Nipala

Syntyvyyden yleiskatsaus

Syntyvyyden säännöstely, joka tunnetaan myös nimellä ehkäisyä, viittaa mihin tahansa toimintaan, lääkitys, tai laitteita käytetään raskauden ehkäisyyn.

Valitsemalla ehkäisymenetelmä on hyvin henkilökohtainen. Tekijät huomioon muun muassa oman terveyden, ikä, taajuus seksuaalisen aktiivisuuden, halu saada lapsia tulevaisuudessa, ja perheen sairaushistoria. On tärkeää kuulla lääkäriltä valittaessa menetelmää, onko valinta edellyttää reseptiä.

Ehkäisymenetelmiä

Ehkäisymenetelmiä vaihtelevat tehokkuutta ja toimivat eri tavoin. Ne voivat tappaa siittiöitä tai estää sitä saavuttamasta muna. Jotkut menetelmät estävät munia irrottamaan munasarjat. Toiset muuttaa kohdunkaulan liman estää siittiöiden siirtymisen kohtuun, tai muuttaa kudoksen vuori kohtuun niin, että hedelmöittynyt munasolu ei voi istuttaa.

Jotkut ehkäisymenetelmät, jotka eivät vaadi reseptiä kuuluvat spermisidejä, miehille ja naisille tarkoitettuja kondomeja, ja määräajoin raittiutta (esimerkiksi luonnollinen perhesuunnittelu), joka sisältää useita menetelmiä, joiden avulla välttää suojaamattomasta yhdynnästä aikana rikkaita aikoina naisen kuukautiskierto.

Menetelmiä, jotka edellyttävät käynti lääkäriltä ovat seuraavat:

 • Ehkäisypillerit (ehkäisypillereitä): Lääkehoito otetaan päivittäin, jotka estävät ovulaation ohjaamalla aivolisäkkeen hormonin eritystä. Yleensä ehkäisypillerit sisältävät estrogeenia ja progestiinia. Ne myös auttavat säätelemään kuukautiskierron syklit ja vähentää määrää ja pituutta kuukautiset.

 • Minipilleriksi: Tämä päivittäinen pilleri on vain yksi hormoni, keltarauhashormonia. Se paksunee kohdunkaulan limaa ja estää siittiöiden pääsyn muna. Mini-pilleri voi myös vähentää virtaus kuukautiset.

 • Norplant: Kapselit sisältävät synteettistä hormonia levonorgestreli, asennetaan ihon alle olkavarteen, jotka jatkuvasti estävät munasarjat vapauttamasta munasolua varten enintään viisi vuotta.

 • Depo-Provera: progesteronin kaltainen huume annetaan injektiona, joka pysäyttää ovulaation. Vaikutus kestää noin kolme kuukautta.

 • Kuukauden injektiot: Yhdistää kaksi hormonit, estrogeeni ja progestiini, jotka pyrkivät estämään ovulaation.

 • Iholaastaria: Tiedotteet estrogeenia ja progestiinia verenkiertoon.

 • Pallean tai kohdunkaulan korkki: kupolin muotoinen kumi kuppi joustava reunus, joka työnnetään emättimen kattaa kohdunkaula ennen yhdyntää.

 • Hormonaalista emättimen ehkäisyvälineiden rengas: rengas, joka on sijoitettu emättimen ympärillä kohdunkaula. Se vapauttaa estrogeenia ja progestiinia.

 • Kierukka (kierukka): Laitteet sijoitetaan kohtuun kautta kohdunkaula lääkäri. Kierukka estää muna on hedelmöittynyt putkiin tai kiinnittymisen kohdun seinämään.

 • Kohdunsisäisestä (IUS): Pieni T-muotoinen laite, joka on sijoitettu sisälle kohtuun lääkäri. Se vapautuu pieni määrä hormoneja joka päivä raskauden ehkäisyyn.

 • Nonsurgical sterilointi: ohut putki käytetään kierre pieni, keväinen laite emättimen kautta kohtuun kuhunkin munanjohtimen. Materiaali laite aiheuttaa arpikudosta kehittää ja pysyvästi kytke putket.

Leikkauksia

Leikkaus, joka johtaa kyvyttömyys tulla raskaaksi sisältää seuraavat:

 • Kohdunpoisto: Poistaminen kohtu ja yleensä munasarjat ja munanjohtimen. Tämä on pysyvä ehkäisymenetelmää.

 • Munanjohtimen sitomiseen tai munanjohtimien purenta: Leikkaus leikata, polttaa, tai nauhaa munanjohtimet estää muna kuljetetaan kohtuun. Munanjohtimen sitomiseen on suunniteltu pysyviksi, vaikka tiettyjä tyyppejä joskus voi olla päinvastainen.

 • Vasektomia: leikkaaminen tai kiristys Siemenjohdin, putket, jotka kuljettavat siittiöitä kivekset. Kivekset vielä tuottavat siittiöitä, mutta siittiöt kuolevat ja imeytyy elimistöön. Tämä on pysyvä syntyvyyden toimenpide.

Menetelmät, jotka on ehdotettu ehkäiseviä, mutta jotka voivat todella aiheuttaa suuri riski raskauden kuulua toimiluvan peruuttaminen ennen siemensyöksyä ja yhdyntää kuukautisten aikana.