Nipala

Jättisoluarteriitti (temporaaliarteriitti)

Mikä se on?

Jättisoluarteriitti, jota kutsutaan myös temporaaliarteriitti, on sairaus, jossa keskisuuret valtimot, jotka välittävät silmä, päänahan ja kasvojen tulehtuvat ja kaventuneet. Tämä tauti voi aiheuttaa näön menetyksen, joten on tärkeää, että ongelma voidaan diagnosoida ja hoitaa mahdollisimman varhain. Suuremmat verisuonia, mukaan lukien aortan ja sen sivukonttorit, voi myös olla mukana, ja voi johtaa verisuonen heikkeneminen ja jopa halkeamisen vuotta myöhemmin.

Tämä häiriö kehittyy lähes yksinomaan ihmiset yli 55-vuotiaana ja yleisimmin vaikuttaa ihmisiin heidän 70s ja 80s. Se on melko harvinaista: keskuudessa yli 55-vuotiaille, se vaikuttaa arviolta 2 henkilöä 1000.

Syy jättisoluarteriitti ei tunneta, vaikka on ollut spekulaatiota, että jotkut ihmiset, elimistön immuunijärjestelmä reagoi virheellisesti infektion, ja alkaa hyökätä limakalvon verisuonia kuin se olisi ulkomaisia ​​hyökkääjiä. Ei voi olla geenien vaikutus sekä ehdottivat satunnaisesti asioissa, jotka vaikuttavat useamman kuin yhden jäsen samaan perheeseen. Yksi mahdollisuus on, että immuunijärjestelmä tiettyjen yksilöiden tai perheenjäsenet voivat olla geneettisesti ohjelmoitu reagoimaan infektion epänormaalisti, vastaus joka johtaa jättisoluarteriitti.

Oireet

Yleisin oire on tylsä, sykkivä päänsärky, usein yksi tai molemmille puolille otsa, vaikka se voi olla missä tahansa päähän tai kaulaan. Muita yleisiä oireita ovat yksi tai useampi seuraavista:

  • Kuume

  • Leuan kipua puremisen

  • Ruokahaluttomuus

  • Väsymys

  • Kuiva yskä

  • Arkuus päänahan tai temppeleitä

  • Hämärtyminen tai näön toisesta silmästä

  • Kipeä hartiat, olkavarret tai lantion tai reisien, varsinkin aamulla (tyypillinen polymyalgia rheumatica, niveltulehdussairaus liittyy jättisoluarteriitti)

Diagnoosi

Lääkärisi voi epäillä sinulla on tämä sairaus, jos olet vanhempi aikuinen uudella päänsärky. Hän aloittaa kysymällä sinulta yksityiskohtainen kuvaus oireesi, menneisyyden lääketieteellisiä ongelmia ja lääkitys. Seuraavaksi Lääkäri tutkii sinut, kiinnittäen erityistä huomiota omaan ajallisesti valtimoissa, joka sijaitsee aivan edessä korvan, leuan yläpuolella, ja muut verisuonia. Lääkäri harkitsee muita syitä päänsärkyä tai muita oireita ja voi määrätä testit sen tarkastamiseksi näihin sairauksiin. Kuitenkin, jos jättisoluarteriitti on edelleen suuri huolenaihe Näiden testien jälkeen verikoe nimeltään Lasko (ESR), tilataan, koska se on lähes aina kohonnut tässä sairaudessa. Biopsianeulat ajallinen valtimo yleensä tarvitaan diagnoosin varmistamiseksi. Tässä menettelyssä, pieni pala verisuonen poistetaan paikallispuudutuksessa ja tutkitaan laboratoriossa. Uusi tutkimus osoittaa, että muut kokeet, mukaan lukien ultraääni-tai magneettikuvauksessa ajallisesti valtimoissa, saattaa osoittautua hyödylliseksi tunnistaa tämän taudin, mutta koepala on edelleen paras käytettävissä testi.

Odotettu kesto

Jättisoluarteriitti kestää yleensä useita vuosia. Parantaminen alkaa yleensä nopeasti hoidon jälkeen aloitetaan. Jotkut ihmiset pystyvät lopettamaan hoitoa kuuden kuukauden kuluessa, mutta pidempiaikaista hoitoa yli kaksi-kolme vuotta on tavallisempaa. Toisinaan tauti palaa, kun se on mennyt pois pitkään aikaan.

Ehkäisy

Ei ole mitään keinoa estää tätä tautia. Näön menetys voidaan ehkäistä pikaista diagnosointiin ja hoitoon.

Hoito

Jättisoluarteriitti on vakava sairaus, joka vaatii välittömästi yhteyttä lääkäriin, sillä viivästyminen diagnoosi ja hoito voi johtaa näön menetykseen tai muita komplikaatioita. Tärkein hoito on suuria annoksia prednisonia, kortikosteroidi, ja useimmat ihmiset tuntevat paremmin muutaman päivän kuluessa. Lääkitystä jatketaan tätä suurta annosta noin kuukauden ja sitten kapeneva vähitellen seuraavan kuukauden pienin mahdollinen, tai lopetetaan. On yleistä, että ihmiset joilla on tämä häiriö edellyttää vähintään kuuden kuukauden hoidon jälkeen, ja usein hoitoa jatketaan vuoden tai enemmän, koska monet ihmiset kokevat tyypillisiä oireita polymyalgia rheumatica (kipeä hartiat, lonkat tai molemmat) tai toistuvia päänsärkyjä kuin prednisoniannos vähenee.

Jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, että toinen lääkitys, metotreksaatti (Folex, Rheumatrex), voi pienentää kortikosteroidien tarvitaan ja kuinka kauan ne on otettava, vaikka muut tutkimukset eivät ole vahvistaneet tätä. Tämän seurauksena jotkut lääkärit määrätä metotreksaattipitoisuuksiin "steroidi säästävää" agentti toiveita vähentää yleistä altistumista kortikosteroideja. Steroidien käytön voi aiheuttaa komplikaatioita, kuten osteoporoosia, diabetes ja painonnousu. Tutkimus on käynnissä tunnistaa muita tehokkaita steroidi säästäviä lääkkeitä, mutta toistaiseksi tulokset ovat olleet pettymys.

Viimeaikaiset tutkimukset osoittavat, että pieni annos aspiriinia voi auttaa säilyttämään visio, joka uhkaa jättisoluarteriitti.

Kun soittaa ammatillinen

Jos sinulla on oireita jättisoluarteriitti, erityisesti uusi päänsärky, selittämätön kuume tai näkyviä oireita, ota yhteyttä lääkäriin.

Ennuste

Jos visio ei ole vaikuttanut, näkymät ovat erinomaiset. Kuitenkin, kun näön menetys tapahtuu, se on yleensä pysyvä. Jos aortta tai sen lähistöllä oksat ovat mukana, ennuste voi olla huonompi, koska nämä verisuonet voivat laajentaa tai jopa repeämä. Kuitenkin useimmat komplikaatiot liittyvät jättisoluarteriitti johtuvat steroidihoidolla pikemminkin itse sairautta.