Nipala

Ihosyöpä tosiasiat

Ihosyöpä on yleisin syöpätyyppi Euroopassa yli kaksi miljoonaa uutta tapausta diagnosoidaan vuosittain. Jopa 50 prosenttia ihmisistä, jotka saavuttavat 65-vuotiaana on tietyntyyppinen ihosyövän. Se lisääntyy myös nuoria.

Ihon koostuu kolmesta kerroksesta: orvaskesi (ulompi kerros), dermis (keskikerros) ja ihonalaiskerroksessa (syvin kerros). Orvaskeden on kolme eri tyyppisiä soluja: okasolujen muodostaa ylätason, pohjapinta-solut muodostavat seuraavan kerroksen, ja syvin kerros sisältää melanosyyttejä, soluja, jotka antavat iholle sen värin. Ihosyöpiä syntyy, kun solujen DNA: han ovat vahingoittuneet ja solut kasvavat hallitsemattomasti, jolloin muodostuu kasvain.

On olemassa kolme päätyyppiä ihosyöpä. Nimet kolmenlaisia ​​tulevat ihotyyppi soluun, jossa ne alkavat: tyvisolusyöpä, okasolusyöpä ja melanooma. (Karsinooma on annettu nimi syöpiä, jotka alkavat solut, jotka kattavat tai linja urut.) Muu ihosyöpä muodostavat yhdessä alle 1 prosentissa tapauksista. Näitä ovat Merkel cell carcinoma, adnexal kasvaimia, erilaisia ​​sarkoomien, ja ihon lymfoomat.

Tyvisolusyöpä (BCC)

Tämä on yleisin syöpä, noin 80 prosenttia diagnosoitujen tapausten. Useimmat yhteyskeskuksien ovat iholle, joka on laaja altistuminen auringon, kuten kasvot, korvat, päänahka, ja ylemmän rinnassa ja takaisin. Nämä ovat hidaskasvuisia syöpiä, jotka harvoin levitä (etäispesäkkeitä). Varhainen diagnoosi ja hoito voi estää vahingot alueilla ympäri syövän ja etäpesäkkeitä. Yleensä yhteyskeskuksien näyttävät pieniltä, ​​sileä, helmiäis tai vahamainen kuoppia.

Okasolusyöpä (SCC)

Tämä on toiseksi yleisin, noin 20 prosentissa tapauksista. SCC tulevat usein paikkoja, jotka ovat kuiva, hilseilevä, punaruskea, kellertävän musta, tai normaali ihonväri ja kutsutaan aurinkokeratoosien. Useimmat SCC ovat ihoalueille, joilla on ollut altistuminen auringon, mutta ne löytyvät muilla aloilla, kuten suun ja sukuelinten alueella. Suurin esiintyy reilun nahaton ja vanhukset. SCC voi etäispesäkkeitä jos ei hoideta. Yleensä okasolu syövät näyttävät yritys, punainen kuoppia tai karhea, hilseilevä tasaisia ​​alueita, jotka saattavat kutittaa, vuotaa verta, ja kuoren muodostamiseksi.

Tyvisolusyöpä ja okasolusyöpää voi aiheuttaa huomattavaa vahinkoa ja turmelemista hoitamattomana. Jos havaitaan ja hoidetaan varhain, mutta nämä karsinoomissa on paranemisasteella yli 95 prosenttia.

Melanooma

Tämä ihosyöpä on ainakin yhteinen aiheuttaen vähemmän kuin 5 prosenttia ihosyövän tapauksissa. Se alkaa melanosyyttejä soluja ihon, jotka antavat iholle sen väri. Tämän tyyppinen syöpä kehittyy yleensä myyrä tai paikka, joka näyttää myyrä.

Pahanlaatuinen melanooma aiheuttaa suuri enemmistö kaikista kuolemista ihosyöpä. Tämä sairaus voi levitä imusuoniston ja muut elimet, yleisimmin keuhkot, maksa ja aivot. Pahanlaatuinen melanooma on diagnosoitu varhaisessa vaiheessa yleensä voidaan parantaa, mutta melanooma diagnosoidaan myöhäisessä vaiheessa on todennäköisesti levinnyt ja aiheuttaa kuoleman.

Syyt

Altistuminen auringon ultravioletti (UV-säteet) näyttää olevan tärkein ympäristötekijä kehityksessä kaikki kolme ihosyöpä. Auringon ultraviolettisäteilyltä (UV) vahingoittaa DNA ihosoluja.

Ihosyöpä on pitkälti ehkäistävissä taudista, jos olet jatkuvasti seurata suojaavia menettelyjä ja käyttäytymistä. UV-säteet keinotekoinen valonlähteet, kuten solarium ja aurinko-lamput ovat aivan yhtä vaarallisia kuin auringosta, ja sitä tulisi välttää.

UV-valo on lisäksi määritelty joko UVA-tai UVB. Noin 30-50 kertaa enemmän UVA-säteet saavuttavat maan kuin UVB-säteiltä. UVA on läsnä noin samalla intensiteetillä aikana kaikki päiväsaikaan koko vuoden, ja nämä säteet voivat mennä läpi pilvien ja lasia. Korkein määrä UVB osuu Yhdysvaltain välillä 10 am ja kuusitoista huhtikuusta lokakuuhun. Nämä säteet eivät tule lasin läpi hyvin, mutta ne voivat vahingoittaa ihoa ympäri vuoden.

UVA

UVA-säteet aiheuttavat nopean rusketuksen. Nämä säteet ovat läsnä koko vuoden ja voi tunkeutua syvälle saavuttaen dermis ja rasvakerros ihon alle. Altistuminen UVA-säteilylle ajan aiheuttaa vahinkoa sidekudoksen ihon alle, mikä johtaa ryppyjä.

UVB

UVB-säteiltä aiheuttavat eniten vahinkoa iholle. Nämä säteet ovat suurimmillaan kesällä, mutta lumi ja jää heijastavat UVB-säteily, joten ylimääräinen voidaan altistua myös talvella. UVB-säteily tuottaa suuren määrän energiaa ulomman orvaskeden. UVB on ensisijaisesti vastuussa auringonpolttama, rusketus, tulehdus, ja muutokset DNA ihosolujen joka johtaa ihosyöpään. Se on voimakkaimmillaan silloin, kun aurinko on suoraan yläpuolella välillä 10 am ja kuusitoista

Kokonaismäärä elinikäinen auringolle altistuminen on syy tyvisolusyöpä ja okasolusyöpä ihosyöpä. Vaikea sunburns, useimmiten alle 18-vuotiaana, voi aiheuttaa melanoomaa myöhemmin elämässä. Muita syitä voivat olla toistuva altistuminen röntgenkuvat, joiden arvet palovammoja tai sairauden ja altistuminen tietyille kemikaaleille.

Kuka on vaarassa?

Vaikka kuka tahansa voi saada ihosyöpä, ihmiset tiettyjä riskitekijöitä ovat erityisesti vaarassa. Nämä ovat riskitekijöitä ihosyöpä:

Ei-melanooma ihosyöpä (levyepiteelisyövän ja tyvisolusyöpien)

 • Krooninen altistuminen auringon tai solariumit tai kopeissa

 • Vaalea iho väri

 • Suvussa ihosyöpä

 • Henkilökohtainen historia ihosyöpä

 • Sukupuoli, miehet ovat kaksi kertaa todennäköisemmin kuin naisilla on tämä syöpä

 • Huono rusketuksen kyky ja helposti palanut

 • Punainen tai vaaleat hiukset, vaaleat silmät, vaalea iho väri

 • Pisamia, jotka osoittavat aurinko herkkyys ja auringolta

 • Altistuminen tietyille kemikaaleille kuten arseeni, tervaa ja parafiinia

 • Sädehoitoa, mikä lisää syöpäriskiä ihon yli hoidetulla alueella

 • Ihmiset, jotka tupakoivat ovat lisääntynyt riski sairastua ihosyöpään, erityisesti huulet

Melanooma

 • Epätavallinen myyrät, muutos nykyisiin myyrä, uusi myyrät

 • Altistuminen auringonvalolle, etenkin vaikea auringon polttama alle 18-vuotiaana

 • Käyttämällä rusketussuihkukaapit

 • Perhe tai henkilökohtainen historia melanoomaa

 • Punainen tai vaaleat hiukset, vaaleat silmät, vaalea iho väri

 • Sukupuoli, miehillä on suurempi riski

 • Tukahdutetaan immuunijärjestelmä

Oireet

Ihosyöpä voi esiintyä missä tahansa kehon, mutta useimmiten löytyvät alueilla auringossa.

Yleisin oire on uutta kasvua iholla tai haava, joka ei parane tavanomaiseen aikaan. Ensimmäinen merkki melanooma on usein muutoksen muoto, väri tai koko olemassa olevan mol, tai sellaisen uuden mol. On tärkeää etsiä muutoksia voimassa olevaan myyrät ja uusia myyrät. Voit muistaa millaista muutoksia etsiä olemassa olevan myyrä muistamalla ABCD sääntö:

 • Epäsymmetria: muoto puolet mooli on erilainen kuin muut puoli

 • Borders: ulkoreunojen myyrä ovat repaleinen

 • Väri: myyrä on värien eri sävyt, kuten ruskea, musta, tan, punainen tai sininen (vaikka jotkut voi olla valkoinen tai ole väriä Vaihda)

 • Halkaisija: koko myyrä on muuttunut

Jos havaitset jonkin näistä muutoksista luomi tai kasvua uuden myyrä tai myyrä alkaa vuotaa verta tai tihkua nestettä, nähdä terveydenhuollon tarjoaja. Ihosyöpä on diagnosoitu koepala.

Hoito

Hoito riippuu ihosyövän ja missä määrin se on levinnyt. Perus-ja squamous ihosyöpä voidaan hoitaa:

 • Mohsin leikkaus. Tämä on erityinen leikkaus ihosyöpä, että shaves yksi kerros syöpäkudoksen kerrallaan. Kudos on välittömästi tarkastetaan mikroskoopilla nähdä, jos se sisältää syöpäsoluja. Kerrokset poistetaan, kunnes mitään syövän soluja löytyy ajeltu soluissa.

 • Kaavinta ja electrodessication. Vuonna curettage, syöpäsolut voitti käyttäen erityinen väline nimeltään kaavin. Erityistä säädöstä sovelletaan sähkövirta alueen pysäyttää verenvuodon ja tappaa kaikki syöpäsolut marginaaliin, tätä kutsutaan electrodessication.

 • Cryosurgery. Tämä pysäyttää soluja nestemäisellä typellä, tappaa epänormaaleja soluja.

 • Laserhoito. Tämä käyttää kapeaa voimakasta valoa tappaa syöpäsoluja.

 • Kemoterapiaa. Tämä käyttää huumeita tappaa syöpäsoluja. Lääkkeitä voidaan antaa suun kautta, pistetään, infuusiona laskimoon (suoneen), tai laittaa suoraan iholle.

 • Säteily. Tämä käyttää voimakas säteily (esim. röntgenkuvat) tai hiukkasia (kuten fotonit, elektronit tai protonit) tappaa syöpäsoluja.

Ihosyövän voidaan hoitaa leikkaus, kemoterapiaa, säteily, ja biologinen hoito, jotka ovat hoitoja, jotka auttavat elimistön immuunijärjestelmää taistelemaan syöpää.

Ehkäisy

Altistuminen UV riippuu vahvuus auringonvalo, joka määräytyy missä asut, altistuksen keston, ja onko sinulla suojata iho aurinkovoidetta ja vaatteita. Kehon alueille, jotka vastaanottavat eniten auringossa koko elinaikana ovat kasvot, niskan, kalju pää, rintakehän yläosassa, käsivarsien, selän käsissä, ja sääret. Voit kertoa, kuinka paljon auringonvaloa on muuttunut ihoa vertaamalla auringon altistuneet pinnat, kuten alkuun kyynärvartta, joiden sisällä kyynärvartta, joka on yleensä suojattu auringolta.

Altistumista auringolle täsmää, joten suojautua liiallista altistumista on tärkeää. Ihmiset voivat ottaa yksinkertaisia ​​toimenpiteitä suunnitella tulevaisuutta ja suojautua auringon UV-säteiltä. Nämä vaihtoehdot ovat tärkeitä muistaa ympäri vuoden ja kaikissa ulkoilua, eikä vasta kun rannalla tai altaalla.

Vaatteet

Peittelyyn kanssa vaatteet on paras suoja. Jopa 80 prosenttia ei-melanooma ihosyöpä esiintyy pään ja kaulan, joten laaja-lierihattu tulisi käyttää varjossa kasvot, korvat, päänahka, ja kaula auringon UV-säteiltä. Hattu neljän tuuman lieri tarjoaa eniten suojelua. Jos lippalakki on kulunut, aurinkovoidetta, jonka suojakerroin (SPF) on vähintään 30 olisi käytettävä myös suojata korvat ja kaulan.

Paras suoja ruumis on pitkähihainen paita ja pitkät housut. Tummat värit antavat paremman suojan kuin vaaleat värit. Märkä kangas antaa vähemmän suojaa kuin kuiva. Jotkut vaatteet on SPF suojaa lisätty; tyypillinen paita on kuitenkin suojakerroin huomattavasti pienempi kuin suositeltu SPF 15, joten on viisasta tuplata suojelua käyttämällä aurinkovoidetta vähintään SPF 30 ja oleskelevat varjossa kun mahdollista.

Hakeudu varjossa

Koska auringon UV-säteet ovat vahvimmat ja eniten tuhoa aikana keskipäivällä, ulkoilua tulisi välttää tällä hetkellä. Jos tämä ei ole mahdollista, sitten löytää puun varjossa, aurinkovarjo, tai teltta on käytännöllinen tapa suojata ihoa.

Aurinkovoide

On olemassa kahdenlaisia ​​aurinkovoiteet:

 • Fyysinen aurinkovoiteet, kuten sinkkiä tai titaanidioksidi, sisältävät hiukkasia, jotka hajoittaa ja heijastavat auringonvaloa iholta.

 • Kemialliset aurinkovoiteet, jotka imevät säteilyä.

Aurinkovoiteet yleensä tehdä hyvää työtä suodattaa UVB-säteiltä, ​​jotka aiheuttavat auringonpolttama. Mutta useimmat aurinkovoiteet eivät puolusta läheskään niin hyvin vastaan ​​UVA-säteet. Se on totta, vaikka joidenkin tuotteiden merkintä'' laajakirjoinen UVA / UVB-suoja. "

SPF viitataan ainoastaan ​​suojaa UVB-säteiltä. SPF 15 korttelin noin 93 prosenttia UVB-säteiltä, ​​ja SPF 50, usein kalliimpia, lohkot noin 98 prosenttia. Korkeampi suojakerroin ei tarkoita voit viettää enemmän aikaa auringossa.

Asiantuntijat sanovat parhaan suojan UVA on aurinkovoidetta, joka sisältää sinkkioksidia, titaanidioksidi, oxybenzone tai avobenzone.

Useimmat ihmiset eivät koske tarpeeksi aurinkovoidetta saada täysi suojakerroin. Aikuisen tulisi käyttää tarpeeksi aurinkovoidetta täyttämään shottilasin ja ulottaa sen koskemaan myös kädet, jalat, niska ja kasvot. Jos käytät hyttysvoiteiden tai muita voiteita, sovelletaan aurinkovoidetta ensin.

Aikuisille ja lapsille, aurinkovoiteet olisi sovellettava 20-30 minuuttia ennen altistusta ja kahden tunnin välein jälkeenpäin, sekä uinnin jälkeen tai hikoilua.

Vauvat alle kuusi kuukautta, hänen on pidettävä poissa suorasta auringonvalosta ja suojaamisesta auringolta käyttämällä hatut ja suojavaatetusta. Aurinkovoiteet ei saa käyttää pikkulasten kuin kuusi kuukautta, ellei riittävä vaatetus ja istutukset eivät ole käytettävissä.

Käytä huulirasva aurinkovoidetta suojaamaan huulia.

Aurinkolasit

Aurinkolasit suojaavat tarjous iho silmien ympärillä ja vähentää riskiä kehittää kaihi. Etsi aurinkolaseja, jotka estävät sekä UVA-että UVB-säteiltä. Wrap-around objektiivit ovat ihanteellisia, koska he pitävät UV-säteily lyömällä puolin silmissä.