Nipala

Ehkäisy: monia vaihtoehtoja

Noin puolet kaikista raskauksista tässä maassa ovat suunnittelemattomia, mukaan European College of Synnytyslääkärit ja Gynecologists. Nainen, joka haluaa suunnitella, kun hän tulee raskaaksi, on kuitenkin olemassa monia valintoja.

Ehkäisy - kutsutaan myös syntyvyyden - viittaa menetelmiin tai laitteet, jotka estävät raskauden joko estämällä naisen muna on hedelmöitetty sperma tai estämällä hedelmöittyneen munasolun tulemasta kiinnittyy kohtuun.

Mitä menetelmää tai menetelmiä valitset riippuu useista tekijöistä, kuten kuukautiskierron, kaikki nykyiset terveyden sairaudet, mukavuutta ehkäisymenetelmien ja sen helppokäyttöisyys, riskitekijät, sivuvaikutuksia ja kustannuksia. Teidän terveydenhuollon tarjoaja voi auttaa sinua selvittämään menetelmää, joka on sopiva sinulle.

Muista, että voit muuttaa ehkäisymenetelmästä kuin elämäsi olosuhteet muuttuvat. Valitessaan tapaa, sinun kannattaa harkita kuinka usein harrastat seksiä, jos olet yksiavioinen suhde, jos olet valmis suunnitella seksiä tai haluavat menetelmä, joka ei riipu suunnitteluun, ja kuinka halukas olet seurata hedelmälliset päivät tai ottaa pillerin joka päivä. Työskennellä tehokkaasti, ehkäisymenetelmää on käytettävä oikein ja johdonmukaisesti.

Alla on yleinen kuvaus yleisimpien luokkien ehkäisymenetelmien hyväksytty US Food and Drug Administration (FDA).

Hormonaalista ehkäisyä

Nämä menetelmät, saatavilla vain reseptillä, käytä hormoneja, jotka muistuttavat estrogeenia ja progestiinia, hormonit luonnollisesti tuotettu naisen ruumis. Hormonit estävät ovulaation - kun munasarjat vapauttamaan muna. Hormonaaliset menetelmät tarjoavat jatkuvaa ehkäisyä, mutta ne eivät suojaa sinua sukupuolitaudeilta (sukupuolitaudeilta) ja kondomit on käytettävä. Naiset, joilla on ollut aivohalvaus, on maksasairaus, rintasyöpä tai ongelmia veren hyytymistä ei pitäisi käyttää näitä menetelmiä. Jos olet yli 35-vuotiaita ja savua, lääkärisi voi neuvoa näitä menetelmiä.

Ehkäisypillerit / ehkäisypillerit

Yhdistelmä ehkäisypillereitä sisältävät sekä estrogeenia ja progestiinia, synteettinen muoto progesteroni, toiset ovat vain progestiinia (keltarauhashormonia vain mini-pill). Chewable muoto yhdistelmä pilleri on saatavilla.

  • Yhdistelmä pillerit estää ovulaation. Nämä pillerit otetaan päivittäin, riippumatta siitä, miten usein nainen on yhdynnässä. Naiset käyttävät purutabletti täytyy juoda kahdeksan unssia nestettä heti sen ottamisen jälkeen. Tavanomaisena ehkäisypillereitä avulla nainen on ennustettavaa aikana neljän viikon välein. Jotkut naiset saattavat pystyä käyttämään yhdistelmä pillereitä aikataulun mukaan sen sijaan mahdollistaa niille kuukautiset välein 13 viikkoa. Tämän täytyy olla johdolla terveydenhuollon tarjoaja kuitenkin. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) sanoo nämä pillerit ovat 92-99 prosenttia tehokkaasti, kun sallitut ja niitä käytetään oikein. Mahdolliset haittavaikutukset yhdistelmä pilleri ovat huimaus, pahoinvointi, ja muutokset kuukautisten, mielialan tai painon. Harvoin, sydän voi johtaa, tämä voi olla korkea verenpaine, veren hyytymistä, sydänkohtaus ja aivohalvauksia. Tupakoivilla naisilla ja ovat vanhempia kuin 35-vuotiaita ei tulisi käyttää näitä pillereitä.

  • Keltarauhashormonia vain pillereitä raskauden ehkäisyyn paksuuntuminen kohdunkaulan liman lopettaa siittiöiden pääsyn muna. CDC sanoo nämä pillerit ovat 92-99 prosenttia tehokkaasti, kun sallitut ja niitä käytetään oikein. Ne on otettu päivittäisen aikataulun, riippumatta siitä, miten usein nainen on yhdynnässä. Mahdolliset haittavaikutukset vain progesteroni pilleri sisältävät epäsäännölliset, painonnousu ja rintojen arkuus. Naisten pitäisi ottaa näitä pillereitä samaan aikaan joka päivä. Puuttuvat pillereitä tai ottamalla ne epäsäännöllisesti voi alentaa tehokkuutta ehkäisymenetelmää ja lisätä mahdollisuuksia tulla raskaaksi.

Läikkä

Tämä on ihon laastari, joka vapauttaa estrogeenia ja progestiinia suoraan verenkiertoon. Se on kuluneet alavatsan, pakarat tai ylävartalon, mutta ei rinnat. Uusi laastari asetetaan iholle kerran viikossa kolmen viikon ajan. Se ei ole kuluneet neljännellä viikolla, jotta kuukautiset. CDC sanoo, että se on 92 prosenttia tehokkaasti, mutta se voi olla yhtä tehokas naisilla, jotka painavat yli 198 kiloa. Laastarit sisältävät enemmän estrogeenia kuin ehkäisypillereitä tehdä. Mahdolliset haittavaikutukset ovat samanlaisia ​​kuin yhdistelmän ehkäisypillereiden, mutta riski veritulppa voi olla suurempi laastari, koska se sisältää enemmän estrogeenia. Muita tekijöitä, jotka laittaa naiset vaarassa veritulppa ovat tupakointi, lihavuus, toimettomuuden ja kirurgia, laastarin käytön joilla riskejä lisää niitä.

Emättimen ehkäisymenetelmää rengas (NuvaRing)

Tämä on joustava rengas noin kaksi tuumaa halkaisijaltaan, joka asetetaan naisen vaginaan. Siellä se vapauttaa progestiinia ja estrogeenia. Rengas pysyy paikallaan kolmen viikon ajan, ja poistetaan sitten yhden viikon ajan, jotta kuukautiset. CDC sanoo, että se on 92 prosenttia tehokas, kun sitä käytetään oikein. Jos rengas on karkotettu emättimeen ja edelleen ulos kolme tuntia tai enemmän, toinen ehkäisymenetelmä on käytettävä, kunnes uusi rengas on ollut voimassa seitsemän päivää. Mahdollisia haittavaikutuksia ovat valkovuoto, emätintulehdus, ärsytys ja sivuvaikutukset ovat samankaltaisia ​​kuin yhdistelmän ehkäisypillereiden.

Naiset yli 35-vuotiaita, jotka ovat lihavia tai savu ei pitäisi käyttää emätinrenkaan.

Injektiot

Kahdenlaisia ​​hormoni injektiot ovat saatavilla:

  • Depot medroksiprogesteroniasetaatti (DMPA) on eräänlainen hormoni keltarauhashormonia. Pistetään kerran kolmessa kuukaudessa, se estää raskauden kolmella tavalla: Se estää ovulaation, pysähtyy siittiöiden pääsyn muna, ja estää hedelmöittyneen munasolun istutetaan kohtuun. CDC sanoo, että se on 92-99 prosenttia tehokkaasti. Useimmat naiset ovat epäsäännölliset aikana ensimmäisten kuukausien DMPA käyttöä. Pitkäaikainen käyttö vuoden tai enemmän, nainen saattaa lopettaa ottaa kuukautiset. Kausia jatketaan, kun nainen lopettaa käyttämällä tätä ehkäisymenetelmää. Mahdollisia haittavaikutuksia ovat epäsäännölliset, painonnousu, rintojen arkuus ja päänsärky.

  • Lunelle on eräänlaista progestiinia ja estrogeenia. Se pistetään kerran kuukaudessa. CDC sanoo, että se on 97-99 prosenttia tehokkaasti. Mahdollisia haittavaikutuksia ovat kuukautiskierron muutokset, painonnousu ja sivuvaikutukset ovat samankaltaisia ​​kuin yhdistelmän ehkäisypillereiden.

Istutettu ehkäisyä

Tällä hetkellä vain yksi muoto istutettava ehkäisyä on saatavilla, Implanonia. Hyväksytty vuonna 2006, se koostuu pienistä sticklike sauva asetetaan ihon alle sisemmän olkavarteen. Sauva vapauttaa hitaasti etonogestreelipitoisuudesta toisen tyyppistä keltarauhashormonia. Tehokas kolme vuotta, Implanon tulee asettaa ja poistaa terveydenhuollon tarjoaja käyttää pieniä avohoidossa kirurgisen. Lisäksi kipua tai ärsytystä muutaman päivän injektiokohdassa, mahdollisia haittavaikutuksia ovat epäsäännöllinen, jäi tai kivuliaat kuukautiset, painonnousu, akne, päänsärky, rintojen arkuus, hiustenlähtö, mielialan ja / tai libido, vatsakipu ja verenpaineen nousu. On tärkeää saada säännöllinen seuranta tapaamiset teidän terveydenhuollon tarjoaja.

Kierukka (kierukka)

Kierukka on T-muotoinen muovinen runko lanka kiinni, joka työnnetään kohtuun terveydenhuollon tarjoaja. Kierukkaa, jotka tarjoavat jatkuvaa ehkäisyä, on kahta tyyppiä. Yksi tyyppi, Paraguard, on kuparilla muovinen runko, toinen tyyppi, Mirena, sisältää synteettinen muoto progesteronihormonin nimeltään levonorgestreli. Kierukka toimii vapauttamalla kuparia tai progestiinia muuttaa kohdunkaulan limaa ja estää siittiöiden pääsyn munanjohtimet, paikat, joissa munia lannoitettu. Jos sperma ei päästä muna, kierukka estää hedelmöittyneen munasolun istutetaan kohtuun. Kierukkaa ovat 98-99 prosenttia tehokkaasti. Lisäämisen jälkeen kupari kierukka voidaan jättää jopa 10 vuotta, ja Mirena kierukka viisi vuotta. Kaikki kierukkaa täytyy poistaa terveydenhuollon tarjoaja. Kierukkaa ei suojaa sinua sukupuolitaudeilta. Mahdollisia haittavaikutuksia ovat kouristukset, verenvuoto, lantion tulehduksellinen sairaus, hedelmättömyys ja lävistys kohtuun.

Barrier laitteet

Barrier laitteet tulevat monissa muodoissa. Toisin kuin hormonaalista ehkäisyä tai kierukkaa, jotka toimivat jatkuvasti tarjota suojaa raskauden este laitetta käytetään vain silloin, kun nainen on yhdynnässä. Plus on, että este laitteet ovat yleensä halvempia. Haittapuoli on tarvetta suunnitella seksiä niin että sinulla on este laitteeseen sinua. Kalvo, kohdunkaulan korkki ja kilpi voi olla vaikeaa joillekin naisille lisätä kunnolla. Jotkut kondomi voi auttaa suojautumaan sukupuolitaudeilta.

Naisten kondomia

Naisten kondomia on voideltu, väljä polyuretaani pussi, joka asetetaan emättimeen. Se ympäröi penis yhdynnän aikana ja toimii vuori suojaamiseksi fyysisesti emättimen ja kohdunkaulan infektioita ja ansa siittiöiden raskauden ehkäisyyn. Käytettävissä laskuri (OTC), kondomi on suljettu pää ja avoin pää, jossa on joustava renkaat molemmissa päissä. Suljettu pää työnnetään emättimeen, ja rengas pitää sen paikallaan yli kohdunkaula. Naisten kondomi voidaan asettaa enintään 24 tuntia ennen yhdyntää, ja voidaan käyttää vain kerran. Vaikka se tulee voitelu, lisää voidaan tarvita yhdynnän aikana. Naisten kondomia on vahvempi kuin miesten kondomia ja pitäisi koskaan käyttää miesten kondomia. Se on välillä 80 ja 95 prosenttia ehkäise raskautta ja voi suojata nestettä välittyvä ja jotkut virally lähetetään sukupuolitaudeilta.

Miesten kondomia

Miesten kondomia on voideltu tuppi, joka laitetaan pystyttää penis ennen saapumista emättimeen. Miesten kondomia ansoja siittiöitä ja muodostaa fyysisen esteen emättimen ja peniksen. Koska este, se tarjoaa suojaa nesteen välittyvä ja jotkut virally lähetetään sukupuolitaudeilta. Saatavilla OTC, useimmat miesten kondomit on valmistettu lateksista joka suojaa sukupuolitaudeilta. Jotkut kondomit on valmistettu polyuretaanista, silikoni, ja muita synteettisiä materiaaleja. Kondomeja valmistettu eläinten kalvon sisältää pieniä huokosia, joka voi mahdollistaa kulun viruksia, eivät suojaa sinua sukupuolitaudeista, eikä sitä pitäisi käyttää. Miesten kondomit tulevat eri kokoja, oikea koko on tärkeä varmistaa suojelua. Kun kondomi on pystyttää penis, olisi oltava mahdollisuus kärjessä, jotta siittiöitä ja nesteet. Jos useampi laite tarvitsee voitelua, käytä vain vesipohjaisia ​​voiteluaineita latex kondomeja. Miesten kondomia voi käyttää vain kerran. Yhdynnän jälkeen, mies olisi peruutettava penis pitäen kiinni pohjaan kondomia, jotta se ei irtoa. Oikein käytettynä miesten kondomit ovat 85-98 prosenttia ehkäise raskautta. Käyttäen emättimen spermisidi kondomin kanssa lisää sen tehokkuutta. Kondomin käyttö on liian vanha (aiemmin sen päättymispäivää), hauras, revitty, vahingoittunut tai laittaa väärin ei suojaa raskaudesta tai infektioita.

Kalvo ja pessaari

Nämä toistuvaan este ehkäisymenetelmiä korttelin siittiöiden pääsyn kohdunkaula ja päästä muna. Ne on valmistettu lateksista, ja kaikki vaadi reseptiä. Kalvo on matala kuppi, korkki on pienempi ja sormustin muotoinen hihna tukea poisto. Kalvo ja korkki ovat erikokoisia; terveydenhuollon tarjoaja määrittää, mitä kokoa tarvitset. Ottaa lapsi tai saamassa / menettää huomattavan määrän paino voi vaikuttaa siihen, miten nämä kunnossa ja voi tarkoittaa mitä tarvitset erikokoisia. Molemmat menetelmät ovat käytetään spermisidi tappaa siittiöitä. Oikein käytettynä, kohdunkaulan korkki on 80-91 prosenttia ehkäise raskautta, ja kalvo on 83-94 prosenttia tehokkaasti. Kaikki on asetettava ennen seksiä ja jätettävä paikoilleen kuudesta kahdeksaan tuntia seksin jälkeen. Kalvo on poistettava 24 tuntia yhdynnän jälkeen, jotta vältetään riski toksinen shokki-oireyhtymä, suojus tulee poistaa 48 tuntia yhdynnän jälkeen, myös välttää riskiä toksinen shokki. Muita mahdollisia haittavaikutuksia cap ovat virtsateiden ja emättimen infektioita. Kalvo, kun käytetään spermisidi, voi suojautua joitakin sukupuolitaudeilta. Korkki ei juurikaan suojaa sukupuolitaudeilta.

Ehkäisymenetelmää sienellä

Tämä este ehkäisymenetelmä on pehmeä, levy-muotoinen laite, jossa silmukka poistettavaksi. Saatavilla OTC, se on tehty polyuretaanilla ja sisältää spermisidi nonoxynol-9. Ennen yhdyntää, sieni kostutetaan vedellä ja lisätään siten, että koverrettu puoli kattaa kohdunkaula. Se voidaan laittaa jopa 24 tuntia ennen seksiä. Se on jätettävä vähintään kuusi tuntia yhdynnän jälkeen. Se on 84-91 prosenttia tehokkaasti, jos sitä käytetään oikein. Se on tehokas yli yhdynnän jopa 24 tuntia. Se on siirrettävä 30 tunnin kuluessa työntämisen. Jos se jätetään pidempään, on olemassa riski saada toksinen shokki-oireyhtymä. Sieni ei suojaa sukupuolitaudeilta.

Jälkiehkäisy

Jälkiehkäisy pitää naista tulemasta raskaaksi. Jos nainen on jo raskaana, jälkiehkäisy ei toimi. Nämä ovat tilanteita, joissa jälkiehkäisyä menetelmiä voidaan käyttää:

  • Ehkäisymenetelmä epäonnistuu, kuten kondomin rikkoutuminen tai tulossa pois seksin aikana

  • Ei ehkäisyä käytettiin, kun seksiä

  • Sinun oli pakko harrastaa seksiä

  • Olet jäänyt kaksi tai useampia ehkäisypillereitä peräkkäin

  • Olit myöhässä saada Depo-Provera tai Lunelle ammuttu

Jälkiehkäisy toimii estämällä muna lähtemästä munasarja, estämällä muna on hedelmöittynyt, tai estämällä hedelmöittyneen munasolun istutetaan kohtuun. Se ei vaikuta naisen tulevia raskauksia. Jos luulet ehkä hätäehkäisyn tulevaisuudessa, voit puhua teidän terveydenhuollon tarjoaja noin saada hätä-pillerit (ECP) kun seuraavan säännöllisesti tentti.

Jos sinulla ei ole kuukautiset kolmen viikon kuluttua otat ECP, tai jos arvelet olevasi raskaana ottamisen jälkeen ECP, saat raskaustesti varmista ettet ole raskaana.

Tyypit jälkiehkäisyn

On olemassa kahdenlaisia ​​jälkiehkäisyn, jota usein kutsutaan aamu-jälkeen tai päivän jälkeen pillerit: kaksi pilleriä sisältävät vain keltarauhashormonia tai yhdistelmä ehkäisypillereitä.

Useita keltarauhashormonia vain pilleri, jota joskus kutsutaan Plan B, ovat saatavilla over-the-counter vaihtoehto naisten ikäryhmissä 18 ja vanhemmat, se on käytettävissä tyttöjen alle 17-vuotias vain reseptillä. Tämä hoito sisältää keltarauhashormonia levonorgestreeli, joka löytyy reseptiä ehkäisypillereitä mutta pienemmän annoksen. Riippuen pilleri, yksi tai kaksi pillereitä tehdään, joko yhdessä tai yksi kolmen päivän kuluessa suojaamattomasta yhdynnästä ja toinen 12 tunnin kuluttua. Mukaisessa käytössä, näitä pillereitä tehokkaasti ja turvallisesti raskauden ehkäisyyn 88-95 prosenttia ajasta. Ne ovat tehokkaimpia, kun otetaan 24 tunnin kuluessa suojaamattomasta yhdynnästä. Uutena jälkiehkäisyn pilleri äskettäin hyväksytty FDA, nimeltään Ella, sisältää ja antiprogestiini, joka on tehokas, vaikka tehdään enintään 5 päivää suojaamattoman yhdynnän jälkeen. Mahdollisia haittavaikutuksia ovat pahoinvointi, oksentelu, vatsakipu, väsymys ja päänsärky. Kun molemmat pillerit samaan aikaan ei lisätä mahdollisuuksia ottaa näistä haittavaikutuksista.

Yhdistetty pillerit ovat korkea-annos ehkäisypillereitä, jotka sisältävät sekä estrogeenia ja ja voidaan käyttää hätätilanteessa ehkäisyä. Erimerkkisiä yhdistetyn ehkäisypillereitä on eri annosten näitä hormoneja, ja määrä pillereitä annos on erilainen eri tuotemerkin. Kaikki merkit voidaan käyttää jälkiehkäisyn. Lisätietoja ehkäisypillereitä, joita voidaan käyttää jälkiehkäisyn mennä Not-2-late.com ( http://ec.princeton.edu/ ).

Yleensä pillerit otetaan jaettuna kahteen annokseen, yksi annos heti ja toinen annos 12 tuntia myöhemmin. Käytä aina samaa merkkiä molemmille annokset. Yhdistetty estrogeeni-ja keltarauhashormonia pillerit ovat 75-80 prosenttia tehokas, kun otetaan tällä tavalla. Jotkut naiset oksettaa ja heittää niiden ottamisen jälkeen. Jos heität sen jälkeen, kun tunnin kuluessa ottaen jälkiehkäisyn pillereitä, ota yhteyttä lääkäriin tai apteekkiin saatat joutua toistamaan annoksen. Jälkiehkäisy pillereitä ei pitäisi käyttää rutiininomaisesti ehkäisymenetelmää ja eivät suojaa sukupuolitaudeilta.

Kierukka

Kupari kierukka asetetaan seitsemän päivän kuluessa suojaamattomasta yhdynnästä voi estää 99 prosenttia raskauksista. Se voi estää siittiöiden lannoitusta muna tai estää hedelmöittyneen munasolun istutetaan kohtuun. Se voi jäädä paikalleen ja käyttää menetelmä syntyvyyden säännöstely, tai se voidaan poistaa, kun seuraavan normaalin kuukautiskierron aikana.

Aborttipillerillä

Aborttipillerillä mifepristoni (kutsutaan myös RU-486) ​​ei käytetä ehkäisyä. Se toimii, kun nainen tulee raskaaksi, kun hedelmöittynyt munasolu on kiinnittynyt kohtuun. Mifepristoni on synteettinen steroidi, joka estää progesteronin, hormoni tarpeen ylläpitää raskautta. Kun progesteroni ei ole käytettävissä, hedelmöittynyt munasolu voi jäädä kiinni kohtuun.

Mifepristoni on käytettävissä vain reseptillä. Ennen määrättäessä Mifepristonin terveydenhuollon tarjoaja on tehtävä HCG verikoe ja ultraääni vahvistaa, että nainen on raskaana, että hän ei ole kohdunulkoinen (munanjohtimien) raskaus ja raskausajan viikon raskauden. Mifepristoni on hyväksytty käytettäväksi jopa 49. päivä raskauden tai noin seitsemän viikkoa. Kun raskaus ja päivämäärä raskauden vahvistetaan, nainen ottaa yhden annoksen Mifepristonin. Kaksi päivää myöhemmin hän ottaa toisen lääkkeen, misoprostoli, joka aiheuttaa kohdun supistumisen. Kuuden päivän viikko, raskaus päättyy.

Naisen on palata terveydenhuollon tarjoaja toimisto vahvistaa, että raskaus oli päättynyt. Jos se ei ollut, kirurginen abortti on suoritettava. Mifepristoni on 92 prosenttia tehokkaasti lopettamisessa raskauden, jos otetaan seitsemän ensimmäisen raskausviikon aikana. Mahdolliset haittavaikutukset Mifepristonin kuuluvat kohdun krampit, väsymys, pahoinvointi ja voimakas verenvuoto.

Alla on yhteenveto eri ehkäisyvälineiden, niiden tehokkuus estää raskauden, sivuvaikutuksia, ja ne suojaavat sukupuolitaudeilta.

Ehkäisyväline

Tyyppi

Vaikuttavuus

Mahdolliset haittavaikutukset

Suojaa sukupuolitaudeilta

Ehkäisytabletteja

Hormonaaliset / Rx

Huimaus, pahoinvointi, kuukautiskierron tai mielialan muutokset, painonnousu

Ei

Läikkä

Hormonaaliset / Rx

Huimaus, pahoinvointi, kuukautiskierron tai mielialan muutokset, painonnousu, veritulppa

Ei

Emätinrenkaan

Hormonaaliset / Rx

Valkovuoto, emätintulehdus, huimaus, pahoinvointi, kuukautiskierron tai mielialan muutokset, painonnousu

Ei

Injektio

Hormonaaliset / Rx

Epäsäännölliset, painonnousu, rintojen arkuus, päänsärky

Ei

Istutettu

Hormonaaliset / Rx

Epäsäännöllinen (tai puuttuu) kaudet, painonnousu, akne, päänsärky, rintojen arkuus, hiustenlähtö, mielialan ja / tai libido, vatsakipu, verenpaineen nousu

Ei

Kierukka

Hormonaaliset / Rx

Kouristukset, verenvuoto, lantion tulehduksellinen sairaus, lapsettomuus, perforaatio kohtu

Ei

Naisten kondomia

Barrier / OTC

Lateksiallergian

Kyllä

Miesten kondomia

Barrier / OTC

Lateksiallergian

Kyllä

Kalvo ja korkki

Barrier / Rx

Toksinen shokki, jos ne jätetään liian pitkäksi

Kalvo tarjoaa jonkinlaisen suojan, lippis ei

Sieni

Barrier / OTC

Toksinen shokki, jos ne jätetään liian pitkäksi

Ei

Hedelmällisyys tietoisuutta

Pidättyvyys

Ei mitään

Ei

Siemenjohtimen katkaisu

Kirurgiset sterilointi

Komplikaatioita leikkauksen

Ei