Nipala

Munuaisten vajaatoiminta

Mikä on munuaisten vajaatoiminta?

Munuaisten vajaatoiminta, jota kutsutaan myös munuaisten vajaatoiminta, on hengenvaarallinen sairaus, jossa on kertyminen jätteiden ja nesteen kertyminen kehoon aiheuttamien vakavien munuaistoiminnan heikentymiseen. Munuaiset ovat elintärkeitä sisäelimiä sijaitsee ylävatsan. Normaalisti ihmisellä on kaksi papu-muotoinen munuaiset, jotka muodostavat osan virtsateiden virtsaelinten järjestelmä.

Munuaisten vajaatoiminta on aiheuttanut erilaisia ​​munuaisten sairaudet ja muita sairauksia, jotka johtavat munuaisvaurioita ja munuaistoiminnan heikentymiseen. Munuaisten vajaatoiminta voi vaikeuttaa tai mahdotonta munuaiset suorittamaan tehtäviä, jotka ovat kriittisiä elämän ja yleistä terveydentilaa myös:

  • Suodatus jätteitä ja ylimääräinen vesi ja suolat verestä, jotka sitten poistuu elimistöstä kautta virtsajohtimien, virtsarakon ja virtsaputken muodossa virtsaan

  • Tuottavat tiettyjä hormoneja, kuten reniini, joka auttaa säätelemään verenpainetta

  • Tuottaa aktiivinen muoto D-vitamiinin (kalsitriolin)

  • Säätämiseen elektrolyyttejä ja muita elintärkeitä aineita, kuten natrium-, kalsium-ja kalium-

  • Säätely taso ja laatu nesteen kertyminen kehoon

  • Stimuloimalla punasolujen tuotantoa

On olemassa kaksi yleistä tyyppiä munuaisten vajaatoiminta:

  • Akuutti munuaisten vajaatoiminta on sairaus, jossa on vaurioita ja munuaistoiminnan heikentymiseen, joka tapahtuu yllättäen, yleensä ajan kuluessa. Akuutti munuaisten vajaatoiminta voi aiheuttaa tällaisia ​​sairauksia kuten sokki, akuutti pyelonefriitti, virtsateiden ahtauma tai nielemisen tiettyjen myrkyllisten aineiden.

  • Krooninen munuaisten vajaatoiminta on sairaus, jossa on vaurioita ja munuaistoiminnan heikentymiseen, joka tapahtuu pitkän ajan (kuukausista vuosiin). Krooninen munuaisten vajaatoiminta aiheuttaa yleensä pitkäaikaisia ​​sairauksia, kuten diabetes ja verenpainetauti.

Kun pysyvä munuaisvaurio on johtunut munuaissairaus tai muita sairauksia, kuten hoitamaton verenpainetauti, sitä ei voi kääntää tai parantaa. Hakeudu nopeat ja säännölliset lääkärin hoitoon, jos sinulla on riskitekijöitä munuaissairaus, kuten kohonnut verenpaine tai diabetes. Potilaan hoitomyöntyvyyttä hyvä hoitosuunnitelma voi estää, hidas tai pysäyttää etenemisen munuaisvaurioita ja minimoida komplikaatioita.

Munuaisten vajaatoiminta on hengenvaarallinen sairaus, koska se vaikuttaa kriittisesti munuaiset kykyä toimia normaalisti. Kuitenkin nopea diagnosointiin ja hoitoon syitä akuutti munuaisten vajaatoiminta saattaa kääntää tauti. Hakeudu heti lääkärin hoitoon (soita 911), jos sinä tai joku olet kanssa, on oireita munuaisten vajaatoiminta, kuten vakava hengenahdistus, veriset ulosteet tai virtsa, äkillinen lasku virtsaneritys tai puute virtsatessa, vaikea kylkikipu tai muutos tietoisuudessa tai valppautta. Sinun tulisi myös hakeutumaan heti lääkärin hoitoon (soita 911), jos sinä tai joku olet kanssa, ovat yliannostuksen huumeiden tai nautittuina myrkyllinen aine.

Oire

Mitkä ovat oireita munuaisten vajaatoiminta?

Oireita munuaisten vajaatoiminta, munuaisten vajaatoiminta, ja muita syitä munuaisten vajaatoiminta voi vaihdella. Yleisiä oireita voivat olla:... Lue lisää munuaisten vajaatoiminnan oireita

SYYT

Mikä aiheuttaa munuaisten vajaatoiminta?

Munuaisten vajaatoiminta voi johtua monenlaisia ​​perussairauksia, häiriöiden tai sairauksia, jotka johtavat munuaisvaurioita, kuten tukos, infektio, maligniteetti, tulehdus, epämuodostuma, myrkyllinen nieltynä tai verenkierto heikkenee munuaisiin. Taustalla olevat syyt ovat:... Lue lisää munuaisten vajaatoiminnan syitä

HOIDOT

Miten on munuaisten vajaatoiminta hoidetaan?

Hoitoon tai ehkäisyyn munuaisten vajaatoiminta alkaa hoitoon perimmäinen syy. Hoitosuunnitelmat vaihdella perimmäinen syy tai sairaus. Hoidon tavoitteena on parantaa tai valvoa perussairauden ja estää liiallisen nesteen ja jätteiden kertyminen elimistöön, sekä pysäyttää tai hidastaa etenemistä munuaisvaurioita. Hoito voi myös minimoida komplikaatioita munuaisten vajaatoiminta.... Lue lisää munuaisten vajaatoiminnan hoitoja

Lisää artikkeleita