Nipala

Addisonin tauti

Mikä on Addisonin tauti?

Addisonin tauti, jota kutsutaan myös ensisijainen lisämunuaisten vajaatoiminta, tapahtuu, kun lisämunuaisten eivät pysty tekemään tarpeeksi hormoneja, joita tarvitaan erilaisia ​​prosesseja elimistössä. Vahingoittaa lisämunuaisten on yleisin syy Addisonin tauti. Vaikka nykyinen tilastoja ei ole saatavilla, Addisonin tauti pidetään harvinainen sairaus, joka vaikuttaa johonkin neljään jokaisen 100000 ihmistä (Lähde: NIDDK ).

Lisämunuaisten sijaitsee hieman yli munuaisia. Ne ovat osa monimutkaista järjestelmää kutsutaan hormonitoimintaa. Cortex tai ulompi osa lisämunuaisten on vastuussa siitä kolmenlaisia ​​hormonit: glukokortikoidien, mineralocorticoids ja sukupuolihormonit. Glukokortikoidien, kuten kortisoli, auttaa kehoa säätelemään energian tarpeita, immuunijärjestelmän toimintaa ja stressin vastaus. Mineralocorticoids, kuten aldosteronin työtä säännellä natrium ja kalium tasapaino elimistössä. Glukokortikoidien ja mineralocorticoids myös sekä auttaa hallitsemaan verenpainetta. Sukupuolihormonien, kuten estrogeenin ja testosteronin, säännellä seksuaalinen kehitys ja sukupuolen asemaan. Addisonin tauti, vahingoittaa lisämunuaiskuoressa tuloksia rauhaset eivät pysty tuottamaan tarpeeksi näitä hormoneja, erityisesti kortisolin ja aldosteronin.

Addisonin tauti vaikuttaa sekä miehillä että naisilla kaikenikäisille. Useimmat Addisonin tauti on aiheuttanut asteittaista tuhoutumista lisämunuaisen elimistön immuunijärjestelmää. Tämä tunnetaan autoimmuunisairaus. Harvemmin syyt Addisonin tauti kuuluvat infektiot, verenvuoto lisämunuaisten, kasvaimet, geneettisiä vaurioita, ja tietyt lääkkeet. Vaikka vahinko ei voi kumota, Addisonin tauti on helposti hoidettavissa korvaaminen hormoneja. Useimmat ihmiset Addisonin tauti voi elää normaalia elämää ottamalla lisämunuaisen hormonikorvaushoito.

Vakava komplikaatio Addisonin tauti nimeltä Addisonin kriisi (lisämunuaisen CRIS on) vaatii ensihoitoa. Vuonna Addisonin kriisi, henkilö on kriittisen alhainen kortisolin johtaa alhainen verenpaine ja muita vakavia ongelmia. Oireita ovat vatsakipu, hengitysvaikeudet, alhainen verenpaine, ja tajunnan. Oireita matala verenpaine voi olla sumea näkö, sekavuus, huimaus, heikotusta, pyörrytystä, uneliaisuus ja heikkous. Hakeudu heti lääkärin hoitoon (soita 911), jos sinä tai joku olet kanssa, on jokin näistä oireista.

Hakeudu välittömästi lääkärin hoitoon, jos saat hoitoa varten Addisonin tauti ja olet oksentelu ja pysty pitämään lääkitystä alas, on infektio, ovat loukkaantuneet, kuivua, lihoo, turvonneet nilkat tai kehittää muita uusia oireita.

Oire

Mitkä ovat oireita Addisonin tauti?

Oireita Addisonin tauti alkaa yleensä vähitellen, ja voidaan unohtaa, koska ne etenevät hitaasti. Usein stressaava tapahtuma, kuten tapaturman tai sairauden aiheuttaa oireita pahenevat ja edetä nopeammin. Yleisimpiä oireita Addisonin tauti ovat väsymys, heikkous, ruokahaluttomuus, ja tahaton laihtuminen. Muita oireita voivat vaikuttaa ruoansulatuskanavan, hengitysteiden, hermoston, sukuelimiin, sydän-järjestelmä, tai Ihovaipan (ihon ja niihin liittyvien kudosten).... Lue lisää Addisonin taudin oireiden

SYYT

Mikä aiheuttaa Addisonin tauti?

Addisonin tauti johtuu vahinkoa, sen tuhoutumista tai toimintahäiriö lisämunuaisten. Lisämunuaisten sijaitsee hieman yli munuaiset ja ovat vastuussa tuottaa erilaisia ​​hormoneja. Nämä hormonit ovat vastuussa sääntelystä kehon stressin vastaus, energiantarve, immuunijärjestelmän toimintaa, suola ja nestetasapainoa, ja seksuaalista kehitystä. Kun lisämunuaisten vahingoittunut tai tuhoutunut, elimistö ei enää ole tarpeeksi näitä hormoneja ja haitallisia oireita.... Lue lisää Addisonin tauti syyt

HOIDOT

Miten Addisonin tauti hoidetaan?

Ei ole parannuskeinoa kun lisämunuaisten vahingoittuneet siihen pisteeseen, että Addisonin tauti kehittyy. Kuitenkin oireita Addisonin tauti voidaan ohjata korvaamalla hormoneja, jotka lisämunuaisten voi enää tehdä. Tämä lääkitys hoito todennäköisesti tarvitaan koko elämäsi.... Lue lisää Addisonin tauti hoitoja

Lisää artikkeleita