Nipala

Kohdunulkoinen raskaus

Mikä on kohdunulkoinen raskaus?

Noin 2 prosenttia kaikista raskauksista kehittää kohdun ulkopuolella, kutsutaan kohdunulkoinen raskaus. Nämä ovat lähes aina munanjohtimeen. Harvoin, kohdunulkoinen raskaus tulee sijaitsemaan munasarja tai kohdunkaula, tai jopa vatsan. Kohdunulkoinen raskaus on yleisempää naisilla seuraavia sairauksia:

 • hedelmättömyys (vaikeuksia tulla raskaaksi)

 • endometrioosi - sairaus, jossa kudos normaalisti sisällä kohtu kasvaa muilla lantion.

 • sukupuolitauteja (näitä voi aiheuttaa infektion ja arpia lantion)

 • munanjohtimien leikkaus

 • kohdunsisäinen käsitys laite (kierukka)

Miksi on kohdunulkoinen raskaus huolta?

Kun alkio implantit munanjohtimessa, yleensä ei ole tarpeeksi veren virtausta pitää alkion terve ja se kuolee.

Anatomia naisen lantion alueella

Putki voi alkaa karkottaa joitakin kudoksia tai verenvuotoja. Jotkut alkiot eivät jatkaa kasvuaan ja voi tulla riittävän suuri murtaa munanjohtimen (repeämä). Tämä esiintyy noin 10 prosentissa tapauksista ja voi aiheuttaa vakavia verenvuoto, verenvuoto ja sokki. Vakavin kohdunulkoisen raskauden ovat ne, jotka sijaitsevat lähellä kohdun avaaminen munanjohtimen. Kuitenkin useimmat esiintyy keskellä tai ulompi pää munanjohtimen.

Mitkä ovat oireet kohdunulkoinen raskaus?

Naiset, joilla on kohdunulkoinen raskaus voi olla epäsäännölliset ja usein lantion tai vatsakipu, varsinkin yksipuolinen kipua. Havaitsemistestien kohdunulkoinen raskaus kuuluu tason hormonin määrää veressä kutsutaan koriongonadotropiinia (hCG), joka ei voi lisätä, koska se normaalisti. Ultraäänitutkimus (diagnostinen kuvantamismenetelmä, joka käyttää korkean taajuuden ääniaallot ja tietokoneen luoda kuvia verisuonten, kudoksia ja elimiä) voi näyttää sikiön tai muun kudoksen tai lähellä munanjohtimen tai verta kerääntyy äidin lantion. Yleensä ultraääni voidaan määrittää ei ole kohdunulkoinen raskaus, jos on sikiön sisällä kohtuun. Laparoscopy voidaan käyttää myös diagnosoida kohdunulkoinen raskaus. Tämä on leikkaus, joka käyttää valaistu putki työnnetään äidin vatsan tutkia sisällä hänen lantion ja usein tarjoaa eniten tarkkaa diagnoosia.

Hoito kohdunulkoinen raskaus:

Erityistä hoitoa kohdunulkoisen raskauden päätetään lääkärin perustuu:

 • raskauden, yleistä terveyttä, ja sairaushistoria

 • taudin levinneisyys

 • oman toleranssin erityinen lääkitys, menettelyjä, tai hoitojen

 • odotukset taudinkulku

 • mielipiteesi tai mieluummin

Kohdunulkoinen raskaus voidaan hoitaa monella eri tavalla riippuen siitä, onko munanjohtimen on revennyt tai ei, kehitystason raskauden ja äidin hormonitasot. Hoidot voivat olla:

 • jolloin kohdunulkoinen raskaus parantua ja imeytyä omasta (vain erityistapauksissa). Kohdunulkoinen raskaus ei pidä jättää huomiotta - aina hakea lääkärin varovainen verenvuotoa tai kipua raskauden aikana.

 • lääkitys, metotreksaatin, joka pysäyttää raskauden kehittämistä. Metotreksaatti onnistuu parhaiten, kun kohdunulkoinen raskaus on diagnosoitu varhaisessa vaiheessa.

 • kirurgia (mukaan lukien mahdollisesti laparoskopia kanssa salpingostomy tai salpingectomy) - kirurgisen tehdä pieni aukko munanjohtimen ja poistaa raskaus. Jos putki on vaurioitunut, kokonaan tai osittain, salpingectomy voi olla tarpeen - poistaminen kokonaan tai osittain munanjohtimen.

Harvoissa tapauksissa vatsanaukaisuviillon voi olla tarpeen. Tämä on kirurginen toimenpide, jossa tehdään viilto äidin vatsan poistaa kohdunulkoinen raskaus tai vahingoittunut munanjohtimeen.

Lisätietoa raskaudesta