Nipala

Sigmoidoskopiaa

(Flexible Sigmoidoskopiaa, Proctosigmoidoscopy, Proktoskopia, anoscopy)

Menettely

Mikä on sigmoidoskopiaa?

Sigmoidoskopiaa on diagnostinen menettely, joka sallii lääkärin tutkia alemman kolmanneksen paksusuoleen. Sigmoidoskopiaa on hyödyllistä tunnistaa syitä ripuli, vatsakipu, ummetus, epänormaali kasvaimet, ja verenvuoto. Sitä voidaan käyttää myös saada koepaloja ja suorittaa menetelmillä, kuten poistamalla polyypit tai peräpukamat. Sigmoidoskopiaa käytetään myös seuloa peräsuolen syöpä, toiseksi suurin syy syövän kuolemantapausta.

Lyhyt, joustava, valaistu putki, jota kutsutaan sigmoidoskoopeille, työnnetään suolesta peräsuoleen alaosaan paksusuolen. Ilma ruiskutetaan suolesta sigmoidoskooppiputkia puhaltaa sen paremman katselukokemuksen.

Useita menetelmiä voidaan käyttää tutkimaan eri osia paksusuoleen. Näitä ovat kolonoskopia (tarkastelu koko pituuden paksusuoli), proctoscopy (tutkiminen peräaukon ja peräsuolen), ja anoscopy (tutkiminen peräaukon vain).

Vaikka vähemmän invasiivisia x-ray menettelyjä, kuten barium peräruiske, voidaan käyttää arvioimaan paksusuoleen, nämä menettelyt eivät voi tarjota suoran visualisoinnin sisäisen suolistossa tarpeen arvioida ja diagnosoida tiettyjä sairauksia.

Muista asiaan liittyvistä menettelyistä, jotka voidaan diagnosoida ongelmia paksusuolen sisältävät barium peräruiske ja kolonoskopia. Katso nämä menettelyt lisätietoja.

Anatomia paksusuolen:

Kuva anatomia ruoansulatuskanavan, aikuinen

Paksusuolen tai paksusuolen, on neljä osaa:

 • nousevassa paksusuolessa - ulottuu ylöspäin oikealla puolella vatsan

 • poikittainen paksusuoli - ulottuu nouseva paksusuoli koko kehon vasemmalle puolelle

 • laskeva paksusuoli - ulottuu poikittaisen paksusuolen alaspäin vasemmalla puolella

 • sigmasuolessa - nimeksi, koska se S-kirjaimen muotoinen, ulottuu laskeva paksusuoli peräsuoleen

Peräsuolen liittyy peräaukon tai avaamista, kun jätteiden asia kulkee pois kehosta.

Seulonta suuntaviivat peräsuolen syövän:

Peräsuolen syövän seulonta suuntaviivat varhaisen havaitsemisen Euroopan Cancer Society suosittelee, että alkaa ikä 50, sekä miesten että naisten tulisi seurata yksi tutkinnan aikataulut alla:

 • vuosittainen ulosteen piilevän veren testi (FOBT) tai ulosteen immunokemiallisissa testi (FIT) ja joustava sigmoidoskopiaa (FSIG) viiden vuoden välein

 • FOBT tai FIT vuosittain

 • FSIG viiden vuoden välein

 • double-kontrasti barium peräruiske viiden vuoden välein

 • kolonoskopia 10 vuoden välein

Henkilöiden, joilla on jokin seuraavista peräsuolen syövän riskitekijät pitäisi alkaa seulonta menettelyt varhaisemmassa iässä ja seuloa useammin:

 • suvussa paksusuolen syövän tai adenoomien ja ensimmäisen asteen sukulainen, ja vanhempi tai sisarus ennen 60 vuoden ikää tai kahden ensimmäisen asteen sukulaisten kaiken ikäisiä

 • Perhe perinnöllinen peräsuolen syöpä oireyhtymät, kuten adenomatosis familiaris (FAP) ja perinnöllinen polypoottinen paksusuolen syöpä (HNPCC)

 • henkilökohtainen historia peräsuolen syövän tai adenoomien

 • henkilökohtainen historia krooninen tulehduksellinen suolistosairaus

Syyt menettelyn

Sigmoidoskopiaa voidaan visualisoida ja diagnosoida paksusuolen polyypit, kasvaimet, haavaumat, tulehdus, peräpukamat, divertikkelit (pussit), ja ahtaumien (kavennus) ja sigmasuolessa. Sitä voidaan käyttää myös syyn viimeaikaiset muutokset suolen toiminnassa, alempi vatsakipu, kutina peräaukon ympärillä, tai kulkua verta tai limaa ulosteessa.

Voi olla muitakin syitä lääkärin suositella sigmoidoskopiaa.

Riskit menettelyn

Kuten minkä tahansa invasiivinen menettely, komplikaatioita voi esiintyä. Liittyvien komplikaatioiden sigmoidoskopiaa voivat sisältää, mutta eivät ole rajoittuneet, seuraavat:

 • jatkuva verenvuoto jälkeen koepala

 • peritoniitti (tulehdus limakalvon vatsaontelo)

 • perforaatio suolen seinämän (harvinainen)

Jos olet raskaana tai epäilet, että saatat olla raskaana, sinun tulee ilmoittaa lääkärin.

Voi olla muitakin riskejä riippuen sinun lääketieteen tauti. Muista keskustella kyseisten lääkärin kanssa ennen menettelyn.

Tietyt tekijät tai sairaudet voivat häiritä sigmoidoskopiaa. Näitä tekijöitä ovat, mutta eivät rajoitu niihin, seuraavat:

 • käyttö saippuavedellä enemas ennen menettelyn, joka ärsyttää limakalvon limakalvon

 • läsnäolo barium aiempien testien avulla tarkastellaan paksusuolen (kuten barium peräruiske )

 • valmistelu on riittämätöntä suolen ennen menettelyn

 • ongelmia, jotka voivat häiritä kulkua sigmoidoskooppiputkia, kuten ahtauma paksusuolen, kirurgiset kiinnikkeistä tai sairaus, kuten krooninen tulehduksellinen sairaus

 • peräsuolen verenvuoto, joka voi häiritä visualisointi

Ennen menettelyn

 • Lääkäri selittää menettelyä sinulle ja tarjota sinulle mahdollisuuden esittää kysymyksiä, että saatat olla tästä menettelystä.

 • Sinua pyydetään allekirjoittamaan suostumuslomake, joka antaa sinun luvan tehdä testi. Lue lomake huolellisesti ja kysyä jos jokin asia on epäselvä.

 • Lääkäri antaa tarkat ohjeet koskien kaikkia paasto tai erikoisruokavalio, joita on noudatettava ennen menettelyn.

 • Jos olet raskaana tai epäilet, että saatat olla raskaana, sinun tulee ilmoittaa lääkärin.

 • Ilmoita lääkärin, jos olet herkkä tai allerginen jollekin lääkkeitä, lateksi, nauha, ja anestesia-aineet (paikallinen ja yleinen).

 • Ilmoita lääkärin kaikista lääkkeistä (määrätty ja over-the-counter) ja rohdosvalmisteita, joita käytät.

 • Ilmoita lääkäriin, jos sinulla on ollut verenvuototaipumus tai jos käytät jotakin antikoagulantti (veren-harvennus) lääkkeet, asetyylisalisyylihappo, ibuprofeeni tai muita lääkkeitä, jotka vaikuttavat veren hyytymiseen. Se voi olla tarpeen voit lopettaa nämä lääkkeet ennen menettelyn.

 • Lääkäri antaa ohjeet siitä, erityisiä tapoja valmistautua suoliston testiä varten. Sinua saatetaan pyytää ottamaan laksatiivinen, tehdään peräruiske, käytä peräsuolen laksatiivinen peräpuikko, ja / tai juoda erityistä nestettä, joka auttaa valmistautumaan suolen.

 • Potilaat, joilla on sydän-venttiilit voidaan antaa antibiootteja ennen testiä.

 • Yleensä rauhoittaa tai anestesia ei tarvita ennen toimenpidettä.

 • Perustuu sinun lääketieteen tauti, lääkärisi voi pyytää muita erityisiä valmistelua.

Menettelyn aikana

Sigmoidoskopiaa voidaan suorittaa avohoidossa tai osana vierailustasi sairaalassa. Menettelyt voivat vaihdella tauti ja lääkäri käytäntöjä.

Yleensä sigmoidoskopiaa seuraa tätä prosessia:

 1. Sinua pyydetään poistamaan mitään koruja tai muita esineitä, jotka voivat häiritä menettelyä.

 2. Sinua pyydetään poistamaan vaatteet ja annetaan puku pukeutua. Menettelyyn, sinun tulee draped asianmukaisesti.

 3. Sinua pyydetään makaamaan menettely taulukon vasemmalla puolella polvet kohti rintaa. Vaihtoehtoisesti voit sijoitettava polvi-rinnassa asemaa, polvillaan kanssa pään ja rintakehän kumartui, koskettaa pöytä.

 4. Lääkäri tekee peräsuolesta tentti tarkistaa läsnäolo verta, limaa tai ulostetta ja auttaa laajeta peräaukon.

 5. Voideltu sigmoidoskooppiputkia tulee hitaasti työnnetään peräaukkoon ja edennyt peräsuoleen ja alempi osa paksusuolen (distaalisen sigmasuolessa). Sen jälkeen, kun sigmasuolessa visualisoidaan, sigmoidoskoopeille poistetaan.

 6. Sigmoidoskopiaa voidaan suorittaa yhdessä anoscopy ja / tai proctoscopy. Jos nämä menettelyt suoritetaan, Anoscope ja / tai proktoskooppien joka lisätään visualisoida pienempi peräsuoleen ja / tai peräaukkokanavaan.

 7. Vaikka vähäinen epämukavuus liittyy menettelyn, saatat tuntea vahva halu olla suolen kun sigmoidoskooppiputkia asetetaan. Saatat myös tuntea tilapäisen lihaskouristuksia tai alempi vatsakipu menettelyn aikana. Ottaen syvä Hengitä, kun putki on asetettu voi auttaa auttaa vähentämään epämukavuutta.

 8. Ilma voidaan viedä suolen tukea visualisointi. Tämän prosessin aikana, ilma paeta ympärillä väline. Sinun ei pitäisi yrittää pitää ilmassa. Imu-laitetta voidaan käyttää poistamaan veren ja nestemäiset ulosteet.

 9. Menettelyn aikana, näytteet ja / tai koepaloja (kudosnäytteitä) voidaan ottaa limakalvon paksusuolen kanssa harjalla, pihdit, tai moppi.

 10. Jos polyyppi nähdään, se voidaan poistaa, koepala tai yksin, kunnes seuraava toimenpide suoritetaan.

 11. Kun menettely on päättynyt, laite poistetaan.

Kun menettely

Jos olit sijoitettu polvi-rinnassa asemaa menettelyn aikana, sinun pitäisi olla teidän puolellanne tai takaisin muutaman minuutin ennen ylösnousua pöydästä. Sinun pitäisi liikkua hitaasti seisomaan, jotta vältetään huimausta saamasta pää alaspäin menettelyn aikana.

Asiakas voi jatkaa syödä normaalisti ja toimintaan, ellei toisin mainita.

Jos koepala tai polyyppi poisto tehtiin menettelyn aikana, saatat huomata pieni määrä verta suolen. Tämä verenvuoto loppuu yhden päivän tai niin.

Saatat kokea liikaa ilmavaivat (kulkee kaasu ) ja kaasun kivut toimenpiteen jälkeen. Tämä on normaalia. Kävely ja liikkuminen voi auttaa helpottamaan epämukavuutta.

Muistuta lääkärin ilmoittamaan jokin seuraavista:

 • kuume ja / tai vilunväristykset

 • verenvuoto peräsuolesta, joka kestää pidempään kuin päivän

 • vatsakipu ja / tai turvotusta

 • kyvyttömyys siirtää kaasua

Seuraavat sigmoidoskopiaa, lääkärisi voi antaa sinulle lisää tai vaihtoehtoiset ohjeet toimenpiteen jälkeen, riippuen erityisesti tilanteeseen.

Online-resursseja

Sisältö ehdolla tähän on vain tiedoksi, ja ei ollut suunniteltu diagnosoida tai hoitaa terveysongelma tai sairaus, tai korvata lääkärin hoitoon saat lääkäriltäsi. Kysy lääkäriltä kysymyksiä tai huolenaiheita sinulla voi olla koskien sairaus.

Tämä sivu sisältää linkkejä muihin sivustoihin tietoa tämän menettelyn ja terveyteen liittyvät sairaudet. Toivomme, että löydät näiltä sivuilta apua, mutta muistathan emme valvo eikä hyväksy esitettyjä tietoja näistä Web-sivustoista, eivätkä nämä sivustot tue tiedot täällä.

Euroopan Cancer Society

European College of gastroenterologian

Euroopan gastroenterologian yhdistys

National Cancer Institute (NCI)

National Institute of Diabetes ja ruoansulatus-ja munuaistautirekisteri (NIDDK)

National Institutes of Health (NIH)

National Library of Medicine