Nipala

Folaatti masennukseen

AB-vitamiinia löytyy vihreä lehtivihannekset, sitrushedelmät ja pavut voivat olla käyttökelpoisia hoidossa masennuksen ja muiden psyykkisten oireiden. Folaatin tai foolihapon, joka tunnetaan myös B-vitamiinia 9, on jo tiedetään olevan tärkeä terveydelle. Raskaana olevat naiset tarvitsevat jonkin verran ehkäistä keskenmenoja ja epämuodostumia, ja vaikka ei ole näyttöä, jotkut luulevat, että se suojaa sydänsairaus, aivohalvaus, ja tiettyjä syöpiä. Vuodesta 1998, FDA on vaatinut lisäksi folaatin jauhoa ja muita viljatuotteita. Suositeltu annos on 400 mikrogrammaa (0,4 mg) päivässä - 600 mcg raskaana oleville naisille. Vanhemmat ihmiset saattavat myös tarvita suurempia annoksia, koska ne eivät ime folaatin hyvin.

Todisteita yhteys masennukseen ja folaattitasot tulee eri lähteistä.

Sekä vitamiineja B 6 ja B 12, folaatti auttaa murtamaan aminohappo homokysteiinin. Korkea veren homokysteiinin liittyy Alzheimerin taudin ja masennuksen, vaikka syy-seuraussuhdetta ei ole todistettu. Jakautuminen homokysteiinin tuottaa SAMe, tärkeä merkitys aivosoluja ja jotkut ajattelevat, mahdollista hoitoa masennukseen. Alhainen Sama saattaa selittää mitään yhteyttä folaattia ja masennus.

Jotkut ihmiset kantavat variantti geeni, joka estää niitä hyödyntämällä täysipainoisesti folaatin niiden ruokavalioon. Meta-analyysi julkaistiin vuonna 2006 viittaa siihen, että tämä muunnos liittyy skitsofrenia, masennus ja kaksisuuntainen mielialahäiriö. Mukana on myös jonkin verran näyttöä siitä, että ihmiset, joilla on alhainen veren folaatin ovat vähemmän todennäköisesti saada helpotusta masennuslääkkeitä.

Folaatin lisäravinteet on testattu masennuksen hoitoon, vaihtelevin tuloksin. Tarkastelu ja meta-analyysissä havaittiin, että folaatin itsestään ei ollut vaikutusta, vaan täydentää saattaa antaa sysäyksen masennuslääkkeitä. Yhdessä lumekontrolloidussa tutkimuksessa 500 mcg folaatin lisätään fluoksetiini (Prozac) ei ollut selvää lisähyötyä. Vaikka yhdistelmä näytti parantaa vastetta yli 30% verrattuna lääkkeen yksin naisten, jotka olisivat voineet olla mahdollisuus vaikutus. Miehillä folaattitasot lisääntynyt, mutta homokysteiinin ei kuulu. Toisessa tutkimuksessa havaittiin, että lisätään folaatin saanti oli hyötyä masentuneilla potilailla, jotka olivat saaneet fluoksetiinia tuloksetta kahden kuukauden ajan. Lisäkokeiluja ovat käynnissä.

Pitkän aikavälin tutkimusta voidaan tarvita, koska jotkut uskovat folaatin toimii asteittain ja kumulatiivisesti lievittää tai estää masennusta. Tarvittava annos, sekin on vielä epävarmaa. Suurin riski folaatin täydentää on peittää oireita B 12-vitamiinin puutos. Sen lisäksi, että paljon suuremmilla annoksilla kuin päivittäin suositeltavasta - jopa 15 mg päivässä - ei ole todettu aiheuttavan vakavia sivuvaikutuksia.

Viitteet