Nipala

Mammografiassa: mitä jokainen nainen tarvitsee tietää

Vuonna 2010 yli 207090 naista on diagnosoitu invasiivisen rintasyövän. Lähes 40000 naista kuolee tautiin, mukaan Euroopan Cancer Society (ACS). Lukuun ottamatta ihosyöpä, rintasyöpä on yleisin syöpä naisilla.

Mammografiassa voi havaita monia rintasyövistä ennen kuin kukaan voi tuntea niitä. Kun rintasyöpä on todettu sen varhaisessa vaiheessa, suurin osa potilaista elää vähintään viisi vuotta.

Edut ja rajoitukset mammografian vaihdella perustuvat tekijät, kuten ikä ja henkilökohtainen riski. Asiantuntijat ovat eri suosituksia mammografian. Tällä hetkellä US Preventive Services Task Force (UPSTF) suosittelee seulonta kahden vuoden välein naisten ikäryhmissä 50-74. ACS suosittelee vuosittain seulonta kaikille naisille ikäisille 40 ja vanhemmat. Naisten pitäisi puhua niiden lääkäreiden heidän henkilökohtainen riskitekijöitä ennen päätöksentekoa siitä, milloin alkaa saada mammografiassa tai kuinka usein ne pitäisi saada niitä.

ACS suosittelee kliininen rintojen tentit (CBEs) vähintään kolmen vuoden välein kaikille naisille heidän 20s ja 30s ja vuotuinen CBEs naisille ikäisille 40 ja vanhemmat. USPSTF kuitenkin uskoo ei ole riittävästi todisteita arvottaa CBEs naisille ikäisille 40 ja vanhemmat. Naisten pitäisi puhua niiden lääkäreiden heidän henkilökohtaisia ​​riskitekijöitä ja tehdä päätös siitä, pitäisikö heidän olla CBE.

Mikä on mammografia?

Tämä pieniannoksisen X-ray tuottaa kuvan sisäisiä rakenteita rinnasta. Se voi havaita pieniä kalsiumin talletuksia tai microcalcifications jotka ovat liian pieniä tuntea. Useimmat näistä talletukset ovat hyvänlaatuisia, mutta joskus - varsinkin kun klustereissa - ne voivat olla varhainen merkki rintasyöpä.

Valmistautuu tenttiin

Jos et ole koskaan ollut mammografia, saatat olla hermostunut siitä. Tiedä mitä odottaa ja miten valmistautua tenttiin voi auttaa helpottaa huolenne. Kokeile näitä vinkkejä:

  • Jos rinnat ovat herkkiä ennen kuukautisten aikana, ajoittaa mammografia viikon kuluttua ajan.

  • Päivänä teidän nimittämistä, paitaa ja rintaliivit, jotka voit poistaa helposti, koska sinun täytyy riisua vyötäröstä ylöspäin.

  • Älä käytä deodoranttia, jauhe tai voidetta, joka voi vaikuttaa röntgenkuvat.

  • Jos olet ollut mammografiassa ennen, mutta eri sali järjestää etukäteen on uusimmat röntgen lähettää nykyisen laitokseen. Teidän terveydenhuollon tarjoaja voi haluta tarkistaa muutosten jälkeen, kun viimeksi seulonta.

Aikana mammografia

Teknikko auttaa sijoittaa rintojen lavalle. Teknikko kestää kaksi röntgenkuvat kunkin rintojen, kukin eri näkökulmasta. Kone pakata rintojen saada selkeä kuva niin paljon kudosta kuin mahdollista, myös kainalossa. Tämä prosessi kestää vain muutaman sekunnin. Ottaa rintojen litistetty voi olla epämukavaa, mutta se ei saa satuttaa. Kone voidaan säätää, joten kerro teknikko, jos tunnet kipua.

Jälkeen tentti

Voit saada mammografia tuloksia tuona päivänä, tai tulokset voivat tulla postissa 15-20 päivää; kaikki mammografia tilat ovat nyt tarpeen lähettää tulokset sinulle 30 päivän kuluessa. Kopion raportista myös menee lääkärille. Seurata hänen kanssaan, jos et ole ollut yhteydessä yli kuukausi. Älä oleta, että mikään uutinen on hyvä uutinen. Soittaa lääkärin vastaanotolla ja pyytämään mietinnön tulokseen.

Jos tulokset osoittavat huolenaihe, älä hermostu: Noin 80 prosenttia rintojen kyhmyjä eivät ole syöpä. Muut testit, kuten diagnostinen mammografia, joka vie enemmän röntgenkuvat, tai koepala, voi auttaa lääkärisi selvittää syy.