Nipala

Aikuisten rokotukset: Oletko ajan tasalla?

Vaikka lapset saavat enemmistön rokotukset, myös aikuiset tarvitsevat pysyäkseen ajan tasalla erilaisia ​​rokotukset, mistä flunssa jäykkäkouristusta vesirokkoa. Tässä syy: Aikuiset, jotka eivät ole koskaan saaneet lapsuusajan rokotteiden voi kokea vakavia komplikaatioita näiltä taudeilta kuin aikuinen. Ja aikuisille, jotka saivat kaikki suositellut rokotteet lapsina, immuniteetin jotkut sairaudet voivat vähitellen kuihtuu vuosien mittaan, eli tehosterokotus laukausta tarvitaan. Rokotteet sisältävät kuolleiden tai heikentynyt bakteereita, jotka laukaisevat immuunijärjestelmä reagoi ja rakentaa immuniteetti. Kysy lääkäriltäsi, mikä seuraavista laukausta saatat tarvita.

Pneumokokki-infektioita vastaan ​​("keuhkokuume rokote")

Tämä rokote suojaa aiheuttamien vakavien infektioiden erityinen bakteereissa Streptococcus pneumoniae, nämä infektiot ovat usein kutsutaan pneumokokkitauti. Tämä bakteeri-infektio voi aiheuttaa:

  • Keuhkokuume. Keuhkokuume on vakava infektio keuhkoissa, joka johtaa usein kuolemaan iäkkäillä aikuisilla.

  • Verenmyrkytyksen. Tämä on ylivoimainen bakteeritulehdus verenkiertoon. Se voi olla hengenvaarallinen.

  • Aivokalvontulehdus. Tämä on bakteeritulehdus peittäminen aivojen ja selkäytimen. Se on vakava sairaus, joka voi johtaa kuolemaan.

Mukaan Centers for Disease Control and Prevention (CDC), noin 20 henkilöä, jotka saavat pneumokokki keuhkokuume kuolee siitä. Kolme 10 ihmistä, jotka saavat aivokalvontulehdus myös kuolla. Kuka tahansa voi saada pneumokokkisairauteen, mutta ihmiset suurimmassa vaarassa ovat ne, jotka ovat 65 ja vanhemmat, hyvin nuoria ihmisiä, ja ihmiset, joilla on erityisiä terveysongelmia.

Sinun pitäisi saada keuhkokuume rokotteen jos olet 65 tai vanhempi. Jos olet alle 65, sinun pitäisi saada tämä ampui jos sinulla on kroonisia sairauksia, kuten diabetes, sydän-tai keuhkosairauksia, sirppisoluanemia, alkoholismi tai maksakirroosi. Muut ihmiset, jotka pitäisi saada tämä ampui ovat ihmisiä, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä, kuten ne, joilla munuaisten vajaatoiminta, vaurioitunut perna tai ei perna, HIV / AIDS, tai tiettyjen syöpätyyppien. Alaskan alkuasukkaat ja eräiden Euroopan intiaanit ovat myös suurempi riski. Rokote yleensä otetaan kerran. Ihmiset, jotka ovat 65 tai vanhempi saivat ensimmäisen keuhkokuume ammuttiin ennen kuin he olivat 65 ja ihmisiä, joilla on tiettyjä lääketieteellisiä sairauksia tarvitsevat toinen laukaus, jos se on ollut vähintään viisi vuotta ensimmäisen annoksen. Muut, jotka tarvitsevat toisen immunisaatio kuuluvat henkilöt, joiden perna on poistettu ja ne, joilla sirppi-solujen tauti, HIV / aids, joidenkin syöpien, munuaisten vajaatoiminta tai elimen tai luuytimen elinsiirtoja.

Influenssa

Tämä ampui suojaa influenssaa tai "flunssa" virus. Flunssa virus aiheuttaa vilunväristyksiä, päänsärkyä, kurkkukipua, kuivaa yskää, nuha, ja särky. Useimmat ihmiset, jotka kuolevat flunssa ovat aikuisia yli 65, CDC sanoo. Paras aika saada vuotuinen laukaus on loka-marraskuussa. Terveet aikuiset alle 50 jotka eivät ole raskaana voi saada influenssarokotteen nenäsumute, joka sisältää eläviä, heikentynyt flunssa viruksia, jotka eivät aiheuta flunssaa.

Kenen pitäisi saada se? Lähes kaikki, ellei ole erityistä syytä ei saada se, kuten allergia ainesosat ammuttu. Terveet aikuiset jopa ikä 49 voi saada joko nenäsumutetta versio (joka sisältää heikentynyt, elävää virusta), tai ammuttu. Aikuiset 50 ja yli, kuten raskaana olevien naisten olisi saatava pistetään muodossa rokotteen. Uudempi, hieman vahvempi versio flunssa laukaus on saatavilla myös ikääntyneille, jotka eivät ehkä reagoi influenssarokotuksia niin tarmokkaasti kuin nuoremmille.

Sinun tulisi välttää saada flunssa ammuttu, jos olet kehittänyt Guillain-Barrén oireyhtymää kuuden viikon kuluessa saada edellisen flunssa ammuttu, tai jos sinulla on vakava allergia kananmunalle. Jos olet tällä hetkellä sairas, odota kunnes oireet parantaa ennen saada rokotusta.

Tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko (MMR)

Tämä ampui suojaa tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa. Vihurirokko kutsutaan myös vihurirokko.

Sinun pitäisi saada tämä ampui jos olet hedelmällisessä iässä oleva nainen ja immuniteetin MMR on alhainen. Tämä voidaan määrittää verikokeella. Jos koskemattomuus ei ole kunnossa ja olet harkitsee raskautta, sinun ampui kolme kuukautta ennen käsitys. Naisten tulisi välttää raskaaksi tuleminen vähintään neljä viikkoa sen jälkeen saada MMR rokotetta. Raskaana olevien naisten tulisi odottaa päästä tämän laukaus ennen kuin ovat synnyttäneet.

Henkilö, joka on vähintään 18-vuotias, syntynyt jälkeen 1956, ja ei tiedä, jos hän oli rokote tai sairauksia pitäisi saada ainakin yksi annos MMR rokotetta.

Sinun pitäisi välttää saada tämä ampui jos olet sairas aikaan immunisaatio on määrä, tai jos sinulla on ollut allerginen reaktio liivate, neomysiinille, tai edellinen annos MMR. Rokote ei pidä antaa ihmisille tiettyjä lääketieteellisiä sairauksia. Tarkista lääkärisi kanssa, jos sinulla on kysyttävää tästä rokotteesta.

Hepatiitti

Tämä rokote suojaa hepatiitti, maksatulehdus.

Sinun pitäisi olla tämä ampui jos asut, työ, tai matkustaa Yhdysvaltojen ulkopuolella Myös saada tämä ampui jos olet sotilaita, ruoka-palvelun työntekijä tai päiväkodin työntekijä. Nämä ihmiset pitäisi myös saada tätä rokotetta: miehet, joilla on seksiä miesten kanssa, suonensisäisten huumeiden käyttäjät, joilla on krooninen maksasairaus, ja ne, joilla hyytymistä-tekijä häiriöt kuten hemofilia. Sinun pitäisi myös saada tätä rokotetta jos liikut tai asut laitoksessa tai ryhmän kotiin. Tämä rokotus on nyt annettu kaikille lapsille. Tämän vuoksi vähemmän aikuiset tarvitsevat hepatiitti A-rokotetta tulevaisuudessa.

Hepatiitti-B-

Tämä useita laukauksia suojaa potentiaalisesti tappava maksasairaus, joka voi johtaa maksasyövän.

Tämä rokote on rutiininomaisesti annetaan vastasyntyneille. Kaikki rokottamattomia Teens 18 ja nuoremmat pitäisi saada koko joukon rokotukset. Ihmiset, jotka ovat vähintään 19 vuotta vanhoja ja joilla ei ole ollut rokotuksia pitäisi olla sarjan, jos he matkustavat maihin, joissa hepatiitti B-virus (HBV) on yleinen. Sinun pitäisi myös saada tähän sarjaan, jos sinulla on työpaikka, jossa voi altistua veren tai tuotteita. Esimerkkinä voidaan laboratoriossa tai sairaalassa työntekijä. Muut ihmiset, joiden pitäisi olla tämän rokotteen ovat suonensisäisten huumeiden käyttäjiä, miehet, joilla on seksiä miesten kanssa, joilla on ollut enemmän kuin yksi seksuaalisen kumppani viimeisten kuuden kuukauden aikana, ja ne, jotka ovat sukupuolitauti (STD). Sinun pitäisi olla tämä rokotus, jos asut kotitalouden jonkun kanssa, joka on HBV. Asiakkaat ja henkilökunta näiden laitosten pitäisi myös olla immunisaatio: tilat kehitysvammaisten, dialyysihoitoa; sukupuolitauti hoitoon, HIV- testausta ja hoitoa, huumeiden väärinkäytön hoitoon ja ehkäisyyn, injektio-huumeiden käyttäjä hoitoon; loppuvaiheen munuaissairaus ohjelmat ja vankeinhoidon ohjelmia.

Ihmisen papilloomavirus (HPV)

HPV on yleinen sukupuolitauti, joka voi aiheuttaa sukupuolielinten syyliä kutsutaan condylomas, joka voi esiintyä sisä-tai ulkopuolelle alueita sukuelinten ja voi levitä ympäröivään ihoon tai seksuaalisen kumppani. Koska HPV-infektio ei aina aiheuta syyliä, infektio voi jäädä havaitsematta. Naiset joidenkin HPV-infektioita on lisääntynyt riski sairastua kohdunkaulan syöpään. Säännöllinen Papa-testit voivat havaita HPV-infektio, sekä epänormaalit kohdunkaulan soluissa. Kuitenkin HPV-rokote voi estää kohdunkaulan syöpää. Rokote on paras annetaan 11-vuotiaana tai 12, mutta naisilla, jotka eivät täyttäneet lapsuuden sarja voi saada rokote jopa 26-vuotiaana. Rokote annetaan myös pojille ja nuorille miehille ikäisille 9 kautta 26 vähentää heidän mahdollisuuksiaan saada sukupuolielinten syyliä ja mahdollisesti liittyvien muiden syöpien HPV.

Jäykkäkouristus, kurkkumätä ja hinkuyskä tehosterokotus

Useimmat lapset saavat sarjan jäykkäkouristus, kurkkumätä ja hinkuyskä laukausta. Viimeinen perusrokotussarjan annetaan tyypillisesti 6-vuotiaana. Nuorille ja aikuisille pitäisi sitten olla yksi jäykkäkouristus-kurkkumätä-hinkuyskä tehosterokotus (Tdap) ja sitten jäykkäkouristus-kurkkumätä (Td) booster 10 vuoden välein jälkeenpäin.

Varicella zoster

Tämä ampui suojaa vesirokko, tarttuva virusinfektio, joka voi olla hengenvaarallinen aikuisille.

CDC suosittelee kerta-annos rokotetta lapsille 12 kk-12-vuotias. Teens 13-vuotiaat ja aikuiset eivät immunisoitu pitäisi olla kaksi annosta, yleensä annetaan neljä-kahdeksanviikko toisistaan. Syntynyt henkilö Yhdysvalloissa ennen 1966 on todennäköisesti ollut vesirokko kuin lapsi-ja on jo immuniteetti.

CDC suosittelee myös, että lapsi, nuori tai aikuinen immunisoitu ennen 2006 on reimmunized lisätä hiipumassa koskemattomuutta.

Sinun ei pitäisi olla tätä rokotusta, jos olet raskaana tai suunnittelet raskautta neljän viikon kuluessa saada rokotteen.

Zoster (vyöruusu)

Tämä rokote tulee antaa kaikille aikuisille iästä 60 ja vanhemmat auttaa estämään vyöruusu, kivulias aktivoituminen vesirokko virus, joka sijaitsee lepotilassa kehossa. Poikkeukset että suositus on niille, jotka ovat lääketieteellisiä sairauksia tai lääkitystä, jotka vaikuttavat immuunijärjestelmään. Rokote on myös hyväksytty käytettäväksi aikuisten ikä 50-59, haluttaessa.

Meningokokkirokote

Tämä ampui suojaa bakteeri aiheuttama aivokalvontulehdus Neisseria meningitidis. Kaikki pienten lasten nyt saada tätä rokotetta.

College Fuksit, varsinkin ne, jotka asuvat asuntoloissa, ovat suurempi riski meningokokkitauti. Jos olet college fuksi, kysy terveydenhuollon tarjoaja tätä rokotetta. Sinun tulisi myös harkita saada tätä rokotetta jos matkustat maihin, joissa Hib on yleistä.