Nipala

Muuten, lääkäri: minun täytyy ottaa kolesterolia alentava lääke?

Tarvitseeko minun ottaa kolesterolia alentava lääke?

Q. Olen 53 ja aidan noin lääkityksen alentaa minun kolesterolia. Isäni oli kolme sydämen ohitusleikkaus leikkauksia elinaikanaan. Oma kolesteroli on korkea (256), mutta minun hyvä kolesteroli on myös korkea (62). Oma LDL-kolesteroli on 161, ja minun triglyseridit ovat normaaleja. Pitäisikö minun ottaa lääkitystä?

A. En voi ymmärtää, miksi olet epävarma tarvitse hoitaa kolesterolia. Toisaalta, sinun kokonaiskolesterolia ja LD-lipoproteiinien (LDL), tai "paha" kolesteroli, ovat koholla, ja sinulla on merkittävä suvussa sepelvaltimotauti. Toisaalta, sinun high-density-lipoproteiinien (HDL) - "hyvä" kolesteroli - on erittäin hyvä.

Ihanteellinen tasot terve nainen ovat: yhteensä kolesteroli alle 200 milligrammaa per desilitra (mg / dl), HDL suurempi kuin 50 mg / dl, LDL alle 100 mg / dl, ja triglyseridit alle 150 mg / dl. Meidän pitäisi pyrkiä vastaamaan näihin tavoitteen numerot kautta ruokavalio ja liikunta ensin. Sinua hoitava lääkäri suositusta kolesterolia alentava lääkitys riippuu LDL -kolesterolin tasoa ja muita tekijöitä, jotka vaikuttavat oman riski saada sydänkohtaus seuraavien 10 vuoden aikana.

Kaksi työkalujen avulla voit arvioida tätä riskiä. Yksi heistä, Framingham riski laskin, jossa otetaan huomioon ikä, kokonaiskolesteroli, HDL-kolesteroli, tupakointi ja verenpaine. Muut, Reynolds Risk Score laskin, tekijät otetaan huomioon myös, samoin kuin historian sydänkohtaukseen vuonna vanhempi ja taso erittäin herkkä C-reaktiivinen proteiini (hs-CRP). Kohonnut hs-CRP arvot liittyvät kohonnut riski sydänsairauksiin. Voit laskea Framingham riskiluku klo http://hp2010.nhlbihin.net/atpiii/calculator.asp ja Reynolds Risk Score www.reynoldsriskscore.org. Mukaan Framingham laskin, ja olettaen, ettet savua eikä on hoitamaton korkea verenpaine, riskiä ottaa sydänkohtaukseen 10 vuotta on alhainen - noin 1%. Silti kukaan tämän verran riskejä, jotka on LDL-kolesteroli 160 mg / dl tai enemmän pitäisi yrittää saada se alas alle 130 mg / dl kautta ruokavalio ja liikunta. Jos tämä ei auta, lääkäri voi haluta lisätä kolesterolia alentavaa lääkitystä.

Vaikka päätät kolesterolia alentavaa lääkitystä, sinun tulee silti tehdä joitakin elintapojen muutoksia vähentää riskiä sydän-ja verisuonitautien, koska riski kasvaa iän myötä. Vuoden iässä 53, voit todennäköisesti varaa jäädä "aidan", mutta se asenne voi olla vaikeampi ylläpitää mennessä olet 65 tai 70.

- Celeste Robb-Nicholson, MD päätoimittaja, Harvard Naisten terveys Watch