Nipala

Oximetry

(Happisaturaatio, Oximetry, Korva Oximetry, Pulse Ox, SP0 2)

Menettely yleiskatsaus

Mikä on pulssioksimetrilaitteen?

Pulssioksimetrialla on menettely, jota käytetään mittaamaan hapen taso (tai hapen kylläisyys) veressä. Sitä pidetään noninvasive, kivuton, yleinen indikaattori hapen kuljettaminen kudoksiin (esim. sormi korvasta tai nenä).

Miten pulssioksimetri toimii?

Ilman hapen hengitetään keuhkoihin. Happi kulkee sitten vereen, jossa suurin osa hapen pitää hemoglobiinin (proteiini sisäpuolella punasolujen) liikenteen verenkiertoon. Happipitoista veri kiertää kudoksiin.

Pulssioksimetrialla teknologia hyödyntää valon vastaanottokyky ominaisuudet hemoglobiinin ja sykkivä luonne verenkiertoa valtimoissa tukea määritettäessä hapetus tila kehossa. Ensinnäkin on väri ero valtimohemoglobiinin kyllästetty happea, joka on kirkkaan punainen, ja laskimoiden hemoglobiini ilman happea, joka on tummempi.

Toiseksi jokaisen pulssi tai syke on hieman lisääntynyt veren määrä virtaa suonissa. Koska lisäys veren määrä, vaikkakin pieni, on liittynyt lisääntyminen happipitoista hemoglobiini. Tämä on enimmäismäärä hapekasta hemoglobiini sykkii läpi verisuonia.

Clip kaltainen laite nimeltä anturi on sijoitettu ruumiinosa, kuten sormi tai korvan koru, mitata verestä, joka on edelleen kuljettaa tai on kyllästetty happea. Koetin taloa valonlähde, valon ilmaisin, ja mikroprosessori, joka vertaa ja laskee erot happi-rikas verrattuna happiköyhien hemoglobiini. Yksi puoli koetin on valonlähde, jossa on kaksi erilaista valoa, infrapuna-ja punainen, jotka lähetetään sormen läpi valon ilmaisimen puolella anturi. Hapekasta hemoglobiini imee enemmän infrapunavalon ja hemoglobiini ilman happea imee enemmän punaista valoa. Mikroprosessori laskee eroja ja muuntaa tiedon digitaalinen näyttö. Tämä tieto auttaa lääkäri arvioi määrän happea kuljetetaan veressä ja arvioimaan tarvetta lisähappea.

Muista asiaan liittyvistä menettelyistä, jotka voidaan käyttää arvioitaessa ongelmia keuhkoihin ja hengityselimiä kuuluvat bronkoskopia, tietokonetomografia (CT) rinnassa, rinnassa läpivalaisu, keuhkojen röntgenkuvauksessa, rinnassa ultraääni, keuhko koepala, keuhkokartta, mediastinoscopy, PEF mittaus, positroniemissiotomografia (PET) skannaus, keuhkopussin koepala, keuhkoangiografialla, keuhkojen toimintakokeiden ja thoracentesis. Katso nämä menettelyt lisätietoja.

Anatomy of hengityselimiä

Hengitysteitä koostuu elinten mukana eritasoliittymää kaasujen, ja se koostuu:

 • Nenä

 • Nielu

 • Kurkunpää

 • Henkitorvi

 • Keuhkoputkien

 • Keuhkot

Ylähengitysteiden sisältää:

 • Nenä

 • Nenäonteloon

 • Ethmoidal ilmakennot

 • Edestä poskionteloiden

 • Poskiontelon

 • Kurkunpää

 • Henkitorvi

Alempien hengitysteiden sisältää keuhkojen, keuhkoputkien, ja keuhkorakkuloihin.

Mitä tehtäviä keuhkoihin?

Keuhkot ottaa happea, jossa solut täytyy elää ja hoitaa normaaleja toimintoja. Keuhkot myös päästä eroon hiilidioksidia, jäte tuote kehon soluihin.

Keuhkot ovat pari kartion muotoinen elinten koostuu sienimäinen, punertava-harmaa kudosta. Ne vievät eniten tilaa rinnassa tai rintakehän (osa kehon välillä pohjaan kaulan ja kalvo).

Keuhkot ovat verhoutunut kalvo nimeltään keuhkopussin.

Keuhkot on erotettu toisistaan ​​välikarsinainfektioon, alue, joka sisältää seuraavat:

 • Sydän ja sen suurten alusten

 • Henkitorvi (henkitorvi)

 • Ruokatorvi

 • Kateenkorva

 • Imusolmukkeet

Oikea keuhko on kolme osaa, nimeltään lohkoa. Vasen keuhko on kaksi lohkoa. Kun hengittää, ilmaa tulee kehon kautta nenän tai suun. Sen jälkeen kulkee alas kurkusta kurkunpään (kurkunpää) ja henkitorven (henkitorvi) ja menee keuhkoihin putket kutsutaan pääkeuhkoputket.

Yksi tärkeimmistä-varsi keuhkoputki johtaa oikea keuhko ja yksi vasen keuhko. Keuhkoissa, pääkeuhkoputket jakaa pienempiin keuhkoputkiin ja sitten vielä pienemmät putket kutsutaan keuhkoputkia. Keuhkoputkia päättyy pieniä ilman pusseja nimeltään keuhkorakkuloihin.

Syyt menettelyn

Pulssioksimetrialla voidaan suorittaa asianmukaisuuden arvioimiseksi happipitoisuus (tai happisaturaatio) veressä eri olosuhteissa, kuten leikkauksen muita menettelyjä, joihin sedaatiota (esim. bronkoskopia ), säätö lisähapen tarpeen, tehokkuus keuhkojen lääkkeitä, ja potilaan sietokyky kapasiteetin käyttöasteen nousu. Muita syitä voivat olla, mutta eivät rajoitu niihin, seuraavat:

Voi olla muitakin syitä lääkärin suositella pulssioksimetrilaitteen.

Riskit menettelyn

Pulssioksimetrialla on nopea, noninvasive mittausmenetelmä happisaturaation veressä. Riskejä pulssioksimetrian ovat vähäisiä ja harvinaisia.

Pitkäaikainen soveltaminen koetin voi aiheuttaa kudosvauriot antokohdassa. Ihon ärsytys voi johtua käytetty liima liima-sisältäviä antureita.

Käytä pulssioksimetrian tapauksissa savua tai hiilimonoksidia hengitysteitse on vasta, koska oximetry ei pysty erottamaan normaalin happisaturaation hemoglobiinin ja karboksihemoglobiini kylläisyyttä hemoglobiinin joka tapahtuu savun hengittämistä tai hiilidioksidia.

Voi olla muitakin riskejä riippuen sinun lääketieteen tauti. Muista keskustella kyseisten lääkärin kanssa ennen menettelyn.

Tietyt tekijät tai sairaudet voivat häiritä testin tulokset. Näitä ovat, mutta eivät rajoitu niihin, seuraavat:

 • Vähentynyt verenvirtaus verisuonissa

 • Valo paistaa suoraan oximetry koetin

 • Liikkuvuuden alue, johon anturi on kiinnitetty

 • Vaikea anemia (vähentynyt punasolujen)

 • Extreme lämpöä tai viileys alue, johon anturi on kiinnitetty

 • Viime injektio kontrasti väriaine

 • Piippu

Ennen menettelyn

 • Lääkäri selittää menettelyä sinulle ja tarjota sinulle mahdollisuuden esittää kysymyksiä, että saatat olla tästä menettelystä.

 • Jos sormi koetin on tarkoitus käyttää, sinua saatetaan pyytää poistamaan kynsilakkaa.

 • Perustuu sinun lääketieteen tauti, lääkärisi voi pyytää muita erityisiä valmistelua.

Menettelyn aikana

Pulssioksimetrialla voidaan suorittaa avohoidossa tai osana vierailustasi sairaalassa. Menettelyt voivat vaihdella tauti ja lääkäri käytäntöjä.

Yleensä pulssioksimetrialla seuraa tätä prosessia:

 1. Clip kaltainen laite nimeltä koetin (toimii kuten pyykkipoika, mutta ei purista) sijoitetaan sormella tai korvalehdestä. Vaihtoehtoisesti liima koetin voidaan sijoittaa otsalle tai sormella.

 2. Koetin voi jäädä jatkuvaan seurantaan tai vain saada käsittelyssä.

 3. Ellet ole olla jatkuva seuranta, koetin poistetaan testin jälkeen.

Kun menettely

Asiakas voi jatkaa tavanomaista ruokavaliotasi ja toimintaa ellei lääkäri neuvoo sinua eri tavalla.

Yleensä ei ole erityisen varovainen seuraavissa pulssioksimetrilaitteen. Kuitenkin lääkärisi voi antaa sinulle lisää tai vaihtoehtoiset ohjeet toimenpiteen jälkeen, riippuen erityisesti tilanteeseen.

Online-resursseja

Sisältö ehdolla tähän on vain tiedoksi, ja ei ollut suunniteltu diagnosoida tai hoitaa terveysongelma tai sairaus, tai korvata lääkärin hoitoon saat lääkäriltäsi. Kysy lääkäriltä kysymyksiä tai huolenaiheita sinulla voi olla koskien sairaus.

Tämä sivu sisältää linkkejä muihin sivustoihin tietoa tämän menettelyn ja terveyteen liittyvät sairaudet. Toivomme, että löydät näiltä sivuilta apua, mutta muistathan emme valvo eikä hyväksy esitettyjä tietoja näistä Web-sivustoista, eivätkä nämä sivustot tue tiedot täällä.

Euroopan Cancer Society

Euroopan Lung Association

National Cancer Institute (NCI)

National sydän-, keuhko-ja veri-instituutin (NHLBI)

National Institutes of Health (NIH)

National Library of Medicine