Nipala

Psoriasis ja selkäkipu

Kysymys:

Mieheni kertoi hiljattain on yhteys psoriasis ja selkäkipuja. Voisitteko selittää tämän?


Vastaus:

Yhteys psoriasis ja selkäkipu on yllättävää monille. Mutta 5-10%: lla potilaista, joilla on psoriasis kehittyy sairaus nimeltä nivelpsoriaasi.

Se on outoa. Mutta kun kynnet ovat mukana psoriasis, mahdollisuudet ottaa nivelpsoriaasin nousevat peräti 50%. Useimmilla potilailla psoriasis tulee ensin. Sitten se seurasi vuotta myöhemmin niveltulehdus.

Psoriaattinen niveltulehdus on yksi "spondyloarthropathies." Tämä tarkoittaa selkärangan ja nivelten käsivarret ja jalat voivat olla mukana. Muut taudit tässä perheessä niveltulehdus häiriöt ovat:

  • Selkärankareuma

  • Koliitti liittyvä niveltulehdus

  • Reaktiivinen niveltulehdus

Näiden muiden sairauksien tiettyjä yhteisiä piirteitä, kuten osallistuminen vain vähän liitoksia ja erityisesti geneettinen markkeri (HLA-B27). Mutta niitä ei liittyy psoriaasiin.

Psoriaattisessa niveltulehdus, nivelet vaikuttaa useimmat ovat sacro-lonkkavaltimon (SI) yhteinen, viimeinen nivelet sormien tai varpaiden (lähin kynsi), polven ja nilkan.

Kun se vaikuttaa SI yhteinen, se johtaa yleensä krooninen matala selkäkipu yhdellä tai molemmilla puolilla. Tämä kipu on yleensä huonompi aamulla, ja paranee harjoituksen. Muita yleisiä syitä selkäkipu, kuten lihasjännitystä tai levy tauti, usein pahenee liikunnan. Näitä ongelmia on parantaa muutaman viikon.

Hoito Psoriaasiartriittia niveltulehdus sisältää usein:

  • Säännöllinen liikunta

  • Tulehduskipulääkkeet

  • Kipulääkkeitä

  • Fysioterapia

Jotkut ihmiset tarvitsevat kortisoni injektioita tai tehokkaampi lääkkeitä, jotka helpottavat tulehdus.

Tietenkin on mahdollista, että miehesi selkäkipu ja psoriaasi eivät liity toisiinsa. Molemmat ovat yleisiä sairauksia. Ja hän voisi yksinkertaisesti olla epäonninen tarpeeksi on molemmat.

Erityispiirteet selkäkipu, edellä mainittiin, pitäisi auttaa selvittämään, ovatko ne liittyvät. Joskus, röntgenkuvat ja verikokeita ovat hyödyllisiä. Mutta usein, nämä tulokset eivät ole lopullisia.