Nipala

Jalka haavaumat

Mikä se on?

Jalka haavauma on avoin haava jalka.

Jalka haavauma voi olla matala punainen kraatteri, johon vain pintaa iholle. Jalka haavauma myös voi olla hyvin syvä. Syvä jalka haava voi olla kraatterin, joka ulottuu koko paksuuden läpi ihon. Siihen voi sisältyä jänteet, luut ja muut syvärakenteita.

Henkilöt, joilla on diabetes ja ihmisiä, joilla huono verenkierto ovat todennäköisesti kehittää jalka haavaumat. Se voi olla vaikea parantua jalka haavauma. Ihmisillä, joilla näiden sairauksien pienikin jalka haava voi tulehtua, jos se ei parane nopeasti.

Jos infektio esiintyy haavauma ja ei hoideta heti, se voi kehittyä:

 • Paise (taskun mätä)

 • Tartunnan leviämisen ihon ja taustalla rasvaa (selluliitti)

 • Luun infektio (osteomyeliitti)

 • Kuolio. Kuolio on ala kuollut, pimentynyt kehon luukudoksen huono verenkierto.

Diabeetikoilla, vakavimmat jalka infektioita, jotka lopulta vaativat jokin osa varvas, jalka tai säären amputoimaan alku, koska jalka haavauma.

Jalka haavauma


Jalka haavaumat ovat erityisen tavallisia ihmisiä, joilla on yksi tai useampi seuraavista oireista:

 • Perifeerinen neuropatia. Tämä on hermovaurio jaloissa tai sääret. Diabetes on yleisin syy perifeerinen neuropatia. Kun hermot jalat ovat vaurioituneet, ne eivät voi enää varoittaa kipua tai epämukavuutta. Kun tämä tapahtuu, tiiviit kengät voivat laukaista jalka haavauma hieromalla osa jalka, joka on tullut tunnoton.

  Henkilöt, joilla on perifeerinen neuropatia ei ehkä voi tuntea, kun he ovat astuneet jonkin terävän, tai kun he ovat ärsyttäviä kivi niiden kengät. Ne voivat vahingoittaa jaloillaan merkittävästi ja koskaan tiedä sitä, elleivät ne tutkivat jaloillaan rutiininomaisesti loukkaantumisen.

  Monet vanhukset ja diabeetikot näköhäiriöitä myös näe jaloillaan tarpeeksi hyvin tutkia niitä ongelmia.

 • Verenkiertohäiriöitä. Mikä tahansa sairaus, joka laskee liikkeeseen jalat voivat aiheuttaa jalka haavaumat. Vähemmän verta pääsee jalat, joka riistää solut happea. Tämä tekee ihon alttiimpia vahinkoa. Ja se hidastaa jalka kykyä parantaa.

  Huono verenkierto jalka valtimoissa on nimeltään perifeerinen valtimotauti. Se aiheuttaa myös kipua jalassa tai pakaraan kävelyn aikana. Se johtuu ateroskleroosi. Tämä on sairaus, jossa rasva talletukset kolesterolin sisälle kertyy valtimoiden.

 • Poikkeavuuksia luita tai lihaksia jaloissa. Sairaus, joka vääristää normaalia anatomian jalka voi johtaa jalka haavaumat. Tämä on erityisen totta, jos jalka on pakotettu kengät, jotka eivät sovi jalka on muuttunut muoto. Esimerkkejä ovat claw jalat, jalat murtumia ja vakavia niveltulehdus.

Enemmän kuin mikään muu ryhmä, diabeetikoista on erityisen suuri riski sairastua jalka haavaumat. Tämä johtuu siitä, että pitkän aikavälin komplikaatioita diabetes sisältävät usein neuropatia ja verenkiertohäiriöitä. Ilman ripeää ja asianmukaista hoitoa, jalka haavauma voi vaatia sairaalahoitoa. Tai se voi johtaa syvään infektio tai kuolio ja amputaatio.

Lisäksi diabetes, muita lääketieteellisiä sairauksia, jotka lisäävät riskiä jalka haavaumat ovat:

 • Ateroskleroosi. Tämä tauti liittyy huono verenkierto jalkoihin.

 • Raynaud'n ilmiö. Tämä sairaus aiheuttaa äkilliset vähentynyt verenvirtaus sormet ja varpaat. Näinä jaksot, sormet ja varpaat muuttuvat val verenkierto vähenee. He kääntyvät sininen ja punainen jälleen liikkeeseen palautuu normaaliksi.

On harvinaista, että jalka haavauma olevan suhteessa näiden riskitekijöiden ja sairauksien. Jalka haavaumat henkilö, jolla on mitään näistä terveysongelmia ehkä tarkistettava ihosyöpä, erityisesti okasolusyöpä. Tämä syöpä joskus näyttää jalka haavauma.

Oireet

Jalka haavauma näyttää punaista kraatteri ihoa. Useimmat jalka haavaumat ovat sivussa tai pohjassa jalka tai päälle tai kärjen varvas. Tämä pyöreä kraatteri voidaan reunuksen paksuuntunut, callused ihoa. Tämä rajan voi kehittyä ajan mittaan. Erittäin vakavia haavoja, punainen kraatteri voi olla tarpeeksi syvä altistaa jänteiden tai luita.

Jos hermot jalka toimivat normaalisti, niin haava on kivulias. Jos ei, niin henkilö jalka haava voi tietää se on siellä, varsinkin jos haava sijaitsee vähemmän ilmeinen osa jalka.

Vammaisille tai iäkkäät potilaat, sukulainen tai hoitaja voi olla se, joka tulee tietoiseksi ongelmasta. Hoitaja voi huomata, että jalka näyttää punaiset ja turvonneet. Ei voi olla salaojitus sukka ja pahalle.

Diagnoosi

Useimmissa tapauksissa lääkäri voi kertoa, että sinulla on jalka haavauma pelkästään katsomalla teidän jalka.

Jos sinulla on diabetes, lääkärisi arvioi oman valvonta verensokeri. Hän kysyä huolta siitä, että otat pitämään jalat terveinä. Lääkäri kysyä tyyppi kengät, jotka olet yleensä kulumista.

Lääkäri arvioi haava määrittää:

 • Kuinka syvälle haava on

 • Onko infektio

 • Onko tämä infektio on kehittynyt selluliitti (syvä ihoinfektio) tai osteomyeliitti (luun infektio lähellä haava)

 • Olipa sinulla on jalka poikkeavuuksia, verenkiertohäiriöitä tai neuropatia jotka häiritsevät paranemista.

Lääkäri voi pyytää sinua kävelemään osana oman tutkinnan. Tämä johtuu siitä, kävelyä voi ilmetä polven ja nilkan poikkeavuuksia, jotka aiheuttavat epänormaalia painetta läiskät jaloissa. Sinun Lääkäri myös etsiä muita jalka ongelmia, kuten kynsiä jalka tai laskenut kaaria.

Voit tarkistaa neuropatia, lääkäri voi:

 • Testaa tunne jaloissa

 • Tarkista refleksit

 • Käytä äänirauta nähdä, jos voit tuntea tärinää varpaiden

Lääkärisi voi myös testata liikkeeseen jalkojasi. Hän voi tehdä tämän tunne teidän palkokasvit ja huomata onko jalat ovat vaaleanpunaiset ja lämmin. Jos pulssit ovat heikentyneet, niin lääkäri voi käyttää Doppler ultraääni testata liikkeeseen.

Lääkäri voi käyttää pumpulipuikolla tai muita ohuita koetin tutkia haava itse. Näitä työkaluja voidaan käyttää kuinka syvä haava on. Ja ne voivat auttaa tarkistaa jänteitä näkyvissä tai luita. Lääkäri tarkasti punoitusta ympärillä haava. Paljon liikkumavaraa punoitus voi olla merkki selluliitti.

Lääkäri voi määrätä muita testejä ymmärtää paremmin laajuutta haavauma ja onko se on saanut tartunnan. Nämä testit voivat olla:

 • Verikokeet

 • Bakteeriviljelyt haava

 • Röntgenkuvat

 • Magneettikuvaus (MRI)

 • Tietokonetomografia (TT) skannaus

 • Luukuvaus

Odotettu kesto

Kuinka kauan jalka haavauma kestää riippuu:

 • Syvyys haava

 • Onko tarpeeksi verenkiertoa toimittaa happea ja ravinteita

 • Onko haava voidaan suojata hankausta tai painetta

 • Onko haava on saanut tartunnan

Ihmisiä, joilla on hyvä verenkiertoa ja hyvää hoitoa, haavauma joskus voi parantua vain kolmessa kuuteen viikkoon. Syvempää haavaumat voi kestää 12-20 viikkoa. Ne joskus vaatia leikkausta.

Ehkäisy

Ihmiset, jotka ovat vaarassa jalka haavaumat, kuten diabetes, voi ryhtyä toimiin estää jalka haavaumat. He voivat tehdä tämän tarkastelemalla jaloillaan rutiininomaisesti ja noudattamalla hyvää jalka-hygienia käytäntöjä.

Seuraavat strategiat voivat auttaa estämään jalka haavaumat:

 • Tutkitaan jokainen osa jalkasi päivittäin tarkistaa hierotaan alueille, halkeamia tai kovettumia. Käytä tarvittaessa peili tarkistaa kantapää ja ainoa. Jos visio ei ole hyvä, kysy sukulainen tai hoitaja tutkia jalka sinulle.

 • Käytännössä hyvä jalka hygienia. Pese jalat päivittäin miedolla saippualla ja lämpimällä vedellä. Kuivaa huolellisesti, erityisesti varpaiden välissä. Levitä kosteusvoidetta ja kuivilla alueilla, mutta ei niiden välillä varpaat.

 • Käytä kenkiä, jotka sopivat hyvin ja pehmeä, imukykyinen sukat. Tarkista aina kengät vieraita esineitä ja karkeita alueita ennen kuin laitat ne. Sukkia on hyvä vaihtaa heti, jos ne kastuvat tai hikinen.

 • Leikata varpaankynnet kohtisuoraan kanssa kynsileikkuri tai hiekkaviila.

 • Jos sinulla on varpaille tai kovettumia, kysy lääkäriltäsi, miten hoitaa niitä. Lääkäri voi määrätä, että nämä ongelmat käsitellä parhaiten hänen toimiston sijasta kotona.

Hoito

Jos sinulla on hyvä liikkeeseen teidän jalka, lääkäri voi hoitaa jalka haavauma menettelyä kutsutaan puhdistumista. Tämä koostuu trimmausta pois sairaan kudoksen. Hän myös poistaa kaikki lähistöllä callused ihoa.

Sitten lääkäri sovelletaan kastike. Hän voi määrätä erikoistunut jalkineiden lievittää painetta haavaumia alueella. Tämä erikoistunut jalkineet voi olla valettu. Tai se voi olla löysästi istuva leikkauksen jälkeisen kävely kenkä tai sandaali, joka voidaan puetaan side.

Lääkärin tulee nähdä sinua usein tutkimaan ja debride alueella. Sairaanhoitaja voi joutua käymään sidoksen vaihtamisen välein useita päiviä. Hoito jalka haavauma voi vaatia useita käyntejä yli viikon tai kuukauden. Vierailut kestää niin kauan kuin se kestää haavauma parantua kokonaan. Jos on tartunnan mahdollisuutta, sinulle voidaan antaa antibiootteja.

Kun haava on parantunut, lääkäri voi määrätä tilava, hyvin pehmustettu jalkineet. Tämä jalkineet ei pitäisi painostaa haavoittuvia alueita jalat. Tämä auttaa estämään haavaumia tulevaisuudessa.

Jalka haavaumat, jotka eivät reagoi enemmän konservatiivinen hoito voi vaatia leikkausta. Tietyissä tilanteissa ilman jalka leikkaus, haava ei voi parantua kunnolla.

Ihmiset, joilla on huono verenkierto ehkä verisuonikirurgian. Tämä on leikkaus korjata verenkierron ongelmia jalkojen valtimoissa. Yleensä, veren virtaus on reititetään uudelleen jalan läpi käyttäen ohitus valtimoon.

Kun soittaa ammatillinen

Jos sinulla on diabetes, huono verenkierto tai perifeerinen neuropatia, tutkia jalkasi päivittäin. Soita lääkärillesi heti, jos näet alue:

 • Punaisuus

 • Turvotus

 • Bleeding

 • Rakkuloita

Myös soittaa jos näet muita ongelma jalka pinnalla.

Ennuste

Kun jalka haavaumat eivät ole syvä, näkymät parantuminen on hyvä, jos liikkeeseen jalka on riittävä. Kun paras haavanhoito-menetelmiä käytettävissä, useimmat haavat pitäisi parantua 12 viikon kuluessa.

Kuitenkin noin joka kolmas paransi haavaumat palata. Tämä on todennäköisesti ihmisiä, jotka eivät käytä erikoistunut jalkineiden määrätty niiden lääkäreitä.