Nipala

Punainen kasvot voi merkitä ruusufinni

Useimmat meistä ovat nähneet jonkun rosacea, krooninen ihosairaus, joka voi aiheuttaa kasvojen punoitusta, kuoppia, pimples, paksu iho ja jopa silmien verestys. Mutta emme useinkaan tiedä, mitä me näemme, kun katsomme tämän ongelman edessä.

"Joskus ihmiset uskovat tämän kasvojen punoitus tulee juomasta alkoholia", sanoo John E. Wolf Jr., MD, tiedottaja National Ruusufinni Society (KMT). "Ihmiset ajattelivat WC Fields oli muhkurainen nenä juomasta. Mutta hänellä oli rhinophyma, muoto ruusufinni aiheuttaa ihon paksuuntuminen nenän." Muita kuuluisuuksia ruusufinniin: entinen presidentti Bill Clinton ja myöhään prinsessa Diana.

Noin 14 miljoonaa ihmistä, enimmäkseen iät 30-50, ruusufinni jossain määrin, KMT arvioi. "Ei voi olla enemmän. Useimmat ihmiset, joilla on rosacea eivät tiedä, he ovat sitä", sanoo tohtori Wolf, jotka tuolit ihotautien osastolla Baylor College of Medicine Houstonissa. Se on yleensä nähty posket ja nenä, mutta ruusufinni voi iskeä kaulan ja rintakehän, too.

Vaikka syy ruusufinni on tuntematon, ihmisten kanssa reilun iho joka punastumaan helposti voi olla suurin riski siitä, KMT sanoo. Ajan myötä ihon punoitus tulee näkyvämpi ja verisuonet voidaan nähdä. Hoitamattomana kuoppia ja pimples voi kehittyä, ja nenä voi tulla turvoksissa.

Vuonna 2002 KMT kyselyn 1900 ihmistä, joilla on rosacea, 68 prosenttia sanoi sairauden aiheuttama heikko itsetunto, 25 prosenttia ilmoitti ahdistusta ja 20 prosenttia oli masentunut. "Hoitoon ruusufinni voi vain auttaa potilaita fyysisesti vaan myös henkisesti," Dr. Wolf sanoo.

Hoitona välttää laukaisee, pesemällä iho miedolla saippualla ja haaleaa tai kylmää vettä, käyttämällä kosteusvoiteita, juo kylmää vettä ja käyttämällä viileä pyyhe kasvoille treenaamisen jälkeen. Reseptiä geelit, voiteet, voiteet ja antibiootit voivat auttaa. Lääkärit käyttävät laserit ja muita valohoito hoitoon joitakin muotoja ruusufinni. "Jotkut menettelyt ovat kosmeettisia ja niitä ei ehkä kuulu sairausvakuutuksen," Dr. Wolf sanoo.