Nipala

Olenko vaarassa haimasyöpä?

Ei ole mitään keinoa tietää varmasti, jos aiot saada haimasyöpä. Ja ei ole tiedossa tapa estää se. Tietyt tekijät voivat tehdä sinulle todennäköisesti saada tämä syöpä kuin toisen henkilön. Näitä kutsutaan riskitekijöitä. Jotkut riskitekijät, kuten ikä tai suvussa, ovat pois sinun hallinnassasi. Muut riskitekijät, kuten tupakointi ja ruokavalio, voidaan ohjata. Tässä ovat yleisimmät riskitekijät haimasyöpä.

Poltan tai polttanut aiemmin.

Tupakointi on riskitekijä monien syöpien riskiä. Se on myös riskitekijä haimasyöpä.

Oma ruokavalio ei ole tasapainoinen.

Sinun haimasyövän riskiä on suurempi, jos syöt paljon rasvaa, älä syö paljon hedelmiä tai vihanneksia, tai juoda paljon alkoholia.

Olen yli 50-vuotiaita.

Riskiä saada Haimasyöpä on suurempi, jos olet yli 50-vuotias. Useimmat ihmiset, joilla haimasyöpä diagnosoidaan, kun he ovat yli 60 vuotta.

Minulla on ollut diabetes pitkän aikaa.

Jos sinulla on ollut diabetes pitkän aikaa, sinun haimasyövän riskiä suurempi. Tutkijat eivät vielä tiedä, miten diabetes ja haimasyöpä ovat yhteydessä toisiinsa.

Minulla on krooninen turvotus minun haima (kutsutaan haimatulehdus).

Ottaa haimatulehdus monta vuotta lisää haimasyövän riskiä. Yleisin syy krooninen haimatulehdus on juo paljon alkoholia monta vuotta. Joskus voi periä haimatulehdus teidän vanhemmat tai isovanhemmat. Jos olet perinyt haimatulehdus, riskiä saada Haimasyöpä on korkeampi. Noin 40-75 prosenttia ihmisistä, joilla perinnöllinen haimatulehdus kehittää haimasyöpä.

Toiset perheeni on ollut haimasyöpä.

Jos muut perheenjäsenet on ollut haimasyöpä, riski saada se on suurempi. Noin 5-10 prosenttia ihmisistä haimasyöpä perinnöllinen taipumus kehittää tätä syöpä. Jos olet perinyt tämän taipumuksen, elämäntavan riskit kuten tupakointi, syöminen rasvainen ruokavalio, ja käyttämällä syöpää aiheuttavia kemikaaleja lisätä riskiä entisestään.

Olen työskennellyt kemikaaleja.

Altistuminen joillekin erilaista torjunta, väriaineet ja kemiallinen puhdistus ratkaisut voivat nostaa riskiä saada haimasyöpä.