Nipala

Maksabiopsian

(Koepala-Maksa, Perkutaaninen maksabiopsian)

Menettely

Mikä on maksabiopsian?

Maksabiopsian menettely, jossa kudosnäytteitä maksa poistetaan tutkittavaksi mikroskoopilla etsiä merkkejä vaurioista tai sairaus. Sitä käytetään diagnosoida monia maksasairaus. Aikana maksan koepala, kudosnäytteitä poistetaan erityisellä neulalla onko syöpä tai muu epänormaali solut ovat läsnä, tai selvittää, miten hyvin maksasi toimii.

On olemassa kolmenlaisia ​​maksabiopsiat:

 • ihon kautta tai neula biopsia - Kun puudutus annetaan, lääkäri lisää erityistä biopsia neula maksaan saada näyte. Ultraäänitutkimuksia tai läpivalaisu (tyyppi x-ray "elokuva") voidaan käyttää ohjaamaan biopsianeulan paikoilleen. Useimmat maksabiopsiat suoritetaan käyttämällä tätä tekniikkaa.

 • laparoscopic tai avoin biopsia - Kun nukutuksessa annetaan, lääkäri tekee viillon ihon ja kirurgisesti poistaa pala maksan. Riippuen lab havaintojen lisäksi leikkaus voidaan suorittaa.

 • Laskimon biopsia - Kun puudutus on annettu, lääkäri tekee viillon suoneen toisella puolella kaulan ja lisää erityisesti suunniteltu ontto putki kutsutaan vaipan läpi laskimoon alas maksassa. Yksi tai useampi kudosnäytteet poistetaan putken läpi.

Jos lääkäri haluaa maistella tietyllä alueella maksan, biopsia voidaan suorittaa radiologian osasto, ohjaavat ultraääni (korkea-ääniaaltoja), magneettikuvaus (MRI, yhdistelmä suuri magneetteja, radiotaajuudet, ja tietokone) tai tietokonetomografia (CT, yhdistelmä röntgenkuvat ja tietotekniikka).

Muista asiaan liittyvistä menettelyistä, jotka voidaan diagnosoida maksan ongelmia ovat vatsan röntgenkuvat, CT maksan, maksan skannata ja vatsan ultraääni. Katso nämä menettelyt lisätietoja.

Anatomia maksa:

Kuva anatomia haima

Maksa on suurin elin elimistössä. Se sijaitsee oikeassa yläkulmassa vatsa, alla pallean ja päälle vatsa, oikea munuainen ja suolistossa. Kartion muotoinen, maksa on tumma punaruskea urut.

Maksan mahtuu noin pint (13 prosenttia) kehon verenkiertoa kullakin hetkellä. Maksan koostuu kahdesta lohkoa, kukin koostuu tuhansista lobules. Nämä lobules ovat yhteydessä pieniin kanaviin, jotka yhdistävät suurempia kanavat lopulta muodostaa maksan kanavaan. Maksan kanava kuljettaa sapen (nestettä, joka auttaa hajottamaan rasvoja ja pääsee eroon jätteistä elimistössä) tuotetaan maksassa solujen sappirakon ja pohjukaissuolen (ensimmäinen osa ohutsuolessa).

Maksan suorittaa monia tärkeitä tehtäviä, kuten:

 • mikä sapen - nestettä, joka auttaa hajottamaan rasvoja ja pääsee eroon jätteistä elimistössä

 • muuttumassa ruoka energiaa

 • clearing veri huumausaineiden ja muiden myrkyllisten aineiden

 • tuottavat tiettyjä proteiineja veriplasmatuotteiden

 • säännellään veren hyytymistä

 • tallentamiseen vitamiineja ja muita ravintoaineita

 • taistelussa infektioita

Syyt menettelyn

Maksabiopsia on hyödyllinen sairauksien diagnosoimiseksi maksassa, joita ei voida määrittää oireita tai laboratoriokokeita. Kun henkilö on maksan suurentuminen, keltatauti (kellertävä iho ja silmät takia sappiväriaineiden veressä), tai epänormaali laboratoriotestit, jotka viittaavat maksasairaus, biopsia voidaan tehdä.

Maksabiopsian voidaan suorittaa diagnosoida:

 • hepatiitti - maksatulehdus, joka aiheuttaa toisinaan pysyviä vaurioita, jotka johtuvat viruksista, huumeiden, alkoholin tai loisia

 • alkoholittomat maksasairaus

 • maksakasvaimien - epänormaali kiinteä tai kudoksen massan. Kasvaimet voivat olla hyvänlaatuinen (ei-syöpä) tai pahanlaatuinen (syöpä).

 • rasvamaksa - kertyminen rasvaa maksan soluihin

 • maksafibroosille - kasvua arpikudoksen johtuen infektio, tulehdus, vamman tai jopa paranemista

Voi olla muitakin syitä lääkärin suositella maksan koepala.

Riskit menettelyn

Kuten minkä tahansa kirurgisen, komplikaatioita voi esiintyä. Joitakin mahdollisia komplikaatioita voivat sisältää, mutta eivät ole rajoittuneet, seuraavat:

 • epämukavuutta ja mustelmia biopsiakohdassa

 • pitkittynyt verenvuoto biopsiakohdasta, ulkoisesti tai sisäisesti

 • infektio lähellä biopsiakohdassa

 • punktio viereisten elinten tai rakenteiden

Jos Maksabiopsiasta suoritetaan avulla x-ray-tekniikkaa, säteilyn määrä käyttää pidetään minimaalinen. Siksi riski säteilylle altistuminen on vähäistä.

Jos olet raskaana tai epäilet, että saatat olla raskaana, sinun tulee ilmoittaa lääkärin.

Maksabiopsian voidaan vasta-aiheinen henkilöillä, joilla on sairauksia, jotka vaikuttavat veren kykyyn hyytyä, vaikea askites (nesteen kertyminen vatsaonteloon), tai infektio sappiteiden tai alueella vatsan ympärille maksassa.

Voi olla muitakin riskejä riippuen sinun lääketieteen tauti. Muista keskustella kyseisten lääkärin kanssa ennen menettelyn.

Ennen menettelyn

 • Lääkäri selittää menettelyä sinulle ja tarjota sinulle mahdollisuuden esittää kysymyksiä, että saatat olla tästä menettelystä.

 • Sinua pyydetään allekirjoittamaan suostumuslomake, joka antaa luvan tehdä menettelyä. Lue lomake huolellisesti ja kysyä jos jokin asia on epäselvä.

 • Lisäksi täydellinen anamneesi, lääkäri voi suorittaa täydellinen lääkärintarkastus varmistamaan olet terve ennen käynnissä menettely. Saatat tehdään verikokeita tai muita diagnostisia tutkimuksia.

 • Ilmoita lääkärin, jos olet herkkä tai allerginen jollekin lääkkeitä, lateksi, nauha, ja anestesia-aineet (paikallinen ja yleinen).

 • Ilmoita lääkärin kaikista lääkkeistä (määrätty ja over-the-counter) ja rohdosvalmisteita, joita käytät.

 • Ilmoita lääkäriin, jos sinulla on ollut verenvuototaipumus tai jos käytät jotakin antikoagulantti (veren-harvennus) lääkkeet, asetyylisalisyylihappo, ibuprofeeni tai muita lääkkeitä, jotka vaikuttavat veren hyytymiseen. Se voi olla tarpeen voit lopettaa nämä lääkkeet ennen menettelyn.

 • Jos olet raskaana tai epäilet olevasi raskaana, ilmoita asiasta lääkärin.

 • Sinua saatetaan pyytää ei syödä tai juoda mitään ennen menettelyn, yleensä puolenyön jälkeen. Lääkäri antaa tarkat ohjeet.

 • Voit saada rauhoittava ennen menettelyn auttaa sinua rentoutumaan. Koska rauhoittava voivat aiheuttaa uneliaisuutta, sinun tulee järjestää joku ajaa sinut kotiin.

 • Perustuu sinun lääketieteen tauti, lääkärisi voi pyytää muita erityisiä valmistelua.

Menettelyn aikana

Maksan neula biopsia voidaan suorittaa avohoidossa tai osana vierailustasi sairaalassa. Maksabiopsian voidaan suorittaa menettelyn huoneessa, sairaalassa sängyssä, tai radiologian osastolla. Menettelyt voivat vaihdella tauti ja lääkäri käytäntöjä.

Yleensä ihon läpi (ihon läpi) maksabiopsian seuraa tätä prosessia:

 1. Sinua pyydetään poistamaan vaatteet ja annetaan puku pukeutua.

 2. Sinua pyydetään tyhjentää rakko ennen koepala.

 3. Laskimoon (IV) rivi voidaan aloittaa käsivarteen tai käsin.

 4. Sinut sijoitettu selällään oikea käsi pään yläpuolella tai vasemmalla puolella.

 5. Lääkäri paikantaa maksasi painamalla vatsaan ja merkitsee paikka, jossa biopsia tehdään. Ultraääni, MRI tai CT voidaan käyttää paikantamaan tiettyyn paikalla maksassa.

 6. Kuoren maksan puhdistuvat antiseptisellä liuoksella.

 7. Tunnet neulojen kun puudutus on pistetty. Tämä saattaa aiheuttaa lyhyen kirvely.

 8. Sinua pyydetään hengittämään, sitten hengitä ulos eikä hengittää uudelleen, kunnes lääkäri lisää biopsianeula maksaan. Holding hengitystä uloshengitys estää liikkumisen rintakehän ja pallean, jotka voivat häiritä sijoittaminen biopsianeulan. Sinun pitäisi olla hiljaa liikkumatta.

 9. Neula otetaan käyttöön ihon läpi ja osaksi maksassa hyvin nopeasti. On tavallista tuntea painetta kun neula painuu maksaan tai epämukavuutta olkapään takia ärsytystä viereisen Palleahermon.

 10. Näyte maksakudosta poistetaan.

 11. Voi olla useampi kuin yksi punktio suoritetaan, jos lääkäri tarvitsee useamman kuin yhden kudoksen näyte. Jos näin on, sama punktio prosessi toistetaan.

 12. Biopsianeula peruutetaan ja yrityksen paine aletaan soveltaa biopsiakohdassa kunnes verenvuoto on tyrehtynyt.

 13. Steriili side / dressing sovelletaan.

 14. Maksakudosta näyte lähetetään laboratorioon tutkittavaksi.

Kun menettely

Palautumisprosessia vaihtelee riippuen menettely suoritettu ja lääkäri käytäntöjä. Voit viedä heräämössä havainnointiin jos menettely tehtiin menettelyssä huoneessa tai radiologian osastolla. Kun verenpaine, pulssi ja hengitys ovat vakaita ja olet valppaana, saatat viedä sairaalan huone tai tyhjentää kotiisi.

Sinua pyydetään levätä hiljaa, makaa oikealla puolella, jotta kohdistaa painetta biopsiakohdassa yhdestä kahteen tuntia. Riippuen taudin ja lääkärin mieltymykset, saatat olla neuvottu jatkamaan bedrest ylimääräisen neljän 24 tuntia.

Verinäyte voidaan ottaa muutaman tunnin kuluttua menettelyn seurata mahdollisia sisäisiä veren menetys.

Jos olet päästetään kotiin muutaman tunnin kuluttua menettelyn, saatat pyydetään jatkamaan bedrest tietyn ajan kun olet kotona.

Jätä side paikallaan niin pitkään kuin (yleensä vasta seuraavana päivänä).

Sinua neuvotaan välttämään rasittavaa liikuntaa, kuten raskaita nostoja useita päiviä jopa viikon tai pidempään. Sinun ei pitäisi yskä kovaa tai rasitusta useita tunteja toimenpiteen jälkeen.

Biopsiakohdasta voi olla hellä tai kipeä useita päiviä sen jälkeen, kun Maksabiopsiasta. Ottaa kipulääkettä varten arkuus suosittelemalla tavalla lääkäriin. Aspiriini tai eräiden muiden kipulääkkeiden saattaa lisätä verenvuodon. Muista ottaa vain suositeltuja lääkkeitä.

Muistuta lääkärin ilmoittamaan jokin seuraavista:

 • kuume ja / tai vilunväristykset

 • punoitus, turvotus, kuumotus tai verenvuotoa tai muita tyhjennyksiä biopsiakohdasta

 • lisääntynyt kipua ympäri biopsia tai muualla

 • hengenahdistus ja / tai hengitysvaikeuksia

Asiakas voi jatkaa syödä normaalisti ellei ohjeiden toisin.

Lääkärisi voi antaa sinulle lisää tai vaihtoehtoiset ohjeet toimenpiteen jälkeen, riippuen erityisesti tilanteeseen.

Online-resursseja

Sisältö ehdolla tähän on vain tiedoksi, ja ei ollut suunniteltu diagnosoida tai hoitaa terveysongelma tai sairaus, tai korvata lääkärin hoitoon saat lääkäriltäsi. Kysy lääkäriltä kysymyksiä tai huolenaiheita sinulla voi olla koskien sairaus.

Tämä sivu sisältää linkkejä muihin sivustoihin tietoa tämän menettelyn ja terveyteen liittyvät sairaudet. Toivomme, että löydät näiltä sivuilta apua, mutta muistathan emme valvo eikä hyväksy esitettyjä tietoja näistä Web-sivustoista, eivätkä nämä sivustot tue tiedot täällä.

Euroopan Cancer Society

Euroopan maksan säätiö

Euroopan Medical Association

Hepatiitti säätiö

National Cancer Institute - Syöpä aiheita

National Institute of Diabetes ja ruoansulatus-ja munuaistautirekisteri (NIDDK)

National Institutes of Health (NIH)