Nipala

Olenko vaarassa ja peräsuolen syöpä?

Ei todellakaan mitään keinoa tietää varmasti, jos aiot saada peräsuolen syöpä. Tietyt tekijät voivat tehdä sinulle todennäköisesti saada peräsuolen syöpään kuin toinen henkilö. Näitä kutsutaan riskitekijöitä. Kuitenkin vain ottaa yksi tai useampi riskitekijä ei tarkoita et saa syövän. Itse asiassa, sinulla voi olla useita riskitekijöitä ja silti saa peräsuolen syöpä, tai sinulla voi olla mitään tunnettuja riskitekijöitä ja silti saada se.

Katso, jos jokin seuraavista väittämistä on lihavoitu koske sinua. Jos jokin tee, saatat olla lisääntynyt riski peräsuolen syöpä. Joitakin riskitekijöitä, kuten ottaa suvussa syöpää tai vanhenee, ovat pois sinun hallinnassasi. Mutta joitakin riskitekijöitä - mitä syöt, kuinka paljon painat, onko poltat, kuinka paljon juot ja kuinka usein liikut - ovat tekijöitä, voit hallita.

Joka kerta kun samaa mieltä jonkin seuraavista väittämistä, kysy itseltäsi. "Teenkö kaiken voitavani valvoa, että riskitekijä?" Ohjaamalla se voi tuntua vaikealta, mutta teidän ponnisteluja voi maksaa itsensä takaisin oman terveyden ja elämänlaadun. Kysy lääkärit ja rakkaansa, joka auttaa keksimään tapoja, joilla voit alentaa riskiä paksusuolen syövän.

Olen vanhempi kuin 50-vuotiaana.

Keski-ikä, että ihmiset ovat diagnosoitu paksusuolen syövän 72. Tämä ei tarkoita et voi saada taudin, jos olet nuorempi. Jopa nuoret voivat saada sen. Mutta tosiasia on, että yli 90 prosentissa tapauksista löytyy ihmiset yli 50-vuotiaana.

Ihmiset läheinen perheeni on ollut peräsuolen syöpä.

Yksi viidestä ihmisiä, joilla peräsuolen syöpä on sukulaisia, joilla on ollut sairaus. Tämä johtuu perheen jäsenet jakavat monia samoja geenejä. Se voi myös olla, koska perheenjäsenet ovat usein samanlaisia ​​elämäntapoja. Jos vanhemmat, veljet tai sisaret, tai lapsesi on ollut sairaus, olet paljon suurempi riski kuin muut ihmiset. Tämä on erityisen totta, jos suhteellinen oli syöpä ennen 60-vuotiaana.

Minulla on ollut peräsuolen syöpä ennen.

Jos olet ollut peräsuolen syöpä ennen, olet vaarassa kehittää sitä toisessa osa paksusuolen tai peräsuolen. Tämä on erityisen totta, jos sinulla oli se ennen ikää 60 vuotta.

Minulla on ollut polyypit minun paksu-tai peräsuolessa.

Polyypit ovat kasvaimet, jotka voivat esiintyä oman paksusuolen ja peräsuolen. Ne ovat yleisiä aikuisilla yli 50-vuotiaana. Yleensä ne ovat hyvänlaatuisia. Tämä tarkoittaa, he eivät ole syöpä. Kuitenkin jotkut polyypit voi tulla syöpä ajan. Tämä tarkoittaa, että jos sinulla on ollut saada niitä, saatat olla todennäköisempää saada syöpä. Polyypit voidaan havaita ja poistaa ennen kuin niistä tulee syöpä. Tämä tapahtuu usein rutiini seulontatesti, kuten kolonoskopia. Sinun pitäisi keskustella lääkärisi kanssa siitä, kuinka usein olla yksi näistä testeistä tehdään.

Minulla on sairaus adenomatosis familiaris, jota kutsutaan myös FAP.

FAP on melko harvinainen perinnöllinen sairaus. Se aiheuttaa satoja polyypit muodostua joku joka on sitä. Nämä polyypit usein alkaa muodostaa noin 16-vuotiaana. Alkaa noin 20-vuotiaana, polyypit voivat muuttua syöväksi. Useimmat ihmiset, joilla FAP kehittyä syöpä ennen 40 vuoden ikää, ellei heillä ole ennaltaehkäisevää leikkausta.

Minulla on tauti perinnöllinen polypoottinen paksusuolen syöpä, jota kutsutaan myös HNPCC.

Noin neljä jokaista 100 tapausta ja peräsuolen syövän aiheuttamia HNPCC. Tämä on harvinainen perinnöllinen sairaus. Se aiheuttaa polyypit muodostavat varhain ihmisen elämässä. Mutta toisin kuin FAP, joka aiheuttaa satoja polyypit, tämä tauti aiheuttaa vain muutamia. Tämä sairaus voi aiheuttaa myös muita syöpiä, kuten kohdun limakalvon syöpä tai syöpä ohutsuolessa.

Poltan.

Tupakointi nostaa henkilön paksusuolisyövän riskin. On olemassa monia tunnettuja syöpää aiheuttavia aineita, joita kutsutaan myös syöpää tupakansavun. Jotkut niellään ja voivat aiheuttaa syöpää niissä osissa ruoansulatuskanavan he joutuvat kosketuksiin. Jotkut menevät veren ja matkustaa läpi kehon suolistoa. Jos tupakoit, lääkäri saattaa pystyä auttamaan sinua löytämään lopettaa tupakoinnin ohjelma, joka voi työskennellä sinulle.

Olen ylipainoinen.

Peräsuolen syöpä on yleisempää henkilöillä, jotka ovat lihavia kuin ihmiset, jotka eivät ole. Tämä pätee erityisesti miehillä. Tutkijat ovat sitä mieltä, että ylimääräistä painoa lisää insuliinin ja että korkea insuliinitaso aiheuttaa polyypit voivat muuttua syöväksi. Ylipaino liittyy myös alhainen liikuntaa, ja tämä on toinen riskitekijä.

Minulla on tyypin 2 diabetes

Henkilöt, joilla on tyypin 2 diabetes ovat alttiimpia saamaan peräsuolen syöpä. Tyypin 2 diabetes ja peräsuolen syövän osuus joitakin samoja riskitekijöitä, kuten liikalihavuus ja vähäinen liikunta. Mutta senkin jälkeen nämä seikat otetaan huomioon, ihmiset tyypin 2 diabetes on vielä suurempi riski paksusuolen syövän.

Juon enemmän kuin yksi alkoholijuoma päivässä.

Jos juot enemmän kuin yksi olut, lasi viiniä tai juomaa päivässä, olet todennäköisesti saada peräsuolen syöpä. Ja mitä enemmän juot, sitä suurempi riski on. Tutkijat ovat sitä mieltä, että liikaa alkoholia voi muuttaa DNA: ta. Työskentely lääkärisi lopettaa juominen voi alentaa riskiä.

Syön paljon punaista lihaa.

Punainen liha sisältää naudan-, sian-, lampaan-ja vasikanliha. Tutkimukset osoittavat, että jos syöt paljon punaista lihaa, olet enemmän riskejä ja peräsuolen syöpään kuin ihmiset, jotka eivät syö paljon punaista lihaa. Terveellinen ruokavalio, joka alentaa riskiä syöpä on yksi pieni eläinrasvaa, joka sisältää runsaasti hedelmiä, vihanneksia, ja täysjyvävalmisteet. Punaisen lihan syöminen kypsäksi saattaa jopa lisätä riskiä. Tutkijat sanovat, että korkeat lämpötilat yleensä käytetään kokki lihaa voi tuottaa tiettyjä syöpää aiheuttavia yhdisteitä, joita kutsutaan myös syöpää. Liha voi myös vaikuttaa siihen, miten teidän kaksoispiste toimii nostamalla raudan ja tuottaa yhdisteitä, jotka vahingoittaa soluja.

I on tulehduksellinen suolistosairaus, jota kutsutaan myös IBD.

On olemassa useita erilaisia ​​IBD. haavainen paksusuolitulehdus ja Crohnin tauti ovat kaksi. Krooninen IBD aiheuttaa pitkäaikaisia ​​tulehdus teidän kaksoispiste. Tämä lisää riskiä ja peräsuolen syöpään. Kauemmin sinulla on jokin näistä sairauksista, sitä tärkeämpää on seulottava peräsuolen syöpä säännöllisin väliajoin.

Olen afrikkalainen euroopan.

Jos olet Afrikkalainen Euroopan, olet todennäköisesti saada peräsuolen syöpään kuin jäsenten muiden väestöryhmien. Olet myös suurempi todennäköisyys kuolla taudin. Ei ole selvää, miksi nämä eroja. Yksi mahdollinen syy, tutkijat ovat sitä mieltä, on ero mahdollisuuksista käyttää seulonta-ja sairaanhoitoa. Toinen mahdollinen syy on eroja sosioekonomisten ja elämäntapaan liittyvien tekijöiden. Tutkijat selvittävät myös, miten kasvaimet kehittyä Afrikkalainen ihmiset.

Olen juutalainen.

Jos olet juutalainen ja Itä-eurooppalaista syntyperää (Ashkenazi), sinulla voi olla suurempi riski saada paksusuolen syövän. Jotkut viittaavat siihen geenimutaatio on syy. Ei ole selvää, että tämä geneettinen muutos on vastuussa lisääntynyt määrä kolorektaalisyöpien Ashkenazi juutalaisia.