Nipala

Keuhkoveritulppa

Mikä on keuhkoembolia?

Keuhkoveritulppa on tukos jossakin keuhkojen valtimoissa. Se on aiheuttanut, kun pala veritulppa sijaitsee muualla kehossa katkeaa ja kulkee verenkiertoon ja jättää yksi valtimot, jotka välittävät keuhkoihin. Keuhkoveritulppa voivat olla vakavia ja hengenvaarallisia. Joka vuosi yli 100000 tapausta keuhkoembolia esiintyy Euroopassa (Lähde: NHLBI ).

Syvä laskimotukos on ensisijainen syy keuhkoveritulppa. Vuonna syvä laskimotukos, veritulppa muodostuu suuri suonet jaloissa. Verihyytymä voi rikkoa ilmaiseksi jalka suoneen ja matkustaa läpi verenkiertoon keuhkoihin, jossa se voi aiheuttaa oireita estämällä valtimon.

Oireita keuhkoembolia vaihtelevat suuresti, riippuen vakavuudesta veritulppa. Tietyille yksilöille keuhkoveritulppa ole mitään oireita, tai he kokevat vain oireita syvä laskimotukos jaloissa.

Hoito keuhkoveritulppa pyritään liuottamaan, poistaa tai rajoittaa kasvua veren hyytymistä. Tämä voidaan saavuttaa lääkitys, vähän invasiivisten menetelmien tai, harvoin, leikkaus.

Joissakin tapauksissa, keuhkoembolia voi olla hengenvaarallinen. Hakeudu heti lääkärin hoitoon (soita 911) vakavia oireita, kuten rintakipua, hikoilua tai vaikea hengitysvaikeuksia, jotka voidaan yhdistää jalan kipu tai turvotus ja terävä kipu keuhkoihin.

Oire

Mitkä ovat oireet keuhkoveritulppa?

Monet oireet keuhkoembolia ovat seurausta hengitysvaikeuksia tai syvä laskimotukos. Ajoittain, mikä tahansa näistä keuhkoveritulpan oireet voivat olla vakavia. On mahdollista saada keuhkoveritulpan ilman mitään oireita.... Lue lisää keuhkoveritulpan oireita

SYYT

Mikä aiheuttaa keuhkoveritulpan?

Keuhkoveritulppa on tukos jossakin keuhkojen valtimoissa. Tukos johtuu yleensä veritulppa, mutta muita, harvinaisempia syitä olemassa. Tukos valtimo keuhkojen rajoittaa veren virtausta osa keuhkojen.... Lue lisää keuhkoveritulppa syitä

HOIDOT

Miten keuhkoveritulppa hoidetaan?

Keuhkoembolian hoito vaihtelee suuresti riippuen vakavuudesta veritulppa. Lääkkeitä käytetään ohjaamaan muodostumista ja kasvua veritulppien ja palauttaa veren virtausta keuhkoihin. Happea voidaan antaa kautta naamariin, piikkiä (pieni muoviputkien) sieraimiin tai hengitys putkeen. Lisää invasiivisia toimenpiteitä voidaan tarvita vakavia tai hengenvaarallisia tapauksia keuhkoveritulppa, tai jos verihyytymä on hyvin suuri.... Lue lisää keuhkoveritulppa hoitoja

Lisää artikkeleita