Nipala

Kohdunkaulan syöpä tosiasiat

Kohdunkaulan syöpä on syöpä, joka alkaa kohdunkaula. Kohdunkaula on alaosa kohtu (kohtu), joka sijaitsee rakon ja peräsuolen, joka avautuu emättimeen.

Kohdunkaulan syöpä kehittyy yleensä hitaasti, ja alkaa poikkeavien solujen kasvua, jotka eivät ole syöpä. Ulkonäön näitä epänormaaleja soluja voi olla ensimmäinen todiste syöpä, joka kehittyy vuotta myöhemmin. Ne voidaan havaita lantiotutkimus tai Papa-testin.

Jos epänormaali solujen pinnalla kohdunkaula levitä syvemmälle kohdunkaula, tai muihin kudoksiin tai elimiin, tauti on sitten kutsutaan kohdunkaulan syöpä, tai invasiivisen kohdunkaulan syövän. Se eroaa syöpä, joka alkaa muualla kohtu ja vaatii erilaisen kohtelun.

Seuraavat on ehdotettu riskitekijöitä kohdunkaulan syövän:

  • Infektio ihmisen papilloomaviruksen (HPV)

  • Infektio ihmisen immuunikatovirus ( HIV ) tai muu sairaus, joka heikentää immuunijärjestelmää

  • Tupakointi

  • On ensin ollut yhdynnässä nuorena

  • Ottaa monia seksikumppaneita, ja ottaa yhteistyökumppaneita, jotka ovat olleet sukupuoliyhteydessä nuorena ja / tai on ollut monia kumppaneita itse

Varhainen havaitseminen kohdunkaulan ongelmia on paras tapa ehkäistä kohdunkaulan syöpää. Rutiini, vuotuinen lantion tarkastukset ja Papa-testit voivat havaita syövän sairauksia, jotka usein voidaan hoitaa ennen syöpä kehittyy. Kohdunkaulan syöpä, joka ei esiinny todennäköisesti löytyy aikaisemmassa vaiheessa. Naisten pitäisi alkaa ottaa säännöllisiä papakokeiden 21-vuotiaana. HVP seulontatesti voidaan lisätä Papa-kokeessa 30-vuotiaana tai vanhempi, ja nuorilla naisilla seurata poikkeava Papa-testin.

Koska tietyt HPV-kantoja on todettu aiheuttavan useimmiten kohdunkaulan syövän, tutkimus on pyritty kehittämään HPV-rokotteella. Kaksi HPV-rokotteiden on kehitetty, ja kliinisissä tutkimuksissa näiden rokotteiden ovat olleet onnistuneita. Molemmat rokotteet, Cervarix ja Gardisil, on hyväksytty US Food and Drug Administration ja voi auttaa suojaamaan naisia ​​ja miehiä vastaan ​​joitakin yleisimpiä HPV-tyypit ja terveysongelmia, jotka virus voi aiheuttaa.

Kun kohdunkaulan ongelmia havaitaan lantion tutkiminen tai epänormaaleja soluja löytyy kautta Papa-testin, kohdunkaulan koepala voidaan suorittaa.

On olemassa useita erilaisia ​​kohdunkaulan biopsiat, joita voidaan diagnosoida kohdunkaulan syöpä, ja jotkut näistä menettelyjä, joita voidaan kokonaan poistaa alueita epänormaalin kudoksen voidaan myös käyttää hoidossa syövän esiasteita. Jotkut koepala menettelyt edellyttävät ainoastaan ​​puudutus, kun taas toiset vaativat nukutuksessa.

Kohdunkaulan syöpä voi sisältyä leikkaus, sädehoito ja / tai kemoterapia.

Suosituin

Sinun terveytesi

Sinun terveytesi

Ihmiset, jotka ovat aktiivisesti mukana niiden sairaanhoidon ovat terveempiä ja elävät pidempään.