Nipala

Haavaumat

Kuva anatomia ruoansulatuskanavan, aikuinen

Mikä on maha-tai pohjukaissuolihaava?

Noin 10 ihmistä kehittyy ainakin yksi haava aikana hänen elinaikanaan.

Haavauma on avoin haava, tai muutoksia, yleensä löytyy ihon tai limakalvojen kehon alueille.

 • Haavaumat limakalvon mahalaukun tai pohjukaissuolen kutsutaan mahahaava.

 • Kun haava on vatsassa, sitä kutsutaan mahahaava.

 • Kun haava on pohjukaissuolessa, sitä kutsutaan pohjukaissuolihaava.

Mikä aiheuttaa maha-ja pohjukaissuolihaavan?

Aiemmin uskottiin, elämäntapaan liittyvät tekijät, kuten stressi ja ruokavalio aiheutti haavaumia. Myöhemmin tutkijat päättänyt, että mahan hapot - suolahappoa ja pepsiinillä - osaltaan haavaumat.

Tänään, tutkimus osoittaa, että useimmat haavaumat (80 prosenttia mahahaavan ja 90 prosenttia pohjukaissuolihaavoja) kehittää seurauksena infektion bakteeri nimeltään Helicobacter pylori (H. pylori).

Uskotaan, että vaikka kaikki nämä kolme tekijää - elämäntapa, hapon ja pepsiinin, ja H. pylori - osansa haavauma kehitystä, H. pylori katsotaan olevan ensisijainen syy, useimmissa tapauksissa.

Tekijöitä kehittämiseen mahahaava

Tekijöitä epäillään pelissä rooli kehittämisessä maha-tai pohjukaissuolihaava ovat:

 • Helicobacter pylori
  Tutkimus osoittaa, että useimmat haavaumia kehittää seurauksena tartunnan Helicobacter pylori (H. pylori). Bakteeri tuottaa aineita, jotka heikentävät mahan suojaavaa limaa ja tehdä siitä alttiimpia haitallisia vaikutuksia happoa ja pepsiiniä.

 • Tupakointi
  Tutkimukset osoittavat, tupakointi lisää mahdollisuuksia kehittää haavauma, hidastaa paranemista nykyisten haavaumat, ja edistää haavaumat toistuvat.

 • Kofeiini
  Kofeiini näyttää stimuloida hapon eritystä mahassa, joka voi pahentaa kipua olemassa olevan haava. Kuitenkin stimulaatio mahahapon ei voida katsoa johtuvan yksinomaan kofeiinia.

 • Alkoholi
  Vaikka mitään todistettu yhteys välillä on todettu alkoholin kulutuksen ja mahahaava, haavaumat ovat yleisempiä ihmisiä, joilla on maksakirroosi, maksan, sairaus liittyvät usein runsaaseen alkoholin käyttöön.

 • Stressi
  Emotionaalinen stressi ei enää ajateltu olevan syy haavaumia, mutta ihmiset haavaumat kertovat usein, että emotionaalinen stressi lisää haava kipua.

 • Fyysinen stressi
  Fyysinen stressi voi lisätä riskiä sairastua haavaumia, erityisesti vatsassa. Esimerkiksi ihmisiä, joilla on vammoja, kuten vakava palovammoja, ja ihmiset Suurten leikkausten vaativat usein hoito estää haavaumia ja mahahaavan liittyviä komplikaatioita, kuten verenvuotoa.

 • Happoa ja pepsiiniä
  Uskotaan mahan kyvyttömyys puolustaa itseään voimakas ruoansulatusnesteisiin, suolahappoa ja pepsiinin, edistää haavojen muodostumista.

 • Tulehduskipulääkkeet (NSAID)
  Nämä lääkkeet (kuten asetyylisalisyylihappo, ibuprofeeni ja naprokseeni natrium) tekevät vatsan alttiita haitallisia vaikutuksia happoa ja pepsiiniä. Ne ovat läsnä monissa nonprescription lääkkeitä käytetään kuumetta, päänsärkyä ja pieniä särkyjä ja kipuja.

Mitä oireita maha-ja pohjukaissuolihaavan?

Seuraavat ovat yleisimpiä oireita haavaumat. Kuitenkin jokainen yksilö voi kokea oireita eri.

Vaikka haavat eivät aina aiheuta oireita, yleisin haavauma oire on kalvava tai polttava kipu vatsan välillä rintalastan ja napa. Kipu ilmenee usein aterioiden välillä ja varhain aamulla. Se voi kestää muutamasta minuutista muutamaan tuntiin. Harvinaisempia haava oireita voivat olla:

Oireet mahan ja pohjukaissuolen haavaumat saattavat muistuttaa muita lääketieteellisiä sairauksia tai ongelmia. Aina lääkäriltä diagnoosin.

Mitkä ovat komplikaatioita haavaumat?

Ihmiset, joilla haavaumia voi esiintyä vakavia komplikaatioita, jos nämä eivät tavoittele asianmukaista hoitoa. Yleisimpiä ongelmia ovat seuraavat:

 • Bleeding
  Koska haava syö lihakset vatsan tai pohjukaissuolen seinään, verisuonet voivat vaurioitua aiheuttaen verenvuotoa.

 • Rei'itys
  Joskus, haavauma syö reikä seinään mahan tai pohjukaissuolen, ja bakteerien ja pilkottiin osittain ruoka voi läikkyä aukon läpi steriiliin vatsaonteloon (tunnetaan vatsakalvon) ja aiheuttaa peritoniitti, vakava tulehdus vatsaontelon ja seinämän.

 • Kaventuminen ja tukos
  Haavaumat sijaitsee lopussa vatsa, jossa pohjukaissuolen on kiinnitetty, voi aiheuttaa turvotusta ja arpia, jotka voivat kaventaa tai sulkea suoliston aukon. Tämä este voidaan estää elintarvikkeita ja pääsee vatsaan ja syöttämällä ohutsuolessa, mikä johtaa oksentelua vatsan sisältöä.

Miten haavaumat diagnosoidaan?

Koska protokollia vaihdella erilaisten haavaumat, on tärkeää diagnosoida perimmäinen syy haavatautia kunnolla ennen hoidon aloittamista. Esimerkiksi NSAID-indusoitu haava, hoito on aivan erilainen kuin hoito henkilö diagnosoitu haavauma-bakteerin aiheuttama, H. pylori.

On olemassa useita vaihtoehtoja diagnosoimiseksi haavaumat, ja testausta varten H. pylori-bakteeri. Nämä diagnostiset menetelmät ovat:

 • Ylä-GI (maha-suolikanavan) sarja (kutsutaan myös barium niellä) - diagnostinen testi, joka tutkii elinten yläosan ruoansulatuskanavan: ruokatorvi-, maha-ja pohjukaissuolen (ensimmäinen osa ohutsuolessa). Nestettä kutsutaan barium (metallinen, kemian, kalkkipitoista, neste päällysteenä sisäpuolella elinten jotta ne näy X-ray) on nielty. Röntgenkuvat tehdään sitten arvioida ruuansulatuselimille.

 • Esophagogastroduodenoscopy (kutsutaan myös EGD tai ylempi endoskopia) - EGD (ylempi endoskopia) on menettely, joka mahdollistaa sen, että lääkäri voi tutkia sisäpuolelle ruokatorvi-, maha-ja pohjukaissuolen. Ohut, joustava, valaistu putki, nimeltään endoskoopilla, ohjautuu suun ja nielun, sitten ruokatorven, mahalaukun ja pohjukaissuolen. Endoskoopin avulla lääkäri tarkastella sisällä tämän alueen elin, sekä lisätä välineiden kautta mahdollisuuksia poistaminen näytteen kudosta koepala (tarvittaessa).

 • Veri, hengitys ja vatsa kudoskokeet - suoritetusta havaita H. pylori. Vaikka jotkin testit H. pylori saattaa joskus aiheuttaa vääriä positiivisia tuloksia, tai voi antaa vääriä negatiivisia tuloksia ihmisiä, jotka ovat äskettäin antibiootteja, omepratsoli tai vismuttia, tutkimus osoittaa nämä testit voivat olla hyödyllisiä havaita bakteerit ja ohjata hoitoon.

Hoito mahan ja pohjukaissuolen haavaumat

Erityistä hoitoa mahan ja pohjukaissuolen haavaumat päätetään lääkärisi perustuu:

 • Ikäsi, yleistä terveyttä, ja sairaushistoria

 • Taudin levinneisyys

 • Sinun toleranssin erityinen lääkitys, menettelyjä, tai hoitojen

 • Odotukset taudinkulku

 • Mielipiteesi tai mieluummin

Hoito voi muun muassa:

 • Elintapojen muutokset
  Aiemmin lääkärit neuvoi ihmisiä haavaumia välttää mausteinen, rasva, tai happamat elintarvikkeet. Kuitenkin bland ruokavalio on nyt tiedetään olevan tehoton hoitamiseksi tai välttää haavaumia. Mitään erityistä ruokavalio on avuksi useimmille haava potilaille. Ihmisiä, jotka huomaavat, että tietyt elintarvikkeet aiheuttaa ärsytystä pitäisi keskustella ongelmasta niiden lääkäreitä.

  Tupakointi on osoitettu hidastavan haavojen paranemiseen ja on yhdistetty haavauma toistuminen. Siksi ihmiset haavaumat eivät mielellään tupakoinnin.

 • Lääkehoito
  Lääkärit vatsa-ja pohjukaissuolihaavoja useita erilaisia ​​lääkkeitä, mukaan lukien seuraavat:

  • Antibiootit (tappaa H. pylori, jos se on havaittu)

  • H2-salpaajat (vähentää hapon vatsassa estämällä histamiinin, voimakas stimulantti hapon erityksen)

  • Acid pumpun estäjät (enemmän täysin estää mahahapon tuotantoa pysäyttämällä mahan happo pumppu - viimeinen vaihe hapon erityksen)

  • Limakalvon suoja-aineet (suojata mahan limakalvojen limakalvon vaurioita vastaan ​​hapon, mutta eivät inhiboi vapautumista happo)

  Hoidettaessa H. pylori, näitä lääkkeitä käytetään usein yhdistelmänä.

 • Leikkaus
  Useimmissa tapauksissa haavaumalääkityksiä lääkkeitä parantua haavaumat nopeasti ja tehokkaasti, ja hävittämistä H. pylori estää useimpia haavaumat uusiudu. Kuitenkin ihmiset, jotka eivät reagoi lääkitystä, tai jotka kehittävät komplikaatioita, voi vaatia leikkausta.

  Tällä hetkellä standardi avoin leikkaus tehdään haavaumien hoitoon. Tyyppejä ovat seuraavat:

  • Vagotomy - menettelyä, jossa leikkaavia osia Kiertäjähermo (hermo, joka lähettää viestejä aivojen maha) keskeyttää lähetetyt viestit läpi, siis vähentää hapon eritystä.

  • Antrektomia - operaatio poistaa alempi osa mahassa (antrum), joka tuottaa hormoni, joka stimuloi vatsa erittää ruoansulatuskanavan mehut. Joskus kirurgi voi myös poistaa viereinen osa vatsaan, joka erittää pepsiiniä ja happoa. Vagotomy tehdään yleensä yhdessä antrektomia.

  • Pyloroplasty - kirurginen toimenpide, joka voidaan suorittaa yhdessä vagotomy, jossa aukko pohjukaissuoleen ja ohutsuolen (pylorus) on suurennettu, mikä mahdollistaa sisällön kulkea vapaasti mahasta.

  Laparoskopinen voidaan käyttää myös hoitoon haavatautia. Laparoscope on pitkä, ohut putki kameran objektiivia, jonka avulla lääkäri tarkastella elinten sisällä vatsaontelo tarkistaa poikkeavuuksia, ja toimimaan kautta pienet viillot.