Nipala

Nivelreuma yleiskatsaus

Nivelreuma on krooninen sairaus, joka aiheuttaa tulehdusta nivelissä, yleisimmin käsissä, ranteissa, jalat ja nilkat.

Tauti on ominaista kivulias ja jäykät nivelet molemmin puolin on elin, joka voi olla laajentunut ja epämuodostunut. Tulehdus voi tulla niin vakavia, että toiminta ja ulkonäkö kädet ja muut ruumiinosat voivat sairastua. Käsissä, nivelreuma voi aiheuttaa epämuodostumia nivelet sormien, mikä vaikeuttaa liikkua sormien. Kokkareet, joka tunnetaan nimellä reumakyhmyjä, voivat muodostaa yli pienet nivelet käsissä ja ranne.

Nivelreuma vaikuttaa enemmän naisia ​​kuin miehiä. Tauti esiintyy useimmiten vuotiaita 30 ja 50. Sen tarkkaa syytä ei tiedetä.

Nivelreuma on autoimmuunisairaus. Tämä tarkoittaa elimistön immuunijärjestelmä hyökkää omia terveitä soluja ja kudoksia. Elimistön aiheuttaa tulehdusta ja noin nivelet. Tauti voi tuhota luuston. Nivelreuma voi myös vahingoittaa muita elimiä, kuten sydän ja keuhkot. Tutkijat uskovat, tiettyjen tekijöiden, kuten perinnöllisyys, voi edistää taudin puhkeamista.

Nivelreuma tyypillisesti aiheuttaa tulehdusta symmetrisesti kehossa. Tämä tarkoittaa, että sama nivelet vaikuttavat molemmin puolin rungon. Nivelreuman oireita voi alkaa äkillisesti tai vähitellen. Ne voivat muistuttaa muita lääketieteellisiä sairauksia tai ongelmia, joten diagnoosi lääkäri on tärkeää.

Diagnoosi ja menettelyt

Diagnosoinnissa nivelreuma voi olla vaikea alkuvaiheessa, sillä oireet voivat olla hyvin hienovarainen. Lisäksi täydellinen anamneesi ja fyysinen tentti, lääkäri voi käyttää seuraavien ohjeiden avulla diagnosoida sitä:

  • X-ray: diagnostinen testi, joka käyttää näkymätöntä sähkömagneettista energiaa palkit tuottaa kuvia sisäisiä kudoksia, luut ja elimet filmille.

  • Yhteinen pyrkimys: menettelyt, joka sulkee pois infektion tai kihtiä mahdollisia syitä.

  • Biopsia: menettely, jossa kudosnäytteitä poistetaan (neulalla tai leikkauksen aikana) kehosta tutkittavaksi mikroskoopilla, onko syöpä tai muu epänormaali solut ovat läsnä.

  • Verikokeet: havaita tiettyjä vasta-aineita, kutsutaan reumatekijä, ja muut indikaattorit nivelreumaan.

Hoito

On tärkeää diagnosoida nivelreuma aikaista estää vakavia vaurioita ja arvonalentumiset. Hoito voi vaihdella yksinkertaisesta hoitoja, kuten ruokavalio ja lepo, kovenevaan hoitoja, kuten lääkkeitä ja leikkausta. Tiivistä seurantaa lääkärin kanssa tarvitaan hallinnassa tauti.