkilö, joka on virus. Koska syyliä ei ehkä aina ole läsnä tai nähtävissä, on mahdotonta kertoa vain katsomalla, jos henkilö on sukupuolielinten HPV. Myös ihmiset eivät tiedä, he ovat HPV, koska heillä ei välttämättä ole oireita.

Miten HPV estää?

Henkilö, joka tulee seksuaalisesti aktiivisia nuorena tai harrastaa seksiä monien kumppanien kanssa on suurempi riski saada HPV-infektio. Seksiä jonkun kanssa, joka on ollut monia kumppaneita saadaan myös lisätä riskiä HPV. Siksi on tärkeää, että seksikumppanit keskustella heidän seksuaalisen historian ja sukupuolitaudit ne on tai on ollut. Ei ole taattua suojaa saada sukuelinten HPV ihmisille, jotka ovat seksuaalisesti aktiivisia, koska iho-to-ihokosketus tartunnan saanut voi levittää sitä. Käyttämällä kondomia yhdynnässä ei ehkäise HPV-infektio, vaikka kondomit voi estää muita sukupuolitauteja, kuten HIV.

Miten HPV diagnosoidaan?

Lääkäri usein diagnosoi HPV miehillä, kun hän näkee syyliä pinnalla penis. Ihminen voi myös tietää, että hän on kantavan virusta, jos naispuolinen kumppani on diagnosoitu sitä. Se on usein vaikea diagnosoida HPV naisilla, koska se on vaikea havaita tai tuntea syyliä emättimen tai kohdunkaulan. On tärkeää naisille, jotka ovat vanhempia kuin 18 tai jotka ovat seksuaalisesti aktiivisia olla lantion tentti ja Papa-vuosittain. Jos jotain epänormaalia löytyy Papa-testin, lääkäri todennäköisesti suositella colposcopy. Tämä on testi, jossa lääkäri käyttää valaistu suurennuslasin työkalu nimeltään Kolposkooppi katsomaan emättimen ja kohdunkaulan. Lääkäri voi myös suositella koepala, jossa hän poistaa pieni kudosnäyte. Sitten patologi tutkii sitä. Nämä testit voivat auttaa määrittämään, jos henkilö on HPV ja minkälainen HPV-infektio heillä on. HPV-testi voi havaita tartunnan naisilla. Sitä voidaan käyttää yksinään naisilla, joilla on lievä Papa-testin poikkeavuuksia, tai yhdessä Papa-testin naisten yli 30-vuotiaana.

Miten HPV hoidetaan?

Ei ole parannuskeinoa HPV. Kuitenkin infektio joskus menee pois omasta. Muissa tapauksissa lääkärit voivat hoitaa HPV niin syyliä mennä pois. Mutta syyliä voi tulla takaisin, vaikka hoidon jälkeen. On olemassa useita tapoja hoitaa sukupuolielinten syyliä. Lääkärit voivat poistaa syyliä jäädyttämällä ne pois tai tuhoamalla niitä intensiivistä laservalon. Ne voivat myös poistaa niitä läpi leikkauksen. Lisäksi, on olemassa voiteet, joita voidaan käyttää tuhoamaan syyliä. Jotkut näistä voiteet on sovellettava lääkäri, kun taas toiset ovat turvallisia käyttää kotona. Tutkijat etsivät tehokkaampia tapoja käsitellä HPV.

Mitä syövät ovat yhteydessä HPV-infektio?

HPV-infektio on ajateltu olevan tärkeä syy kohdunkaulan syöpä. On olemassa tiettyjä HPV-tyyppejä, mukaan lukien HPV-16, HPV-18, HPV-31 ja HPV-45, jotka lisäävät naisen riskiä kohdunkaulan syövän. HPV on yhdistetty emättimen ja ulkosynnyttimien syöpien, too. Myös HPV voidaan liittää peräaukon syöpä ja peniksen syöpä miehillä. Se on yhdistetty suusyövän sekä miehillä että naisilla. Joidenkin HPV eivät todennäköisesti tuota syöväksi. Näitä ovat HPV-6 että HPV-11.

Uusia rokotteita

Yksi rokotteiden, Gardasil, hyväksyttiin FDA vuonna 2006 ja se voi suojella naisia ​​HPV-infektioita vastaan. Se suojaa neljää HPV-virus, mukaan lukien kaksi viruksia, jotka aiheuttavat 90 prosenttia sukupuolielinten syyliä. On uusia todisteita, että Gardasil saattaa myös auttaa suojautumaan muutoksia, jotka voivat johtaa emättimen, ulkosynnyttimien ja peräaukon syöpiä.

Cervarix on toinen HPV-rokote käytössä. Se hyväksyttiin FDA: n vuonna 2009 ja myös suojaa naisia ​​HPV-infektioita vastaan. Se suojaa kaksi HPV-virus, joka aiheuttaa useimmat kohdunkaulan syövistä.

HPV-rokotteiden voidaan käyttää vain estämään HPV-infektioon poikkeava Papa-testin kehittyy.

Molemmat rokotteet annetaan sarjana kolme pistosta kuuden kuukauden aikana. Jotta rokotteiden olisi tehokasta, yksi heistä olisi annettava ennen tytöt / naiset tulla seksuaalisesti aktiivisia tai altistuvat HPV. Kumpikaan rokote kohtelee puhjenneita HPV-infektioita.

Mukaan CDC, näitä rokotteita suositellaan 11 - ja 12-vuotiaat tytöt. Rokotteet voidaan myös antaa tyttöjen ja naisten ikäryhmissä 13 kautta 26, jotka eivät saa rokotetta, kun he olivat nuorempia tai jotka eivät täyttäneet rokotuksen sarja. Gardasil voidaan antaa myös pojille ja voidaan aloittaa aikana yksi heidän varhaisnuoriso-tarkastukset.