Nipala

Ruoansulatuskanavan yläosan sarja

(UGI, Ylä GI-sarja, GI-sarja, ruoansulatuskanavan yläosassa X-ray)

Menettely yleiskatsaus

Mikä on ylemmän ruoansulatuskanavan sarja?

Ylemmän ruoansulatuskanavan sarja (UGI) on röntgenkuvissa (X-ray) tarkastelu ylemmän ruoansulatuskanavan (GI). Ruokatorvi-, maha-ja pohjukaissuolen (ensimmäinen osa ohutsuolesta) tehdään näkyvissä X-ray elokuva nestemäisen suspension. Tämä neste jousitus voi olla barium-tai vesiliukoinen kontrasti kuten Gastrografin TM. Jos vain nielun (takaisin suun ja nielun) ja ruokatorven (ontto putki lihaksen ulottuu alla kielen maha) tutkitaan ja barium, menettelyä kutsutaan barium niellä. Jos vesi-liukoista sijaan käytetään, menettelyä kutsutaan Gastrografin niellä.

Röntgenkuvat käyttää näkymätöntä sähkömagneettista energiaa palkit tuottaa kuvia sisäisiä kudoksia, luut ja elimet filmille. Röntgenkuvat tehdään käyttäen ulkoisen säteilyn tuottaa kuvia kehon, sen elinten ja muiden sisäisten rakenteiden diagnostisiin tarkoituksiin. Röntgenkuvat läpi kehon kudoksiin päälle erikoiskäsitellyn levyt (samanlainen Camera Film) ja "negatiivinen" tyyppinen kuva on tehty.

Läpivalaisu käytetään usein aikana ylemmän GI-sarjassa. Läpivalaisu on tutkielma liikkuvan kehon rakenteiden-samanlainen X-ray "elokuva." Jatkuva röntgensäteilykeila johdetaan ruumiinosa tutkitaan ja lähetetään television kaltaisia ​​näyttöä niin, että runko-osa ja sen liike voidaan nähdä yksityiskohtaisesti. Ylemmässä GI-sarja, läpivalaisu mahdollistaa radiologi nähdä liikkeen barium kautta ruokatorvi-, maha-ja pohjukaissuolen kuin henkilö juomia.

Miksi barium käytetään röntgenkuvat?

Barium on kuiva, valkoinen, kalkkipitoisessa, metallinen jauhe, joka sekoitetaan veden kanssa, jotta paksu, pirtelö kaltainen juoman. Barium on X-ray vaimentimen ja näkyy valkoinen X-ray-elokuva. Nieltynä, barium juoma takit seinissä ylemmän GI-kanavan elimiä siten, että nieleminen liikkeen sisällä seinävuorauksen, toiminto, koko ja muoto nämä elimet ovat näkyvissä X-ray. Tämä prosessi osoittaa eroja, jotka eivät ehkä ole nähty standardin röntgenkuvat. Barium käytetään vain diagnostiikkatutkimukset ruoansulatuskanavasta.

Käyttö barium-standardin X-säteet edistää näkyvyyttä eri ominaisuudet ruokatorvi-, maha-ja pohjukaissuolen. Joitakin poikkeavuuksia ylemmän GI-kanavan, joka voidaan havaita ylemmän GI sarja sisältää kasvaimet, haavaumat, tyrät, divertikkelit (pussit), ahtaumat (kaventaa), tulehdusta ja nielemisvaikeuksia.

Sen lisäksi, barium, radiologi voi käyttää kaasua, kuten ilmaa tai hiilihappoa ainetta. Sinulle voidaan antaa jauhe, tabletti tai hiilihappojuomalla joka tuottaa kaasua nieltynä. Vaihtoehtoisesti voit juoda barium kautta rei'itetyn olki, jotta voit niellä ilmaa barium. Ilmaa tai kaasua tulee näkyä mustana X-ray-elokuva, erottuva barium n valkoinen kuva. Käyttö kahden aineen, barium ja kaasu, kutsutaan kaksinkertainen kontrasti tutkimuksessa. Radiologi voi käyttää vesiliukoisia sijaan, jos sinulla on lävistys (kyynel tai reikä) suolen tai ruokatorven, tai muista syistä määräytyy lääkärin.

Tarkoitus käyttää kahta kontrasti aineita on saavuttaa parannuksen sisäseinämän limakalvon ruokatorvi-, maha-ja pohjukaissuolen. Koska kaasu paisuu elinten (kuten räjäyttämällä ilmapallo), barium päällyste on muodostettu sisäpinnalle elimiä. Tämä tekniikka parantaa visualisointi terävöit ääriviivat sisemmän pintakerroksen ja ruokatorven, vatsan, ja / tai pohjukaissuoli, ja se on hyödyllinen diagnosoitaessa rakenteellisia ja kudosten poikkeavuuksia.

Muista asiaan liittyvistä menettelyistä, jotka voidaan diagnosoida ylemmän ruoansulatuskanavan ongelmat ovat barium niellä ja esophagogastroduodenoscopy (EGD). Katso nämä menettelyt lisätietoja.

Syyt menettelyn

Ylemmän ruoansulatuskanavan sarjan voidaan suorittaa diagnosoida rakenteellisia tai toiminnallisia poikkeavuuksia ruokatorven, mahalaukun ja pohjukaissuolen. Nämä poikkeavuudet voivat olla, mutta eivät rajoitu niihin:

 • Haavaumat. Haavoja voi olla mahalaukun (vatsa)-tai suolisto (pohjukaissuolen)

 • Refluksitauti (GERD)

 • Tulehdus (esofagiitti, gastriitti tai pohjukaissuolentulehdus) tai infektio

 • Hyvänlaatuisia kasvaimia. Nonmalignant

 • Syöpä

 • Rakenteellisia ongelmia. Kuten diverticula, ahtaumat tai polyypit (kasvaimet)

 • Hiatushernia. Ylöspäin suuntautuvan liikkeen vatsassa, joko osaksi tai rinnalla ruokatorven

 • Nielemisvaikeudet. Nielemisvaikeuksia

 • Motiliteettihäiriöitä. Liikkumisongelmat elintarvikkeiden kautta nieluun tai ruokatorven

 • Rinnassa ja / tai vatsakipu

 • Selittämätön oksentelu ja / tai ruoansulatushäiriöt

 • Verinen suolen

Voi olla muitakin syitä lääkärin suositella ylemmän GI-sarja.

Riskit menettelyn

Haluat ehkä kysyä lääkäriltä noin säteilyn määrä käyttää menettelyn aikana ja riskit liittyvät omaan tilanteeseen. Se on hyvä ajatus pitää kirjaa oman historiaa säteilyaltistuksen, kuten edellinen skannaa ja muita röntgenkuvat, jotta voit ilmoittaa lääkäriin. Riskejä säteilyaltistuksen voi liittyä kumulatiivinen määrä röntgentutkimusten ja / tai hoitojen aikana pitkään.

Jos olet raskaana tai epäilet, että saatat olla raskaana, sinun tulee ilmoittaa lääkärin. Säteilyaltistus raskauden aikana voi aiheuttaa sikiövaurioita.

Potilaat, jotka ovat allergisia tai herkkiä lääkkeitä, kontrasti värien, jodi, tai latex tulee ilmoittaa lääkärilleen.

Ummetusta tai ulostetukkeuma saattaa esiintyä, jos barium ei ole täysin poistuu elimistöstä.

Vasta-ylemmän GI-sarja sisältää, mutta eivät rajoitu niihin:

 • Suolen tai ruokatorven puhkeama

 • Suolitukos tai vaikea ummetus

 • Raskaus

 • Vaikea nielemisvaikeudet siten, että toive (asetuksen soveltamisalaan kuuluvien aineiden keuhkoissa) barium todennäköisesti

Voi olla muitakin riskejä riippuen sinun lääketieteen tauti. Muista keskustella kyseisten lääkärin kanssa ennen menettelyn.

Ennen menettelyn:

 • Lääkäri selittää menettelyä sinulle ja tarjota sinulle mahdollisuuden esittää kysymyksiä, että saatat olla tästä menettelystä.

 • Saatat pyydetään allekirjoittamaan suostumuslomake, joka antaa luvan tehdä menettelyä. Lue lomake huolellisesti ja kysyä jos jokin asia on epäselvä.

 • Sinua pyydetään ei syödä tai juoda nesteitä kahdeksan tuntia ennen menettelyn, yleensä puolenyön jälkeen. Lisäksi, jos tupakoit, sinun tulisi olemaan tupakoimatta puolenyön jälkeen.

 • Jos olet raskaana tai epäilet, että saatat olla raskaana, sinun tulee ilmoittaa lääkärin.

 • Ilmoita lääkärin, jos olet herkkä tai allerginen jollekin lääkkeitä, lateksi, nauha, ja anestesia-aineet (paikallinen ja yleinen).

 • Ilmoita lääkärin kaikista lääkkeistä (määrätty ja over-the-counter) ja rohdosvalmisteita, jotka olet ottaen. Lääkärisi voi neuvoa sinua, että tiettyjä lääkkeitä ennen toimenpidettä.

 • Ilmoita radiologin jos olet ollut hiljattain barium-tai kontrastin X-ray tai cholangiography noudattaen, koska se voi häiritä saada optimaalinen röntgensädealtistusta ylemmän GI-alueen.

 • Perustuu sinun lääketieteen tauti, lääkärisi voi pyytää muita erityisiä valmistelua.

Menettelyn aikana

Ylemmän ruoansulatuskanavan sarjan voidaan suorittaa avohoidossa tai osana vierailustasi sairaalassa. Menettelyt voivat vaihdella riippuen tauti ja lääkäri käytäntöjä.

Yleensä ylemmän GI sarja seuraa tätä prosessia:

 1. Sinua pyydetään poistamaan mitään vaatteita, koruja tai muita esineitä, jotka voivat häiritä menettelyä.

 2. Jos sinua pyydetään poistamaan vaatteet, sinulle annetaan puku pukeutua.

 3. Sinut sijoitettu Röntgenkuvauspöytä joka kääntää sinut vaaka pystyasentoon. Sinua saatetaan pyytää vaihtamaan paikalle (esim. makaa kyljellään, selkä tai maha) väliajoin menettelyn aikana.

 4. Standard röntgenkuvat sydämen, keuhkojen ja vatsan voidaan suorittaa ensin.

 5. Radiologin pyytää sinua ottamaan niellä paksuuntunut kontrasti juomaa. Kontrasti on yleensä maustettu, vaikka se ei voi olla kovin miellyttävä makuista.

 6. Kuten nielet sijaan radiologi vie yksittäisiä kuvia, sarja röntgenkuvat tai video (läpivalaisu) tarkkailla kontrastia liikkuvat läpi nielu.

 7. Jos sinulla on menettely, jossa barium, sinulle annetaan ohuempi barium juoma niellä. Röntgenkuvat ja / tai läpivalaisu käytetään tarkkailla barium kulkua alas ruokatorveen. Voit myös pyytää nielemään barium tabletti, joka voi auttaa hahmottamaan tiettyjä rakenteellisia ongelmia ruokatorveen.

 8. Radiologi voi painaa vatsaan tarkastuksessa auttaa visualisoimaan mahassa ja tukea päällystäminen mahan seinään.

 9. Jos sinulla on kaksinkertainen kontrasti tutkimuksen, sinua saatetaan pyytää niellä jauhe, tabletti tai hiilihappoa juoma. Vaihtoehtoisesti voit pyydetään juomaan barium kautta rei'itetyn olki. Koska kaasu, joka on tuotettu laajentaa ja parantaa visualisointi sisäpinnan ylemmän GI elimet, on tärkeää, ettei röyhtäyttää.

 10. Kun kaikki tarvittavat röntgenkuvat on otettu, sinun avustaa taulukosta.

Kun menettely

Asiakas voi jatkaa syödä normaalisti ja kun niistä ylemmän GI-sarja, ellei lääkäri neuvoo sinua eri tavalla.

Barium voi aiheuttaa ummetusta tai mahdollista impaction jälkeen menettely, jos se ei ole täysin poistuu kehosta. Saatat olla hyvä juoda runsaasti nesteitä ja syödä elintarvikkeita runsaasti kuitua karkottaa barium kehosta. Sinulle voidaan antaa laksatiivinen auttaa karkottaa barium.

Koska barium ei imeydy elimistöön, vaan kulkee koko ruoansulatuskanavassa, suolen voi olla vaaleampaa kunnes kaikki barium on erittyy.

Vesiliukoiset vastoin, kuten Gastrografin voivat aiheuttaa pahoinvointia, oksentelua ja / tai ripulia.

Muistuta lääkärin ilmoittamaan jokin seuraavista:

 • Vaikeuksia suolen tai kyvyttömyys olla suolen

 • Kipu ja / tai turvotus ja vatsan

 • Ulosteet, jotka ovat halkaisijaltaan pienempi kuin normaalissa

Lääkärisi voi antaa sinulle lisää tai vaihtoehtoiset ohjeet toimenpiteen jälkeen, riippuen erityisesti tilanteeseen.

Online-resursseja

Sisältö ehdolla tähän on vain tiedoksi, ja ei ollut suunniteltu diagnosoida tai hoitaa terveysongelma tai sairaus, tai korvata lääkärin hoitoon saat lääkäriltäsi. Kysy lääkäriltä kysymyksiä tai huolenaiheita sinulla voi olla koskien sairaus.

Tämä sivu sisältää linkkejä muille sivuille tietoa tämän menettelyn ja terveyteen liittyvät sairaudet. Toivomme, että löydät näiltä sivuilta apua. Mutta muistathan emme valvo eikä hyväksy esitettyjä tietoja nämä sivustot, eivätkä nämä sivustot tue tiedot täällä.

Euroopan Cancer Society

Euroopan gastroenterologian yhdistys

National Cancer Institute (NCI)

National Institute of Diabetes ja ruoansulatus-ja munuaistautirekisteri (NIDDK)

National Institutes of Health (NIH)

National Library of Medicine