Nipala

Kohdunkaulan syöpä yleiskatsaus

Kohdunkaulan syöpä alkaa kohdunkaula, alaosa kohtu (kohtu), joka sijaitsee rakon ja peräsuolen.

Kohdunkaulan syöpä kehittyy yleensä hitaasti, ja alkaa poikkeavien solujen kasvua, jotka eivät ole syöpä. Ulkonäön näitä epänormaaleja soluja voi olla ensimmäinen todiste syöpä, joka kehittyy vuotta myöhemmin. Ne voidaan havaita lantiotutkimus tai Papa-testin.

Jos epänormaali solujen pinnalla kohdunkaula levitä syvemmälle kohdunkaula, tai muihin kudoksiin tai elimiin, tauti on sitten kutsutaan kohdunkaulan syöpä, tai invasiivisen kohdunkaulan syövän. Se eroaa syöpä, joka alkaa muualla kohtu ja vaatii erilaisen kohtelun.

Riskitekijät

Seuraavat on ehdotettu riskitekijät kohdunkaulan syövän:

  • Infektio ihmisen papilloomaviruksen (HPV)
  • Infektio ihmisen immuunikatovirus (HIV) tai muu sairaus, joka heikentää immuunijärjestelmää
  • Tupakointi
  • On ensin ollut yhdynnässä nuorena
  • Ottaa monia seksikumppaneita, ja ottaa yhteistyökumppaneita, jotka ovat olleet sukupuoliyhteydessä nuorena ja / tai on ollut monia kumppaneita itse

Testit

Varhainen havaitseminen kohdunkaulan ongelmia on paras tapa ehkäistä kohdunkaulan syöpää. Rutiini, vuotuinen lantion tarkastukset ja Papa-testit voivat havaita syövän sairauksia, jotka usein voidaan hoitaa ennen syöpä kehittyy. Kohdunkaulan syöpä, joka ei esiinny todennäköisesti löytyy aikaisemmassa vaiheessa. Naiset, jotka ovat tai ovat olleet seksuaalisesti aktiivisia tai ovat ikä 18 tai vanhempi, pitäisi olla säännöllisesti tarkastukset, myös lantion tentti ja Papa-testin.

HPV-rokote

Koska tietyt HPV-kantoja on todettu aiheuttavan useimmiten kohdunkaulan syövän, tutkimus on pyritty kehittämään HPV-rokotteella. Kaksi HPV-rokotteiden on kehitetty, ja kliinisissä tutkimuksissa näiden rokotteiden ovat olleet onnistuneita.

Yksi rokotteiden, Gardasil, hyväksyttiin US Food and Drug Administration vuonna 2006 ja se voi suojella naisia ​​HPV-infektioita vastaan. Se suojaa kaksi HPV vastaa useimmissa tapauksissa kohdunkaulan syövän.

Menettelyt

Kun kohdunkaulan ongelmia havaitaan lantion tutkiminen tai epänormaaleja soluja löytyy kautta Papa-testin, kohdunkaulan koepala voidaan suorittaa.

On olemassa useita erilaisia ​​kohdunkaulan biopsiat, joita voidaan diagnosoida kohdunkaulan syöpä, ja jotkut näistä menettelyjä, joita voidaan kokonaan poistaa alueita epänormaalin kudoksen voidaan myös käyttää hoidossa syövän esiasteita. Jotkut koepala menettelyt edellyttävät ainoastaan ​​puudutus, kun taas toiset vaativat nukutuksessa.

Hoito

Kohdunkaulan syöpä voi sisältyä leikkaus, sädehoito ja / tai kemoterapia.